Kirjamyynti keskittyy yhä

Sanna Nikula STT
Riitta Taulavuori Kaleva
Helsinki-Oulu Pieniä kirjakauppoja kaatuu hälyttävää vauhtia. Joka vuosi toimintansa lopettaa vajaat kymmenen kirjakauppaa. Trendi on jatkunut jo neljä vuotta, sanoo Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola. Viime vuonna toimintansa lopetti 13 ja aloitti viisi kirjakauppaa.
"Myynti keskittyy yhä enemmän muutamiin menestyskirjailijoihin. Se on huono asia pienille laajan valikoiman kirjakaupoille. Marketit pystyvät ostamaan ison erän yhtä kirjaa kerralla", sanoo Jaakkola.
Jaakkolan mukaan himolukijoita on Suomessa entistä vähemmän. Sellaiseksi katsotaan kymmenen kirjaa vuodessa lukeva. Noin 79 prosenttia suomalaisista lukee kirjan vuodessa.
Lukuinnostuksen lisäämiseksi vuosi 2015 on Laila Hirvisaaren aloitteesta päätetty julistaa kirjavuodeksi.
Kirjojen myynti kirjakaupoissa hiipui viime vuonna 2,3 prosenttia, ilmenee Kirjakauppaliiton tilastoista. Romaanien myynti putosi kolme, lasten- ja nuortenkirjojen viisi ja tietokirjojen reilut kaksi prosenttia. Tilastot on kerätty suurimmista kirjakauppaketjuista, marketit eivät ole mukana.
"Koko vuoden tulosta pienensi etenkin kirjakauppojen joulusesongin odotettua heikompi myynti", sanoo Kirjakauppaliiton puheenjohtaja Mikko Parviainen.
Yllättäjä kymmenen myydyimmän joukossa on oululainen esikoiskirjailija Pauliina Rauhala, jonka Taivaslaulu-romaanin kirjabloggaajat valitsivat tiistaina viime vuoden parhaaksi kotimaiseksi. Se oli yhdeksänneksi myydyin: sitä myytiin kaikkiaan 29 100 kappaletta.
Hailuotolaisen Kati Hiekkapellon esikoista Kolibri meni kaupaksi 17 800 kappaletta.
Oulussa sekä Akateemisen että Suomalaisen kirjakaupan myymälöistä kerrotaan, että viime vuoden myydyimpien kirjojen lista näyttää kutakuinkin samalta kuin koko valtakunnassa, joskin järjestys on hieman toinen ja paikallisesti värittynyt. Ehdoton ykkönen kummassakin myymälässä on Pauliina Rauhalan Taivaslaulu.
"Se on ollut ilmestymisestään eli elokuusta lähtien kirkkaasti myydyin kirjamme", sanoo tiimiesimies Johanna Vepsäläinen Akateemisen Oulun-myymälästä.
"Ja sen painoskin on loppunut jo monta kertaa", jatkaa myymälävastaava Pirkko Anttonen Suomalaisen Oulun-myymälästä.
Tietokirjallisuuden puolella oululaisiin on vedonnut erityisesti näyttelijä Ville Haapasalon seikkailuista itänaapurissa kertova Et kuitenkaan usko .
"Myös sen menestys voi mennä vähän paikallisuuden piikkiin: onhan siinä ollut Kauko Röyhkä tekijänä", Anttonen arvioi.
Tähän mennessä Taivaslaulusta on otettu kuusi painosta, ja yhteensä kirjaa on painettu noin 36 000 kappaletta.
"On hyvin poikkeuksellista, että esikoisteos menestyy noin hyvin", arvioi Gummeruksen viestintä- ja markkinointijohtaja Katja Leino Taivaslaulun myyntimääriä.
"Esimerkiksi Johanna Sinisalon Finlandia-palkittu esikoisteos Ennen päivänlaskua ei voi (2000) myi hyvin, mutta ei yltänyt aivan noihin lukemiin. Samoin Riikka Pulkkisen esikoinen Raja (2006) jäi niistä vähän jälkeen", Leino sanoo.
Pauliina Rauhalan teoksen suosiota selittää Leinon mielestä paitsi romaanin aihepiiri myös sen kaunokirjalliset ansiot.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva