Nuoret ottamassa johdon kunnissa

Daniel Wallenius, Minna Akimo Kaleva
Kempele Suomen kunnissa ja kaupungeissa alle nelikymppiset päättäjät ovat vähemmistössä. Suomen Kuntaliiton tilastojen mukaan hallitusten puheenjohtajien keski-ikä on 52 vuotta. Valtuustojen puheenjohtajien keski-ikä on vuoden korkeampi, 53 vuotta.
Kuntien ja kaupunkien johtajista suurin osa on yli 60-vuotiaita. Kuntapäättäjien korkea ikä tarkoittaa sitä, että kunnissa ja kaupungeissa on meneillään sukupolvenvaihdosvuodet.
"Näin voi sanoa. Elämme niitä aikoja, jolloin tapahtuu paljon. Kunnanjohtajissa on paljon suurten ikäluokkien edustajia, jotka ovat juuri jääneet tai jäämässä eläkkeelle. Tämä sama tapahtuu myös luottamushenkilöiden puolella", tutkimus- ja kehitysjohtaja Kaija Majoinen Suomen Kuntaliitosta sanoo.
Kempeleessä sukupolvenvaihdos etenee vauhdilla. Kunnanhallituksen puheenjohtajana toimii vuonna 1980 syntynyt Antti Ollikainen (kesk.), valtuuston puheenjohtajana vuonna 1990 syntynyt Janne Heikkinen (kok.) ja kunnanjohtajana vuonna 1979 syntynyt Tuomas Lohi. Valtuuston keski-ikä on kuitenkin 52 vuotta, eli lähellä päättäjien keskiarvoa.
"Kempele on yksi Suomen nuorimmista kunnista. Ideaali olisi tietysti, että päättäjäporukka olisi läpileikkaus asukkaista", Lohi sanoo.
Luottamushenkilöiden ikäjakaumaan ei ulkopuolelta voida vaikuttaa, sillä luottamushenkilöt valitaan vaaleilla. Siitä huolimatta Majoisen mukaan kunnissa olisi syytä suosia sellaista toimintakulttuuria, jossa myös nuorilla on mahdollisuus nousta päättäviin asemiin.
"Esimerkiksi työ kunnanhallituksen puheenjohtajana on melkein kokopäiväistä työtä ja kunnanjohtajilla työtunteja kertyy hyvinkin 50 viikossa. Nuorten kannalta on olennaista se, että työ ja perhe-elämä voidaan yhdistää", Majoinen sanoo.
Kempeleen kolmikko myöntää tehtävänsä aikaa vieväksi, mutta ei pidä niiden sovittamista muuhun elämään mahdottomana. Lohi painottaa yhdessä tekemistä, työkuorman jakamista ja aikatauluttamista.
"On oltava hyvä tekemään aikatauluja, mutta avovaimollani on myös kiireinen työ ja paljon iltamenoja. Tehtävämme sopivat toisilleen", Ollikainen
toteaa.
"Valtuustotyötä on kuitenkin takana jo sen verran, että työmäärä ei tule yllätyksenä. Uskon, että jokainen tekee harkinnan ennen puheenjohtajaksi hakeutumista", Heikkinen lisää.
Myös Oulussa päättävässä asemassa olevien puheenjohtajien ikärakenne on nuori. Oulun kaupunginhallituksen tehtävää kokopäiväisesti hoitaa vuonna 1970 syntynyt Riikka Moilanen (kesk.) ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimii vuonna 1980 syntynyt Mari-Leena Talvitie (kok.)
"Oulun esimerkki on tärkeä, sillä haluamme rohkaista naisia ottamaan puheenjohtajien paikkoja vastaan. Se, että naisia on ykköspaikoilla on tärkeää jo vallan näkökulmasta. Naisten mukanaololla on vaikutus koko kunnan toimintatapoihin ja kulttuuriin", Majoinen sanoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva