Katujen myllerrys jatkuu Oulussa ensi kesän

Kari Sankala Kaleva
Oulu Kaupungin rakennuttajainsinööri Sami Hietakangas sanoo monta kesää taikinoineensa Oulun keskustan katuremonttien kanssa.
"Rakentajille kesän kohteet ovat tärkeitä, mutta kansalaiset eivät niistä välttämättä tykkää. Ensi kesäkin ollaan ihan kaupungin ytimessä."
"Odotan kesää 2016, jolloin ihan keskustassa ei ole suurempia katutöitä. Tietysti mahdollisia korttelihankkeita voi tulla, ja Kirkkokadulla Nordean edusta peruskorjataan Pakkahuoneenkadun ja Hallituskadun väliltä."
Esimerkiksi Hammarin kortteliin on valmisteilla asemakaavan muutos, joka mahdollistaa toteutuessaan rakentamisen ihan Oulun ytimessä.
Ensi kesänä suurimmat katutyöt Oulun keskustassa ovat kauppakeskus Valkean ympärillä sekä kallioparkin ajoluiskien kohdalla kauppatorilla sekä Hallituskadulla Klubitalon vieressä.
Lisäksi Otto Karhin puiston kunnostus on määrä saada valmiiksi ensi kesänä.
"Hallituskadulla Klubitalon kohdalla on enää noppakivityöt tekemättä. Tietenkin suurimmat kohteet aiheuttavat pullonkauloja, jotka närkästyttävät. Isokatu ja Valkean ympäristö taitaa olla pahin kohta. Tavoite on, että Valkean ympäristössä työt saadaan tehtyä syksyyn 2015 mennessä", Hietakangas sanoo.
Valkea-kauppakeskus on määrä avata keväällä 2016. Kauppakeskuksen kannaltakin on tärkeä, että kadut ovat valmiit.
"Meillä on vielä Isonkadun osalta säätämistä Valkean rakennuttajan kanssa. Keskustelut käydään tammikuussa. Kauppurienkatu 9:n kohdalla Torikadun kulma tehdään valmiiksi heti keväällä. Rakennuttaja-SRV on tullut vastaan ja järjestää lämmitetyt teltat, jotta töihin päästään mahdollisimman varhain säältä suojassa."
Hietakangas kehuu SRV:n mallia, jossa talon rakennuttaja ottaa pieniä kustannuksia työmaan lämmityksestä ja suojauksesta. "Veronmaksajien osuus ovat normaalit katutyöt. Kyllä uuden rakennuksen käyttöönotossa on parempi tilanne se, että ympäröivät kadut ovat viimeistellyt kuin keskeneräiset."
"Valkean kohdalla työt venyvät myöhään syksylle. Toivottavasti kauppakeskuksen rakentaminen etenee suunnitellusti, jotta katutyöt Kauppurienkadulla ja kesäkadulla voidaan tehdä", Hietakangas sanoo.
Kesällä kauppatorin läheisyydessä kirjaston ja teatterin suunnalla on paljon katutöitä, kun kallioparkin torin ajoluiskan ympäristö vaatii viimeistelyä.
"Kulku noilla tienoin voi olla ajoittain tavallista hankalampaa, mutta kauppatorin elämään työt eivät vaikuta. Autorannan pysäköintialuetta voidaan joutua hetkellisesti pienentämään, mutta työt pyritään limittämään niin, että haitta jää mahdollisimman vähäiseksi", Sami Hietakangas lupaa.
Tälle vuodelle katurakentamisen määrärahoja on kaksi miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuodelle.
Toisaalta budjetissa on erilliskohteina Poikkimaantien jatko ja Otto Karhin puisto. 16 miljoonan euron yleisvaraus ei ole hälyttävän vähän.
Katurahojen vähennyksen perusteena on sekin, että omakotitonttien tarjonta laskee 300:sta 200 tonttiin.
Uusilla omakotialueilla katu- ja vihertyöt sekä valaistus seuraavat parin kolmen vuoden viiveellä alueen rakentumista.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva