Sarjakuvalle koti Valveelta

Riitta Taulavuori Kaleva
Oulu "Zädäääm!!!" Oulun sarjakuvaseuran puheenjohtaja Harri Filppa kuvaili tunnelmiaan lauantaina iltapäivällä kulttuuritalo Valveella vähän sen jälkeen, kun Oulun sarjakuvakeskus oli saatu enemmän tai vähemmän virallisesti avatuksi.
"Eli hyvältä tuntuu. Ja ihan mukavasti näyttää ihmisiä olevan paikalla tutustumassa näyttelyihin", Filppa myhäili.
Avajaispäivän ohjelmassa oli näyttelyiden ohella ainakin nonstop-työpajoja, Ruutukaava 3 -albumin julkistaminen, Soivan Siilin esiintyminen sekä keskustelutilaisuus, jossa pohdittiin sarjakuvakeskusten verkoston tulevaisuudennäkymiä ja yhteistyökuvioita.
Entuudestaan sarjakuvakeskuksia toimii Suomessa Kemissä ja Helsingissä, näistä vuonna 1987 aloittanut Kemin keskus on vanhin ja vuonna 2008 perustettu Helsingin keskus toiminnaltaan laajin. Oulun jälkeen seuraavan sarjakuvakeskuksen avajaisia vietetään Turussa, sielläkin vielä tänä vuonna.
"Oulun sarjakuvakeskuksen tarkoituksena on toimia pohjoisen Suomen sarjakuvamaailman monitoimikeskuksena ja kohtaamispaikkana kaikille sarjakuvista kiinnostuneille", Filppa sanoo.
Sarjakuvakeskuksesta saa esimerkiksi tietoa sarjakuvien tekijöistä sekä sarjakuviin liittyvistä tapahtumista ja kursseista. "Tarkoituksena on alkaa järjestää sarjakuvaan liittyviä tilattavia kursseja erilaisille kohderyhmille", Filppa kertoo ja lisää, että alan verkostoitumisen kautta opettajiksi on saatavissa sekä paikallisia osaajia että vierailevia tähtiä koko valtakunnan alueelta.
Sarjakuvakeskus helpottanee osaltaan myös Oulun sarjakuvafestivaalien järjestelyitä. Seuraavat festivaalit ovat vuorossa ensi syksynä 7.-8. marraskuuta.
Sarjakuvaseura voi myös vastedes pitää kokouksiaan tai "lisäillanistujaisiaan" keskuksen tiloissa.
"Kaikkea sarjakuvaseuran toimintaa ei tänne tietenkään tuoda. Mutta keskuksen saaminen on helpotus varmasti niille jäsenille, jotka ovat pitäneet seuran arkistoja omissa kotikellareissaan", Filppa naurahtaa ja myöntää, että tämän sortin helpotus koskee häntä itseäänkin.
Varsinaisessa sarjakuvakeskuksessa on piirtämistila, kokoushuone, kirjasto, kirjakauppa, arkisto, toimisto, kahvinkeittonurkka sekä olohuone - ja kaikki tämä on mahdutettu napakkaan 16 neliömetriin.
Sarjakuvakeskuksen avaamat näyttelyt puolestaan ovat levittäytyneet viereisiin galleriatiloihin eli Pohjoisen valokuvakeskuksen Rantagalleriaan, Sarjakuvagalleria!:an ja Valvegalleriaan sekä kahvila Minttuun.
Sarjakuvakeskuksen itselleen valtaama sopukka Valveen ensimmäisestä kerroksesta varmistui viime lokakuussa, jolloin Oulussa järjestettiin toista kertaa sarjakuvafestivaalit. Ajatus omasta keskuksesta oli Filpan mukaan ollut mietinnässä kuitenkin jo pidemmän aikaa.
Sarjakuvakeskuksen toiminnasta vastaa Oulun sarjakuvaseura. Keskuksen vastaavana "yleishenkilö Jantusena" toimii ainakin alkuvuoden ajan Tarja Longi-Korpua, filosofian maisteri kirjallisuuden alalta. Jos hän ei osaa itse vastata johonkin yleisöltä tulevaan kysymykseen, hän tietää kuitenkin sen, kuka osaa vastata.
Keskus on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11-16.
Sarjakuvaharrastus on Filpan mielestä Oulun seudulla varsin aktiivista ja laaja-alaista, mikä on näkynyt myös Oulun sarjakuvaseuran toiminnassa. Sarjakuvaseurassa on mukana sarjakuviin keskittyneiden lisäksi muun muassa tietokirjailijaa, torakkatutkijaa ja ylipäätään erilaisia kuvataiteilijoita.
Oulun sarjakuvaseura on toiminut vuodesta 1980 ja Filppa on ollut sen puheenjohtajana vuodesta 2008.
"Toiveena on, että sarjakuvaan liittyvä toiminta aktivoituisi entisestään sarjakuvakeskuksen perustamisen myötä. Ja että myös kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta noteeraisi entistä paremmin, että sarjakuva on yksi visuaalisen taiteen ilmaisumuodoista."
Verkostoituminen maan muiden sarjakuvakeskusten välillä on jo hyvässä vauhdissa ainakin näyttelytoiminnan osalta.
"Esimerkiksi kevään aikana sarjakuvakeskukseen tulee turkulaisten näyttely ja syyskaudella helsinkiläisten näyttely, ja oululaisten tekijöiden näyttely lähtee kiertämään Turkuun ja Helsinkiin", Filppa mainitsee.
Kemiläisten kanssa mietitään Filpan mukaan muun muassa sarjakuvan arkistoinnin yhteistyökuviota. "Meillä ei ole tarkoitus pitää isoa sarjakuva-arkistoa. Kemin sarjakuvakeskukselle taas on kertynyt jo varsin mittava kokoelma sarjakuvaoriginaaleja ja muuta materiaalia."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva