Uudet olutmaut innostavat

Anssi Juntto
Oulu Monet Oulun Olutseuran jäsenet ovat osallistuneet yhdistyksen toimintaan jo sen alkuajoista lähtien, mutta etenkin viimeisen vuoden aikana seuraan on ilmaantunut paljon nuoria olutharrastajia.
Olutseuran uusi puheenjohtaja, itsekin vasta syksyllä 2012 jäseneksi liittynyt Vili Lang ei pidä jäsenkunnan laajaa ikähaitaria lainkaan ongelmallisena.
Lang tahtoo kuulostella uusien jäsenten toiveita, mutta yhtä lailla hän haluaa kartoittaa mahdollisia täysin uusia juttuja, joita seurassa ei ole aiemmin mietitty.
"Perinteisen olutharrastuksen ohella nuorta porukkaa saattaa kiinnostaa esimerkiksi erilaisten olutsovellusten käyttäminen ja niillä reittaaminen", Lang toteaa.
"Näin uutena ja varsin vähän aikaa seurassa olleena puheenjohtajana minulla ei ole intressejä ruveta ajamaan mitään radikaaleja muutoksia. Eikä sellaiselle nähdäkseni ole tarvettakaan."
Lang on siinä mielessä onnellisessa asemassa, että yhdistyksen aiempia puheenjohtajia ja muita pitkän linjan hallituslaisia on edelleen aktiivisesti toiminnassa mukana.
Edellinen puheenjohtaja Anne Kellokoski kiikutti hänelle nuijan lisäksi kuusi isoa laatikollista arkistomateriaalia.
"En ole vielä kovin tarkalla kammalta ehtinyt käydä sitä läpi, mutta siellä on perustamisesta asti kaikenlaista, on esitteitä reissuilta ja toisilta seuroilta saatuja huomionosoituksia. Nyt vasta alkaa valjeta, kuinka perinteikkäästä seurasta tässä on kyse", Lang kertoo.
Lang itse innostui oluesta lu-kioiässä.
Vaaleaan peruslageriin tutustumisen jälkeen tumma Velkopopovický Kozel ja niin ikään tumma Lapin Kullan Talviolut maistuivat hyvinkin erikoisilta ja antoivat ensisysäyksen olutkirjon kartoittamiseen.
Vakavammin Lang hurahti olueen vasta nelisen vuotta sitten.
Etenkin helsinkiläisen olutravintolan Kaislan valikoiman laajuus teki vaikutuksen.
Yksittäisistä oluista Ridgewayn IPA johdatti katkerampien makujen suuntaan. Uudet tuttavuudet innostivat maistelemaan lisää.
"Viimeisin iso sysäys entistä kiivaampaan maisteluun on ollut se, että olen itse alkanut tehdä kotiolutta. Kun itse laittaa tiettyjä aineksia oluisiin, oppii etsimään lopputuloksestakin, että ne ainekset maistuvat", Lang selvittää.
Koska monet muutkin olutseuralaiset vaikuttavat olevan kiinnostuneita kotioluen valmistamisesta, on Lang suunnitellut siihen perehdyttävän koulutuksen järjestämistä.
Uutta toimintaa tulevat olemaan myös seuran sisäiset maistelutilaisuudet, jotka eivät kuitenkaan korvaa perinteisiä kannattajaravintoloissa järjestettyjä jäseniltoja.
Olutseuran keskeisimpänä tehtävänä Lang pitää olutkirjon monipuolisuuden huomioimista ja painottamista. Yhtä lailla on tärkeää pitää jäsenet tietoisina siitä, mitä oluen saralla tapahtuu, varsinkin yhdistyksen kotiseudulla.
Suomen alkoholipolitiikka saa Langin huokaamaan. Viimeaikaiset oluen ja muun alkoholin mainontaan ja verotukseen liittyvät uutiset ovat olleet järkiään ikäviä.
"Politiikka on mitä on, eikä kukaan olutharrastaja varmasti ole siihen tyytyväinen. Meidän pitää vain pyrkiä nauttimaan sen lainsäädännön ja alkoholipolitiikan alla, mikä on voi-massa."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva