Harrastusta ystävyyden puolesta

Neuvostoliiton hajotessa 1991 Suomi-Neuvostoliitto seuran (SNS) jäsenmäärä putosi rajusti. Suurimmillaan SNS:n Oulun osaston jäsenmäärä oli lähes 1 300 ja pienimmillään noin 70 jäsentä.
Seuran nimi ja toimintatavat muuttuivat 1990-luvulla. Työn painopistealueeksi valittiin lähialueyhteistyö. Oulun osaston yhteistoiminta-alueeksi tuli Karjalan tasavallan pohjoisosat.
Oulun ystävyyskaupunkiin Arkangeliin perustettiin 1993 Suomen ystävien seura ja oli luonnollista valita painopistealueeksi myös Arkangeli ja seuran kanssa kehitettävät yhteistoimintamuodot.
1990-luku muutti toiminnan virallisesta ja muodollisesta ihmisläheisempään ja suoria suhteita vaalivaan. Humanitaarinen avustustoiminta ja naapuriapu Karjalaan ja lähialueille oli vilkasta ja näkyvää. Avustustoimintaan paneuduttiin täydestä sydämestä, vaikka auttamismuodot ja keinot piti tarkkaan harkita ja miettiä. Matkailu ja erityisesti omatoimimatkailu lisääntyi valtavasti. Viisumien haku ja saanti oli helppoa, sillä ne järjestyivät kätevästi oman piiritoimiston kautta.
Humanitaarinen avustustoiminta hiipui 2000-luvulla. Kohteita ja auttajia löytyy edelleenkin, vaikka toiminta nykyään vaatii erityistä sitkeyttä ja kekseliäisyyttä. Avuntarve esimerkiksi Karjalassa on edelleen olemassa.
2000-luvulla toiminta painottui enemmän oululaisten ja lähikuntien ihmisten tarpeita ja toiveita ajatellen. Maahanmuuttajayhteistyö kasvoi, vaikka ei saavuttanutkaan sellaista voimaa, kuin toivottiin.
Viime vuodet ovat sujuneet osastossamme kokousten, teematapahtumien ja tilaisuuksien järjestämisessä. Yhteistyö Arkangelin Suomen ystävien seuran ja kansalaisjärjestöjen tukikeskuksen Garantin sekä Pomorin yliopiston kanssa on ollut tiivistä.
Osastomme veti 2008-2010 Pomorin yliopiston ja Oulun kaupungin kanssa suomen kielen opiskelijoiden työharjoitteluhanketta Oulussa. Tämä oli antoisaa aikaa niin nuorille opiskelijoille Leralle, Nadjalle, Tamaralle kuin meille vapaaehtoistoimijoillekin.
Osastossamme on toiminut 2006 alkaen venäjän kielen keskustelukerho Pogovorim sekä näytelmäpiiri Kopeekka-teatteri. Pari vuotta myöhemmin Kostamuksessa ideoitu ja perustettu En Ala -äijäbalettiryhmä jatkaa miehekästä menoaan Joutsenlammen ja Pienten joutsenten tanssin merkeissä. Balettikeikkoja riittää valloittavalla, sydämellisellä ja omaperäisellä taiteellisuudella varustautuneella äijäryhmällä.

Kirjallisuusiltojen
järjestäminen ei vaadi paljoa, kun käytössä on suuret runoilijat ja kirjailijat kuten Ahmatova, Gogol, Majakovski ja Pushkin. Kirjastojen kanssa on tehty hyvää yhteistyötä näyttelyiden järjestämisessä. Tutuksi ovat tulleet niin samovaarit, maatuskat ja ystävyyskaupungit.
Oulun Taiteiden yössä on jo vietetty kuusi elokuun iltaa ja yötä muun muassa lukumaratonien parissa.
Suomi-Venäjä -seuralla on hauska tapa tuoda esille kuuluisia venäläisiä laittamalla heidän kuvansa jäsenkorttiin. Nikolai Gogol komeili jäsenkortissa 2009-2010. Seuraavat kaksi vuotta 2011-2012 oli vuorossa avaruuslentäjä, kosmonautti Juri Gagarin. 2013-2014 jäsenkortissa komeilee Vladimir Majakovski.
Raha-automaattiyhdistys RAY on esittänyt Oulun osastolle hankeavustusta kolmivuotiseen Valjakko-projektiin. Toiminta-ajatuksena on venäjänkielisten maahanmuuttajien kotoutumisen tukeminen, syrjäytymisen ehkäiseminen ja suomalaisten tiedon lisääminen maahanmuuttajien kulttuurista ja tavoista.
Vuorovaikutuksella vähennetään ennakkoluuloja sekä rasismia.
Marja Nybacka
Suomi-Venäjä -seuran Oulun osaston puheenjohtaja



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva