Kolmas krematorio tarpeen

Anne Helaakoski Kaleva
Oulu Oulun seurakuntayhtymän krematoriossa Oulun hautausmaalla tuhkattiin viime vuonna ennätysmäärä, yhteensä 1 098 vainajaa. Tuhannen tuhkauksen raja meni rikki jo vuonna 2013, kun tuhkauksia oli yhteensä 1 005.
Tuhkausten määrää kasvattaa eniten se, että koko Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnan krematoriotoiminta suuntautuu Ouluun. Kajaanin krematorio palvelee lähinnä kainuulaisia.
Ulkopaikkakuntalaisten osuus viime vuoden 1 098 tuhkauksesta oli 61 prosenttia, kertoo Oulun evankelisluterilaisten seurakuntien hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi.
"Vielä 2000-luvun alkupuolella suhde oli 50-50, tuhkausmäärän ollessa 300 vuodessa. Tuhkausta haluavien määrä on kasvanut Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla kaikkialla koko ajan. Se tuntuu Oulussa, koska täällä on alueen ainoa krematorio."
Oulun kaikki hautausmaat yhteen laskien uurnahautauksia oli viime vuonna 40 prosenttia ja arkkuhautauksia 60 prosenttia. Poikkeuksena on Oulun hautausmaa, missä ensimmäistä kertaa uurnahautauksien määrä nousi 51 prosenttiin.
"Suunta on ollut selvä. Varsinkin Oulussa uurnahautauksien määrä on noussut jo vuosikymmeniä noin prosenttiyksikön vuodessa."
Tällä hetkellä Oulussa tehdään siis noin 1 100 tuhkausta vuodessa ja määrä tulee kasvamaan. Vuontisjärvi arvioi, että vuonna 2020 tulisi varautua koko Pohjois-Suomen alueella, Kainuu mukaan lukien, yhteensä noin 2 000 tuhkaukseen vuodessa. Nykyiset resurssit eivät tällaiseen määrään riitä.
"1 100 on jo haasteellinen määrä uunille. Ja kun ajatellaan resursseja 15-20 vuotta eteenpäin, Pohjois-Suomessa alkaa olla tarvetta yhdelle uunille lisää. Eri asia on se, missä se olisi. Tarve on selvä."
Vuontisjärvi haluaakin heittää Pohjois-Suomeen haasteen harkita vakavasti uutta uunia.
"Se on merkittävä investointi, mutta kun ajattelee 20 vuoden tähtäimellä, olisiko alueellisesti tärkeää, että Lapissa olisi krematorio?"
Tällä hetkellä Intiön krematoriossa työskentelee vuorotellen kolme tehtävään koulutettua tuhkaajaa. Krematorio toimii vähintään neljänä päivänä viikossa.
"Krematorio toimii kolmella vuorottelevalla työntekijällä, mutta määräänsä enempää päivässä tuhkaajat eivät voi tehdä tällä hetkellä."
"Esimerkiksi jos on ruuhkaa, voi uurnan lasku siirtyä siunauspäivästä 2-3 viikon päähän. Se on ikävää omaisille. Lisäksi uuni on tekninen laite, joten käyttöhäiriön sattuessa voi uurnan laskupäivä siirtyä yhä kauemmas."
Etelä-Suomessa uurnahautausten suosiota selittää osaltaan hautausmaiden tilanpuute. Pohjois-Suomessa sellaista ei vielä ole.
Uurnalehtoja ei Oulussa ole muualla kuin Intiön kappelin takana. Muilla hautausmailla on pienempiä uurnarivistöjä ja uurnapaikkoja.
"Yksi ajatus on, että Haukiputaan vanha hautausmaa voitaisiin ottaa uudelleen käyttöön uurnahautausmaana."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva