Sarjakuvapiirtäjän välitilinpäätös

Anssi Juntto
Oulu 30-vuotista sarjakuvauraansa juhlistavaa näyttelyä kootessaan Jii Roikonen kävi läpi valtavat määrät piirrostöitä. Ensimmäiset sarjakuvansa Roikonen piirsi alle kouluikäisenä. Varhaisista tekeleistä näkee kiinnostuksen tulleen oman lukemisen kautta.
"Siellä on aivan selkeitä koh-tauksia tietyistä Aku Ankan taskukirjoista. Olen piirtänyt niitä tilanteita uusiksi", hän hymähtää.
Roikonen katsoo uransa sarjakuvapiirtäjänä alkaneen ensimmäisestä julkaistusta sarjakuvasta, joka oli 13-vuotiaana piirretty Joka poika -lehden sarjakuvakilpailun voittotyö Terveet elämäntavat. Menestyksen myötä hän innostui sarjakuvasta yhä enemmän ja alkoi touhuta omia sarjakuvalehtiä. Esimerkiksi Polle-hevosen seikkailuja syntyi sivutolkulla.
Piirtelyharrastus pysyi Roikosen mukana läpi teinivuosien, vaikka se ei aina niin aktiivista ollutkaan. Lukioikäisenä hän pääsi piirtelemään paikallislehteen.
Kun Roikonen lukion ja armeijan jälkeen mietti opintoja, häntä kiinnostivat yhteishakuoppaassa lähinnä kuvalliseen viestintään liittyvät vaihtoehdot.
Hollolan käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa vietetyn vuoden jälkeen hän suuntasi Lahden muotoiluinstituuttiin graafisen suunnittelun osastolle.
Roikosen tunnetuin luomus Jasso-kissa sai alkunsa 21 vuotta sitten.
Sarjakuvapiireissä elettiin omakustannelehtibuumia, ja Roikonenkin teki omaa lehteä, jonka sivuilla vilisi kaikennäköisiä outoja hahmoja.
"Kissa oli yksi hahmo muiden joukossa. Siitä vain alkoi syntyä pitkää tarinaa. Jonkin ajan kuluttua minulta pyydettiin Hesariin päivittäissarjakuvaa ja tarjosin siitä tehtyä strippisarjakuvaa, kun ei tullut muutakaan mieleen", hän muistelee.
Jasson pitkän iän salaisuus on piirrettävyyden helppoudessa ja käyttökelpoisuudessa. Roikonen ei ole erityisemmin rajoittanut hahmoaan, niinpä se on voinut seikkailla melkein missä ja milloin tahansa. Jassosta on myös tehty animaatiosarja ja erilaisia oheistuotteita.
"Hahmon luonne ei ole juuri muuttunut, mutta ulkonäkö on muuttunut jo välineiden vaihtamisesta ja teknologian kehittymisestäkin johtuen. Alkuun piirtelin paperille rapido-tusseilla ja värittelin mustat alueet siveltimellä. Nyt skannaan viivapiirrokset tietokoneelle ja väritän siellä", Roikonen kertoo.
"Nykyään myös piirrän paljon siveltimellä."
Juhlanäyttelyynsä Roikonen on poiminut muutakin kuin sarjakuvaa.
"Minulla sarjakuvan ja kuvituksen raja on aika olematon. Teen kuvituksistakin hyvin sarjakuvamaisia. Kuvituksessa saattaa olla puhekuplia, ja useamman kuvan kuvitus muodostaa usein tarinan", hän perustelee.
Jotkut Roikosen sarjakuvahahmoista ovat jatkaneet elämäänsä muualla.
Esimerkiksi varhaisissa omakustannelehdissä seikkaillut Zwark-avaruusklovni on päätynyt tamperelaisen Sorin sirkuksen logohahmoksi.
Sarjakuvien lukijana Roikonen on kaikkiruokainen. Viime aikoina hän on käynyt läpi mittavien kokoelmiensa vanhempaa osastoa. Äskettäin hän innostui uudestaan yhdysvaltalaisen Peter Baggen varhaisnuorten angstista sekoilua kuvaavista Hate-sarjakuvista.
"Luin myös Tintit, Asterixit ja Lucky Luket läpi ihan urakalla. En ollut koskenut niihin varmaan pariinkymmeneen vuoteen."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva