Kiitollisuus mielessä päällimmäisenä

Jaana Skyttä
Oulu Oven avaa pieni, hoikka ja hymyileväinen nainen. On vaikea uskoa, että hän on juuri viisikymmentä vuotta täyttänyt, seitsemän lapsen äiti ja kolmen lapsen isoäiti. Ollaan Oulunsalossa ja oven avaaja on kuvataiteilija Minna L. Immonen, joka siviilissä tunnetaan nimellä Minna Laukkanen.
Kauniin kodin ikkunoista aukeaa levollinen maalaismaisema. Pöydällä on akvarellivärit ja kymmenittäin pensseleitä ja kyniä. Jälleen on syntymässä uusi kuva-aihe, joka julkaistaan korteissa, julisteissa tai kenties jossain kirjassa. Maalatessaan Minna Immonen sanoo sukeltavansa maailmaan, jossa unohtuu kaikki muu - myös huolet.
Immonen on piirtänyt polvenkorkuisesta lähtien. Jo yläasteikäisenä hän piti taidenäyttelyn ja myi ensimmäiset taulunsa. Immonen syntyi Posiolla, mutta sittemmin perhe asui isän työn vuoksi Rovaniemellä, Kuusamossa ja vuodesta 1975 alkaen Oulunsalossa.
Yläasteen jälkeen Immonen opiskeli Lapin taidekoulussa ja myöhemmin kotiteollisuuskoulussa Oulun Pikisaaressa. Jatkettuaan taideopintojaan vielä Rovaniemellä, hän tapasi aviomiehensä Lauri Laukkasen. Vihille mentiin vuonna 1984. Jo tuolloin hän suunnitteli kuva-aiheita postikortteihin. Aviomies myi taloja. Ajan salliessa nuori perhe kiersi asuntoautolla messuja rakentaen verkostoa postikorttimyyntiä varten.
"Lähdimme liikkeelle pienellä mallistolla, Keijusia-kirjalla sekä keiju- ja nallekorttisarjalla", Immonen kertoo.
Nuoren parin suuri unelma oli, että joskus voitaisiin perustaa yhteinen yritys. Haave toteutui, kun Minna-Kortti Oy perustettiin vuonna 1988. Aviomies jätti työnsä talomyyjänä.
Muisteleminen nostattaa liikutuksen kyyneleet Immosen silmiin. Kaikki on loksahtanut elämässä ihmeellisellä tavalla kohdalleen. Mielen täyttää kiitollisuus.
"Olen saanut ja saan tehdä työtä, jota rakastan yli kaiken. Sen on mahdollistanut mieheni, joka on tehnyt valtavan työn yrityksemme eteen. Hän hoitaa liiketoiminnan ja olen saanut antautua täysin luovan työn tekemiseen. Työni ovat myös päätyneet jonnekin. Se motivoi valtavasti. Maailmassa on paljon lahjakkaita kuvataiteilijoita", Immonen sanoo.
Myös muu perhe on jakanut työvastuuta. "Muutimme 1980-luvun lopulla Oulunsaloon, jolloin äitini otti lapset hoitoonsa. Silloin aloitin säännöllisen työn, joka yhä jatkuu."
Immosen työpäivä alkaa aamuyhdeksältä kodin pihamaalla sijaitsevalla työhuoneella aamukahvilla. Siellä pidetään aamupalaveri, jonka jälkeen kuvataiteilija palaa asuinrakennukseen työskennellen iltaan saakka. Yritys on vuosien kuluessa laajentunut ja työllistää nykyään viisi perheen lapsista.
"Lapsemme ovat oppineet pienestä pitäen, että palkka tulee tehdyistä työtunneista."
Lisäksi yrityksessä työskentelee kaksi vierasta työntekijää ja sesonkiluontoisesti enemmänkin. Yrityksen toinen toimipiste on Lempäälässä, jossa asuu vanhin poika perheineen. Myös vanhin tytär työskentelee Lempäälän toimipisteessä.
Immonen kiiruhtaa näyttämään Lempäälässä asuvien kolmen lapsenlapsensa, Aaronin, Edvinin ja Aidan kuvia. Äitiys ja isoäitiys heijastuvat Immosen taiteessa, sillä kuva-aiheet nousevat usein sadun ja lapsen maailmasta tai kodin piiristä.
"Taidan olla vähän lapsellinen", hän nauraa veitikkamaisesti.
Vaikka taiteen tekemiseen liittyy omat haasteensa ja paineensa, työn palkitsevuus on suuri, kun idea kiteytyy ja kuva syntyy. Uusia ideoita muhii alitajunnassa ympäri vuorokauden. Työ on elämäntapa.
"Jos kuvani ilahduttaa, puhuttelee tai lohduttaa jotakuta, se on ajanut tarkoituksensa."
Vuosikymmenten kuluessa kuva- ja tuotemallisto on kasvanut mittavaksi. Laukkasen kuvituksia voi ihastella myynnissä olevien korttien, julisteiden ja seinäkalenterien lisäksi myös muun muassa lukuisissa kirjoissa ja Arabian sesonkiajan astiastoissa. Hän on suunnitellut myös postimerkkejä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva