Oulun porvarit löytyvät vasemmalta

Liisa Laine Kaleva
Oulu Oululaisten asioista päättää sangen hyvätuloinen porukka.
Kaikista oululaisista tulonsaajista vain 10 prosenttia tienaa enemmän kuin 52 407 euroa vuodessa, mutta Oulun kaupunginvaltuutetuista heitä on yli puolet eli 35 kappaletta. Valtuutettuja on 67.
Sama ilmiö on havaittu muuallakin, esimerkiksi Tampereella. Se sen sijaan saattaa yllättää Oulussa, että suhteellisesti eniten kovatuloisia on vasemmistopuolueissa.
Vuonna 2012 vasemmistoliiton 10 valtuutetusta seitsemän ansaitsi enemmän kuin 52 407 euroa. Demareissa kuusi valtuutettua yhdeksästä mahtui tähän joukkoon. Demareista kuitenkaan yksikään ei ollut aivan kymmenen kärjessä, kun taas vasemmistoliitosta oltiin sijoilla viisi ja seitsemän.
Perussuomalaisia kovatuloisimpien joukossa on kolme, joten kahdeksan valtuustopaikan puolue on suhteellisesti laskien listalla kolmantena.
Koko valtuuston hyvätuloisin oli Juha Vuorio (ps.), jonka tulot ovat 22 kertaa niin suuret kuin valtuuston vähiten ansaitsevalla Janne Hakkaraisella (vihr.). Tuotekehitysinsinööri Vuorion vuosiansiot ovat 185 087 euroa, opiskelija Hakkaraisen 8 348 euroa.
Sen sijaan esimerkiksi keskustan 19 valtuutetusta "vain" seitsemän tienasi enemmän kuin 52 407 euroa ja kokoomuksen 13 valtuutetusta kuusi. Heidän joukossaan on myös valtuuston toiseksi suurituloisin Johanna Koskelainen (kok.).
Eniten kymmenen kärjessä listalla on keskustalaisia, neljä kappaletta.
Entä mikä on tilanne Oulun valtuuston tulotilaston häntäpäässä?
Oululaisista tulonsaajista 10 prosenttia tienaa vähemmän kuin 5 307 euroa vuodessa, Oulun valtuutetuista ei yksikään.
Vastaavasti 20 prosenttia tienaa vähemmän kuin 9 291 euroa, Oulun valtuutetuista vain yksi. Tulonsaajissa ovat mukana myös esimerkiksi opiskelijat, mutta heitä on myös Oulun valtuustossa ja se näkyy tulolistan hännillä.
Jos lukuja pyöritellään niin, että valtuutettujen tulot lasketaan puolueittain yhteen ja jaetaan ryhmän jäsenten lukumäärällä, suurimmat porvarit löytyvät keskustasta, vasemmistoliitosta ja kokoomuksesta - tässä järjestyksessä.
Keskustan valtuutetut tienasivat keskimäärin 62 780 euroa, vasemmistoliiton valtuutettujen tulot olivat keskimäärin 62 180 euroa ja kokoomuksen 60 020 euroa.
Jos tarkkoja ollaan, kristillisdemokraattien ryhmä ajaa koko porukan ohi, mutta ryhmässä on vain yksi valtuutettu.
Noin 60 000 euron vuositulot tietävät vähintään 5 000 euron kuukausituloja lomarahat mukaan lukien. Oululaisten keskiansio on 2 273 euroa kuussa, mikä tekee noin 27 287 euroa vuodessa. Oululaisten keskiansion ylittäjiä Oulun valtuustossa on 56 ja alittajia 11 kappaletta. Keskiansiota lähinnä on Johannapiritta Huovinen (sd.) 26 092 eurollaan.
Puolueittain lasketun keskiarvon perää pitävät vihreät. Vaikka tulolistan häntäpäässä heitä on kolmin kappalein, tasapainottavat kolmantena kärjessä olevan Ari Matilan tulot lukemia niin, että vihreidenkin keskimääräinen tulo on yli 50 000 euroa vuodessa.
Demareiden keskiarvo on 55 750 euroa. Korkeimmat tulot on kansanedustaja Tytti Tuppuraisella.
Vasemmistoliiton valtuutetuista eniten ansaitsi Kaarina Kailo liki 132 000 eurollaan. Kailolla oli vuonna 2012 poikkeuksellisesti pääomatuloja perintömökin myynnistä.
"Herrakerhossa en liiku. Jouduin myymään rakkaan lapsuuden ajan paikan, kun tulotaso on laskenut kuin lehmän häntä sen jälkeen, kun olin akatemiatutkija. Haluan puolustaa pienituloisia, koska päätöksiä tehdään keski- ja yläluokkaisesta miesnäkökulmasta ja nyt naisvaltaiset alat ovat säästökohteena."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva