Torni- kello kuntoon

Silja Aitoaho Kaleva
Oulu Reistailevaan Oulun tuomiokirkon tornikelloon on suunnitteilla mittava remontti.
Kuuteenkymmeneen metriin kohoava tornikello näyttää aikaa neljään eri suuntaan ja lähes viikoittain kello jätättää tai edistää useita minuutteja. Pahimmillaan kellotaulut näyttävät eri aikaa eri suuntiin.
Oulun Tilakeskuksen tekninen asiantuntija Tanja Kyllönen kertoo, että heittelevät kellonajat johtuvat kellotaulujen takana sijaitsevien osoitinkoneistojen huonosta kunnosta.
Viimeisimmästä korjauksesta on ehtinyt vierähtää aikaa yli kolmekymmentä vuotta. Nyt tuomiokirkon kelloa on tarkoitus ryhtyä peruskorjaamaan.
Tarkkaa aikataulua remontille ei ole vielä olemassa, sillä ensin sitä varten pitää löytää rahat. Kevään aikana kartoitetaan asiantuntijavoimin tornikellon remonttitarve ja remontin kustannusarvio.
Tilakeskuksen ammattitaito ei riitä 1854 valmistunen kellon korjaukseen. Niinpä huhtikuussa kelloa on tulossa arvioimaan Espoossa toimivan kelloseppäkoulun apulaisrehtori Jouni Pöllänen, joka vastasi myös vuodenvaihteessa käyttöön otetun Loviisan vanhan raatihuoneen tornikellon korjauksesta.
Loviisan mekaanisesti toimiva kello on rakenteeltaan hyvin samanlainen kuin Oulun tuomiokirkossa. Molemmat ovat kuuluisan Könnien kellosuvun tekemiä kelloja.
"Kun kustannusarvio saadaan selville, anotaan rahoitusta", Kyllönen sanoo. Mekaanisesti toimiva kello on tarkoitus laittaa kuntoon perinteitä vaalien.
Pöllänen sanoo, että Oulun tuomiokirkon tornikello on osoitus oman aikansa huipputekniikasta. Aikoinaan laadukkaasti tehty kello saadaan kyllä käymään oikeassa ajassa, jos se vain laitetaan kuntoon
"Mekaanista kelloa ei koskaan saa käymään yhtä tarkasti kuin sähköistä, mutta kyllä sillä bussiin kerkeää."
Suomessa on noin 150 vanhaa tornikelloa. Niistä monet ovat huonossa kunnossa säiden aiheuttamien kovien olosuhteiden ja vähälle jääneen huollon vuoksi.
Mekaanisesti toimivia tornikelloja sähköistettiin 1970- ja -80-luvuilla monilla paikkakunnilla. Oulussakin sähköistettiin kellon vetäminen 1978 tornikellon huollon yhteydessä.
"Nyt uusi buumi näyttää olevan, että sähköistettyjä kelloja palautetaan takaisin alkuperäiseen kuntoon", Pöllänen kertoo.
Mekaaninen kello tulee pitkällä aikavälillä sähköistettyä kelloa halvemmaksi, sillä korjattuna kello toimii taas kymmeniä vuosia. Korjaustyö vie kuitenkin aikansa eikä se ole halpaa. Jo noin 250 kiloa painavan koneiston siirtäminen on työlästä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva