Australia on nyt lähempänä

Eeva Kauppinen Kaleva
Oulu Australia on liikkunut lähemmäs Suomea. Tanssin Tiedotuskeskus ja Australian Council for the Arts ovat rakentaneet pitkäkestoisen tanssin yhteistyöohjelman.
Vaihto-ohjelmaan valittaville tanssitaiteilijoille se tarkoittaa kolmen-neljän viikon työskentelyä kumppanin residenssissä yhdessä paikallisten tanssin ammattilaisten kanssa.
"Tavoitteena on kannustaa taiteilijoita vaihtamaan tietojaan, taitojaan ja kokemuksiaan toistensa kanssa", kertoo Pirjetta Mulari, kansainvälisten asiain päällikkö Tanssin Tiedotuskeskuksesta.
Päämääränä eivät ole niinkään uudet teokset ja ensi-illat vaan virikkeet ja kontaktointi.
"Painopiste on työskentelyssä paikallisen yhteisön ja ympäristön kanssa. Mahdollisuus kehittää työtään."
Suomesta mukana ovat Zodiak - Uuden Tanssin Keskus, JoJo - Oulun Tanssin Keskus, Itäinen tanssin aluekeskus (ITAK) Kuopiosta sekä Routaryhmä Kajaanista.
Oululaisten kumppani on koreografinen keskus STRUTdance, joka toimii Länsi-Australian osavaltion pääkaupungissa Perthissä. Lähtijät valitaan JoJon avoimen haun kautta.
Ensimmäisinä Australian neljänneksi suurimpaan kaupunkiin ja STRUTdancen residenssiin matkasivat loka-marraskuussa tanssija, tanssinopettaja Heli Pippingsköld Oulusta ja liikkuvaan kuvaan erikoistunut oululaislähtöinen Antti Ahokoivu Helsingistä.
Ahokoivun filmografiasta löytyy esimerkiksi lyhytelokuva Peripheral Vision (Ääreisnäkö, 2013), jossa metsänymfeinä ja hengettärinä tanssivat Heli Pippingsköld, Mia Jaatinen, Saara Hedman ja Ella Seikkala. Peripheral Vision on kiertänyt tanssielokuvafestivaaleilla New Yorkissa, Skotlannissa, Brasiliassa, Portugalissa ja palkittu Espanjassa.
Pippingsköld valmistui tanssinopettajaksi Oulun seudun ammattikorkeakoulusta 2012. Vuodelle 2015 hänellä on TAIKEn yksivuotinen taiteilija-apuraha. Pippingsköld toimii erityisesti nykytanssin parissa ja opettaa sitä Tanssikeskus Citydancessa.
"Australian-vaihto oli aivan mahtava mahdollisuus. Kuusi viikkoa oli hyvä aika. Siinä kerkesi jo asettua ja päästä tunnelmaan mukaan", Heli Pippingsköld toteaa.
"Ohjelma oli tosi laaja. Saimme osallistua myös aamutunneille ja workshopeihin, kun STRUTdance järjesti ensimmäisen kerran MoveMe-improvisaatiofestivaalin. Pääsimme hyvin sisään ja kiinni paikalliseen tanssikulttuuriin ja kenttään."
Residenssiviikkojen taiteelliset löydökset nähtiin OpenImprosession-illassa. Pippingsköld esitti siellä soolodemonsa Assent Orange.
Australia avasi Heli Pippingsköldille uusia näköaloja tanssin.
"Erityisen upeaa oli osallistua Michael Schumacherin kaksi viikkoa kestäneeseen workshopiin. Workshopin teemaan ja liikkeen sekä hetken käsittelytapaan kiteytyy residenssimatkan ja koko tanssikäsitykseni kallein oivallus. Nämä löydökset tulevat lopulta näyttäytymään yleisölle esitettävän teokseni sisällä Oulussa tänä keväänä."
Pippingsköld kertoo, että Australiaan jäi hyvät kontaktit ja välit. "Tutustuin moniin tanssijoihin. Olisi tulossa muutama projekti sinnekin päin, jos vaan lähtevät käyntiin."
Australia suuntaa kulttuuripolitiikassaan voimakkaasti ulkomaille, kertoi Helsingissä vieraillut Australian Council for the Artsin edustaja Sophie Travers, jonka toimipaikkana on Bryssel.
"Käytämme uudenlaista kieltä, kuten sanoja vaihto, jakaminen ja yhteistyö. Ennen olimme enemmän asennoituneita vienti-tuonti -malliin", Travers totesi.
"Tanssin vaihto-ohjelmakin suuntautuu enemmän taiteilijalta taiteilijalle."
Australia uudisti radikaalisti taiteen tukijärjestelmänsä tänä vuonna. Kansainväliset päämäärät asetettiin uudessa mallissa hyvin selkeästi esille.
Suomi kiinnostaa Traversin mukaan australialaisia tanssitaiteilijoita.
"Olemme hyvin sitoutuneita tähän projektiin ja annamme sille tilaa kasvaa", hän korosti.
Tänä vuonna JoJo - Oulun Tanssin Keskus on vastaanottajan roolissa eli Australiasta saapuu STRUTdancen valitsemia taiteilijoita työskentelemään Ouluun elokuun puolivälistä syyskuun 13. päivään.
Vaihtoon tulevilla tanssijoilla on showcase tai vastaava näyttö OuDance-festivaalin yhteydessä.
"Haku vuodelle 2016 Australiaan tulee auki todennäköisimmin ensi syksynä", JoJon tuottaja Anna Murtola kertoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva