Satavuotiaat kameliat seuraneiteinä

Eeva Kauppinen Kaleva
Oulu Oululaislähtöinen ilma-akrobaatti Ilona Jäntti on löytänyt itselleen paratiisin. Hän taiteilee eksoottisten kasvien lomassa kovasti rakastamassaan Talvipuutarhassa Helsingissä.
Miljöö on mitä ihastuttavin. Talvipuutarha avattiin yleisölle 1893. Kolmiosainen lasirakennus on arkkitehti Gustaf Nyströmin suunnittelema. Sirkustaiteilijan seuralaisia ovat kattoon asti ulottuvat palmut ja satavuotiaat kameliat.
Jäntti on paikkasidonnaisen sirkuksen kamelianainen.
"Olen tehnyt paljon esityksiä ihan yllätyksenä", Ilona Jäntti kertoo.
"Muutamista esityksistä tiedotettiin. Ihmisiä tuli tosi paljon. Tavallaan liikaa."
Talvipuutarha on Jäntin mielestä äärettömän hieno paikka. Vehreä ja rauhallinen.
"Se on ollut 120 vuotta avoinna yleisölle. Lahjoittajan tahto on, ettei pääsymaksua peritä. Ihmiset tulevat sinne lepäämään, rauhoittumaan, rentoutumaan ja virkistäytymään. Turisteja käy paljon. Teen siellä mitä pystyn. Mitään ei muuteta ja kasvit eivät vahingoitu."
Eksoottisten kasvien keidas on kaupunkilaisten virkistys- ja kohtauspaikka. Herkkävireinen sirkus sopii sinne mainiosti. Edes altaissa uivat karpit eivät polski ihmeissään.
Jäntti sai idean Talvipuutarha-projektiinsa ollessaan Lontoossa kolme vuotta residenssissä Museum of Childhoodissa, joka on osa Victoria ja Albert -museota.
"Museo on vanha viktoriaaninen rakennus. Sain mellastaa siellä aukioloaikojen ulkopuolella yllättävänkin vapaasti", Jäntti kertoo.
"Tein tilaan lyhyitä ilma-akrobatiaesityksiä, joita esitin kuusi kertaa päivässä. Kun muutin muutama vuosi sitten Helsinkiin, halusin löytää samantyyppisen julkisen tilan. Viime kesänä sain rakennusvirastolta luvan tehdä esityksiä Talvipuutarhaan."
Jäntti jatkaa esityksiä Talvipuutarhassa koko tämän vuoden. Tähän mennessä hän on esittänyt siellä kahta eri teosta.
"Toinen on tosi pienimuotoinen rengastrapetsijuttu länsisiivessä, missä on pöytiä ja tuoleja. Musiikki tulee gramofonista ja tarjoan ihmisille kahvia. Minulla on tasan neljä kuppia ja hyvin pieni kahvipannu. Esitys on hienostunut, rauhallinen ja vähän vanhanaikainen", Jäntti kuvaa.
"Suuressa palmuhuoneessa minulla on isompia valkoisia köysiä. Köysirata kiertää palmuhuonetta kasvien seassa."
Pihan ruusutarha täyttää ensi kesänä 90 vuotta.
"Säveltäjä Aki Yli-Salomäen kanssa olemme jo ruvenneet suunnittelemaan ulos ruusutarhan 90-vuotisjuhlaesitystä."
Kasvien väliin syntyy arkkitehti Tuula Jekerin suunnittelema pienoismaailma.
Talvipuutarha-projektin juuret näyttäisivät versovan Anni Swanin kirjoista.
"Oululaisena pikkutyttönä kuvittelin, miten tyttökirjojen henkilöt käyvät Fazerilla juomassa kuumaa suklaata ja samoilevat Talvipuutarhassa. Osa esityksistä lähtee ihan sitä reittiä, miten pienenä kuvittelin, että Helsingissä eletään."
Ilona Jäntti haluaisi tuoda puutarhajuttunsa myös lapsuutensa kaupunkiin Ouluun. Hän on Tuirasta kotoisin.
"Mieluummin Ainolan puiston puutarhaan."
Ilona Jäntti tekee usein yhteistyötä Tuula Jekerin kanssa.
"Olimme Tuulan kanssa samalla luokalla ala-asteelta lähtien. Ensin Teuvo Pakkalan koulussa ja sitten Madetojan musiikkilukiossa. On tunnettu tosi pitkään", Jäntti kertoo.
"Tuula on nähnyt kaikki, mitä olen tehnyt tanssijana Oulun Tanssistudiolla ja kaikki sirkuskokeilut ihan alusta lähtien. Joskus lukiossa tehtiin kuviksen tunnilla yhdessä semmoisia pläräanimaatioita. Tuula mietti jo silloin, että olisipa hauska tehdä minulle jokin animaatio tanssipariksi. Kymmenen vuotta siitä eteenpäin tehtiin teos Muualla."
Täydenkuun Tansseilla Pyhäjärvellä saa heinäkuussa ensi-iltansa Ilona Jäntin ja Tuula Jekerin uusi teos Ride.
"Esitys tapahtuu puoliksi sisällä Inmet Areenalla ja puoliksi ulkona. Tuula Jeker suunnittelee teokseen pyörillä kulkevan rakennelman, jonka saa vietyä ulos."
Ilona Jäntti on kutsuttu kahden suuren yhdysvaltalaisen festivaalin esiintyjäksi. Ensi viikolla järjestetään ensimmäisen Chicago Contemporary Circus Festival, jonka ohjelmassa on Jäntin teos Muualla 10.-12.1. Kolme Jäntin sooloteosta - Muualla, Footnotes ja Gangewifre - nähdään 3.-8.6. Spoleto Festivalin ohjelmassa Charlestonissa Etelä-Carolinassa.
Uusin teos Gangewifre on kantaesitetty viime kesänä Castello di Racconigin kuninkaallisen linnan puistossa Torinossa Italiassa. Sitä on kuvattu ilmabaletiksi.
Pieni näyte löytyy Vimeosta
http://vimeo.com/72183505.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva