Kauppojen ylijäämä laitetaan jakoon

Pekka Rahko Kaleva
Ii "Helekatin hyvä", työtön iiläinen Timo kommentoi kotikunnassaan joulukuussa alkanutta ruokajakelua.
"Hirveän hyvään tarpeeseen tämä tulee", sairaseläkettä odottava Pertti puolestaan kiittelee. Hän on tullut jakoon Olhavasta asti.
Kysyntää ruoka-avulle Iissä selvästi on. "Nääthän sinä sen jonoista", Timo perustelee. Torstaiaamuna ovien aukaisemista odottaa lumisateessa kolmisenkymmentä henkeä.
Tämän kerran jaettavat loppuvat kymmenessä minuutissa. Tarjolla oli muun muassa maitoa, kermaa, leipää, makkaraa ja pullaa.
"25-35 henkeä on normaali määrä", Anu Mäenkoski kertoo ruoka-avun tarvitsijoista. "Joulun aikaan oli 50 henkilöä", hän lisää.
Itsekin työtön Mäenkoski järjestää ruokajakelua muutaman apulaisen kanssa. "Ilman apulaisia en pärjäisi", hän lisää.
"Teen tätä yksityisenä henkilönä, uskontoa tai politiikkaa tähän ei liity", Mäenkoski painottaa.
"Itse olen ollut aika tiukoilla aikoinaan ja saanut apua, silloin kun sitä tarvitsin", Mäenkoski perustelee kansalaisaktiivisuuttaan.
"Päätin, että jos joskus pystyn itse auttamaan, niin autan."
Viime vuoden lopulla Mäenkoski pani toimeksi ja neuvotteli kaikkien Iin keskustan ruokakauppojen kanssa järjestelyn, jossa kaupat keräävät myymättä jääneet, päiväysvanhentuneet ruoat talteen ja luovuttavat ne ruokajakeluun.
Mäenkoski kertoo tilanteen mukaan tarjolla olevan myös viimeisen myyntipäivän elintarvikkeita ja sellaisiakin, joissa on useampi myyntipäivä jäljellä.
Järjestäjät laskevat joulun aikaan kaupoista saadun todella paljon jaettavaa, muun muassa kinkkua, ulko- ja sisäfilettä, 45 joululaatikkoa ja 12 laatikkoa leipää.
"Kauppiaat olivat heti alusta alkaen positiivisesti mukana", Mäenkoski kertoo. Nyt kuukauden ajan järjestetyn jakelun päiviksi ovat vakiintuneet maanantai ja torstai.
Suomen Punaisen Ristin piti lähteä yhteistyökumppaniksi, mutta järjestö perui osallistumisensa viime metreillä.
Jakelupisteeksi löytyi vuokrattavana mutta tyhjillään oleva liiketila aivan Iin keskustassa.
"Omistajat - Sirkka Kellokumpu, Antero Pietilä ja Paula Pietilä - ovat luvanneet, että saamme olla tässä niin kauan, kuin tila on tyhjänä", Mäenkoski kiittää.
Toimintaan tarvitaan terveysviranomaisen luvat ja hygieniapassi. Lupamaksun rahoittamisessa tuli Mäenkosken mukaan apuun eräs paikallinen yhdistys.
Lopputulos on siis monen tekijän ansiota.
"Toivon että tästä muodostuisi lumipalloefekti ja toiminta leviäisi laajemmallekin", Mäenkoski sanoo.
Kyselyitä on tullutkin, ja Mäenkoski kertoo Raahessa järjestetyn jo yhden isomman ruokajakelun.
Myös ainakin Yli-Iissä ja Kuivaniemellä on ollut kiinnostusta vastaavan toimintaan.
Mäenkoski lupaa opastaa toiminnasta kiinnostuneita alkuun, esimerkiksi lupien hakemiseen.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva