Jäkälä värjäytyy sisustukseen

Kari Sankala teksti
Jukka Leinonen kuvat
Kaleva
Hailuoto Värjätty jäkälä on hailuotolainen vientituote. Sinänsä jäkälän vienti ei ole uusi idea, sillä Hailuodosta on jäkälää kuljetettu jo 1930-luvulta Keski-Eurooppaan hautausfloristeille materiaaliksi.
Jäkälän kanssa tehtiin kuitenkin kolmisen vuotta sitten uusi avaus, kun hailuotolainen Polarmoss Oy ryhtyi todenteolla värjäämään jäkälää. Polarmossin virolainen sisaryritys kokoaa käsin Hailuodossa värjätystä jäkälästä "eläviä" sisustuslevyjä, joilla on kysyntää maailmanlaajuisesti.
"Nykyään jäkäläämme menee globaalisti. Pääasiakkaat ovat Italiassa ja Saksassa. Erikoisuuksia ovat Etelä-Korea ja Etelä-Afrikka", luettelee yhtiön toimitusjohtaja Markku Sipola.
Hailuotolainen Markku Sipola on ollut jäkälätouhussa mukana pikkupojasta lähtien.
Nyt Polarmossin toiminta on kansainvälistymässä siinä määrin, että 62-vuotias yrittäjä hakee yhtiöönsä toimitusjohtajaa, joka pystyy hoitamaan muutoksen.
"En enää hallitse uutta tilannetta. Perinteinen jäkäläkauppa on hiipumassa, mutta uusi design on tulossa tilalle. Markkinat ovat maailmanlaajuiset, kun luonnonmateriaalit tulevat sisustukseen. Suomi tulee tässä muutaman vuoden jäljessä, joten uusia tuotteitamme ei ole tarjolla Suomessa."
Uusi idea värjätyn jäkälän käytöstä Hailuotoon saatiin kolmisen vuotta sitten Italiasta.
"Siellä on käytössä eläviä kasviseiniä. Oikeastaan kyse on vanhasta ideasta, jota on käytetty erityisesti julkisissa tiloissa. Jäkälä on pala luontoa, elävä seinä, joka on kosteana pehmeä, mutta särkyy kuivana", Sipola kertoo.
"Erikoissuolalla käsiteltynä jäkälä kestää, kun se imee itseensä ulkoista kosteutta. Päätimme ottaa idean kokeiluun, ja olemme onnistuneet saamaan jalkaa markkinoille tarjoamalla palan luontoa sisälle."
Polarmossilla on kontaktit Milanon designiin italialaisen agentuurin kautta.
Saksassa yhtiön tuotteet ovat päässeet Freund Gmbh:n katalogiin. Freund markkinoi alihankkijansa ikivihreitä eläviä seinäelementtejä, jotka on tehty hailuotolaisesta jäkälästä.
Hailuodossa keskitytään jäkälän alkutuotantoon. Jäkälä kasvaa ja kerätään Hailuodossa. Polarmoss sekä värjää että suolaa sen, minkä jälkeen se toimitetaan jatkojalostukseen Viroon.
Hailuodon kirkonkylällä olevissa tuotantotiloissa värjäykseen käytettävä pigmentti tulee Saksasta.
Värjäyksessä jäkälä pestään väriliemessä, jonka jälkeen se nostetaan valumaan ja kuivumaan.
Seuraavassa vaiheessa jäkälä suolataan liemessä ja lingotaan jälleen kuivaksi. Suolaus pitää jäkälän "elossa", sillä se vastaa jäkälän kanssa kosteuteen. Ilmankosteus tekee jäkälästä pehmeän eikä se murene helposti käsittelyssä.
Lopuksi valmis sisustusjäkälä vielä siistitään kertaalleen.
Polarmossilla kehitellään parhaillaan tekniikkaa, jolla jäkälä saadaan parhaiten kiinnitettyä huopalevyille niin, ettei värjäys vaikuta taustaan. Valmiita levyjä käytetään sitten sisustuselementteinä ja koristeina.
Värjätystä jäkälästä on tehtävissä myös koriste-esineitä. Polarmossissa on tehty kehitystyötä koristeiden kiinnityksen eteen.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva