Hiirosenkodissa avautuu seuraavaksi Herttakoti

Riitta Taulavuori Kaleva
Oulu Hiirosenkodin lähes neljä vuotta kestänyt peruskorjaus on saatu vihdoin valmiiksi, ja seuraavaksi tässä Oulun kaupungin omistamassa vanhainkodissa valmistaudutaan avaamaan tehostetun palveluasumisen yksikkö Herttakoti. Ensimmäiset 15 asukasta muuttavat sinne ensi maanantaina.
Yksikkö valmistui Hiirosenkodin laajennusosana vuonna 2012, ja peruskorjauksen loppuaikana se oli väistötiloina.
Kaikkiaan Herttakodissa on 30 asiakaspaikkaa.
"Aikataulu loppujen 15 paikan käyttöönotosta tarkentuu myöhemmin", kertoo palvelupäällikkö Maria Vahtola.
"Tulijoita varmasti on", huomauttaa sairaanhoitaja Sanna Porkka.
"Tilat ovat varmasti omiaan juuri siihen toimintaan, mihin ne on tarkoitettukin", hän lisää.
Yhden hengen huoneet ovat avarat ja valoisat.
"Huoneiden kalustukseen kuuluvat paloturvalliset verhot, mutta muuten asukkaat tuovat mukanaan sängyt, taulut ja muut koristeet. Koska yksikössä on tarkoitus asua elämän loppuun asti, kodinomainen ympäristö ja omat tavarat ovat tärkeitä", Vahtola sanoo.
Entuudestaan Hiirosenkodissa hoidetaan pitkäaikaista laitoshoitoa tarvitsevia asukkaita. Lisäksi siellä on lyhytaikaishoitoon ja muistisairaiden hoitoon erikoistuneet yksiköt sekä vanhusten päivätoimintaa.
Ennen peruskorjausta Hiirosenkodissa oli yhteensä 215 laitospaikkaa. Tällä haavaa asiakkaita on 118, kun Herttakotia ei lasketa mukaan.
"Kun kaikki tilat saadaan käyttöön, voimme ottaa 152 asiakasta. Jatkossa näistä 152 paikasta 60 aiotaan suunnata lyhytaikaiseen hoitoon. Lyhytaikaishoidon käytössä on nyt 30 paikkaa", Vahtola kertoo.
Kaukovainiolla sijaitseva ja nykyään kuudesta siipirakennuksesta muodostuva Hiirosenkoti on otettu käyttöön vuonna 1954. Talon vanhimmat osat on suunnitellut silloinen kaupunginarkkitehti Martti Heikura ja 1980-luvulla rakennetun E-siiven Arkkitehtuuritoimisto Uki Heikkinen Oy.
Peruskorjattavat tilat eivät enää vastanneet toiminnallisuudeltaan nykypäivän tarpeita. Myös rakennusten säilymisen vuoksi talotekniset korjaukset olivat välttämättömiä, kertoo Oulun tilakeskuksen hankepäällikkö Juha Kaisanlahti.
"Työmaana se oli todella vaativa. Peruskorjaushan tehtiin kolmessa vaiheessa, ja talossa oli koko ajan vanhusasukkaita majoitettuina siellä, missä ei ollut rakennustoimintaa. Aikatauluissa pysyttiin, ja kohde saatiin valmiiksi pari viikkoa arvioitua aiemmin joulukuun puolivälissä", Kaisanlahti sanoo.
Urakkaa ei hidastanut edes Hiirosenkodissa vuosi sitten helmikuussa syttynyt muuntamopalo. Sen seurauksena talon turvallisuusjärjestelyitä parannettiin kuitenkin entisestään.
Peruskorjauksen rakennuskustannukset olivat Kaisanlahden mukaan runsaat 20 miljoonaa euroa.
Korjausten yhteydessä on kunnostettu myös Hiirosenkodin sisäpiha. Talon asukkaat pääsivät nauttimaan entistä viihtyisämmän pihapiirin omena-, viinimarja- ja mansikkasadosta viime kesänä.
Pidetty on myös ollut pihalla oleva kuvanveistäjä Pirkko Nukarin pronssiveistoskokonaisuus Lintuja ja linnunpesiä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva