Vanha talo sai kauniin hissin

Asunto Oy Oulun Pakkahuoneenkatu 9
Porrashuoneremontti ja hissin rakentaminen
Insinööri- ja arkkitehtitoimisto Oy Palola & Piispanen

Asunto Oy Oulun Pakkahuoneenkatu 9 sijaitsee erinomaisella paikalla Oulun ydinkeskustassa. Lääninarkkitehti Gustav Strandbergin suunnittelema arvokas vanha talo on rakennettu vuonna 1936. Nelikerroksisessa kivitalossa on yksi rappu (katunumeroltaan 9B), asuntoja yhdeksän ja lisäksi katutasossa kaksi liikehuoneistoa.
Osa taloyhtiön asukkaista on iäkkäitä, minkä vuoksi tässäkin hissittömässä taloyhtiössä oli pohdittu hissin rakentamista jo pidemmän aikaa. Päätös hissin rakentamisesta tehtiin keväällä 2012, kun porrashuoneen peruskorjaus tuli ajankohtaiseksi - kaikki muut suuremmat remontit julkisivun korjausta lukuun ottamatta talossa oli tehty jo aiemmin. Suunnitelmat remonttia varten laati Insinööri- ja arkkitehtitoimisto Oy Palola & Piispanen.
Remontti valmistui kokonaisuudessaan vuonna 2014 ja talossa voitiin asua koko projektin ajan normaalisti. Uusittu porrashuone on väritykseltään pääosin valkoinen.
Keskelle porrashuonetta, porrassyöksyjen väliin sijoitettu hissi on viidelle henkilölle mitoitettu Motala 6000, jonka valmistaja on Kone Hissit Oy. Se on kevytrakenteinen, omalla valkoiseksi maalatulla teräsrakenteisella kuilulla varustettu ja konehuoneeton.
Kuilun seinät ovat kuitenkin lasia niiltä osin kuin se on mahdollista, joten porrashuoneessa on käytännössä säilynyt entinen tunnelma luonnonvalon osalta.
Oululaisiin kerrostaloihin rakennettujen jälkiasennushissien joukossa tämä kohde on varsinainen helmi, esimerkki hyvin suunnitellusta ja huolellisesti toteutetusta kokonaisuudesta.
Porrashuone oli tosin hissin rakentamista ajatellen varsin tilava ja vaikka hissin asentaminen kaventaakin tässä tapauksessa porrassyöksyjä, niille jäi silti leveyttä yli metrin verran. Sen ansiosta ensi silmäyksellä ei välttämättä edes huomaa, että kyseessä on jälkiasennushissi.
Toisinaan vanhan arvotalon hissihanke voi kestää pitkään ja joskus hissin rakentaminen saatetaan evätä kokonaan, mikäli kohteen rakennustaiteelliset ja kulttuurihistorialliset arvot ovat uhattuina. Suurimpaan osaan hissittömistä kerrostaloista hissi voidaan kuitenkin rakentaa ilman suurempia ongelmia.
Hissin rakentamiseen myönnettävät avustukset ovat usein ratkaisevassa osassa päätöksenteossa. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA voi myöntää tukea jopa 50 prosenttia rakentamiskustannuksista ja Oulun kaupunki tukee kattavan neuvonnan ja ohjauksen lisäksi tällä hetkellä hissin rakentamista rahallisesti vielä 10 prosentilla.
Oulun kaupunki on myös mukana valtakunnallisessa hankkeessa, jonka tavoitteena on vähentää merkittävästi hissittömien kerrostalojen määrää. Tässä taloyhtiössä hissihankkeen kokonaiskustannuksista, vajaasta 200 000 eurosta, jäi taloyhtiön maksettavaksi noin 72 000 euroa, joka kompensoituu moninkertaisesti kiinteistön arvonnousun myötä.
Juttua varten on haastateltu
taloyhtiön isännöitsijää Juha
Kortesojaa Kiinteistötahkolasta.
Hanne Helminen



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva