Vanhat jengit koossa taas

Oulu Pop History on monella tavalla yhteisöllisyyttä ja elämän reippautta tavoitteleva asia. Kirjoitan asia, koska tapahtuma-sana ei riitä kuvaamaan yhden konsertti-illan ympärillä tapahtuvia toimintoja.
Yli 18 vuotta sitten kolmikko Hannu Karjalainen, Eero Repo ja Risto Järvenpää päättivät järjestää tapahtuman, jossa jo harrastuksestaan luopuneet ja yhteiselonsa lopettaneet muusikot ja bändit saisivat hyvän syyn palata yhteen ja tehdä keikan tai useampiakin. Syntyi Oulu Pop History ry ja jokavuotinen suuri hyväntekeväisyyskonsertti.
Konsertista itsestään on muodostunut osa pohjoissuomalaista pophistoriaa, ja se järjestetään nyt kahdeksattatoista kertaa.
"Artisti maksaa" tai "Mitä saa tehdä ilmaiseksi? Saa soittaa ja laulaa ilmaiseksi" ja monet muutkin sloganit olivat miehille tuttuja, ja niinpä rahaliikenteeseen liittyvät asiat sovittiin kerralla selviksi.
Kolmikko päätti olla koskematta rahoihin ja hakea energiaa antamisen ilosta. Rahaliikenne annettiin valtakunnallisesti arvostetun Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiritoimiston tehtäväksi ja sitä kautta lapsi- ja nuorisotyön tukemiseen.
Lähes 100 000 euroa on paljon rahaa, mutta myös paljon muuta.
Satoja muusikoita on ollut Oulu Pop Historyssa mukana, kaikki vapaaehtoisesti ilman palkkaa. Mukana on joka vuosi 12-14 bändiä.
Muusikot ovat treenanneet, hankkineet uusia soittimia ja kunnostaneet vanhoja. Vanhat kaunat on unohdettu ja jopa perhekunnittain elämän voima on virrannut nuoruuden ystävyydessä ja seikkailuja muistellessa.
Kaiken keskiössä on suuri konsertti, jossa pääsee soittamaan isolla lavalla, näyttävissä valoissa ja kunnon isolla äänentoistokalustolla.
Lasaretin Aurora-Sali on kaupungin parhaita tähän tarkoitukseen, yleisö voi nauttia kaikilla aisteillaan illan esityksistä. Toistuvasti saamme ihailla muusikoiden hyvää sydäntä ja elämänrakkautta. Sillä on myös vaikutusta koko illan tunnelmaan.
Valojen ja äänentoiston pitää olla hyvät. Erityisesti yleisölle ja muusikoille sillä on merkitystä, mutta Oulu Pop History tapahtuma toimii myös tämän alan koulutustapahtumana.
Mukana on kaikkina vuosina ollut kuvauksen ja äänentoiston opintoja tarjoava Luovi. Opiskelijat ovat pystyttäneet huikean ääni- ja valokaluston kaupungin parhaiden asiantuntijoiden opastuksella, ja muusikot ovat saaneet palautteen keikastaan DVD -tallenteena.
Konsertti on raskas ja kärsivällisyyttä vaativa keikka, mutta varmasti mieleenpainuva osa opiskelua.
Konsertin tuotto on käytetty lasten- ja nuorten palvelevan puhelimen ja netin ylläpitämiseen.
Joskus kuulin sanottavan, että lipun hinnan pitäisi olla korkeampi, jotta ostaessaan tuntisi tekevänsä hyväntekeväisyyttä.
Vuoden 2015 liput ovat edelleen halvat, sillä toivomme paikalle myös opiskelijoita ja nuoria ihmettelemään rokin alkuvoimaa.
Aiempien vuosien historia on vaihtunut lähemmäs tätä päivää ja jopa tulevaisuutta.
Mukana ei suinkaan ole vain lopettaneita bändejä vaan hyvinkin aktiivisia kokoonpanoja. Ajattelimmehan tapahtuman nimeksi jo aluksi Oulu Pop Story tai Oulu Rock Story.
Oulu kuvastaa bändien pohjoissuomalaisuutta, pop on kevyempi kuin rock, ja story kuvaisi hyvin päättymätöntä tarinaa. Ei vielä, ehkä ensi vuonna harkitsemme asiaa uudelleen.
Oulu Pop History haluaa antaa yleisölle hyvän konsertin ja nautinnollisen illan, se haluaa antaa muusikoille ystävyyttä ja mielekästä harrastustoimintaa sekä keikkakokemusta, se haluaa antaa Luovin opiskelijoille mahdollisuuden merkittävän konsertin järjestämiseen.
Tämä kaikki hyväntekeväisyydelle yhteistyössä Lasaretin, Mannerheimin lastensuojeluliiton, Luovin, Livepaletin, Oulu Pop History ry:n ja kymmenien muusikoiden ja vapaaehtoisten kanssa.
Näistä on hieno hyväntekeväisyystapahtuma tehty!
Risto Järvenpää
Oulu Pop History ry



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva