Katonrajaa kohti

Jussi Kotila teksti
Jarmo Kontiainen kuvat
Oulu Kun Ville Seitamo muutti kaksi vuotta sitten Rovaniemeltä Ouluun, päätti hän lähes saman tien, että kaupunkiin tarvitaan uusi kiipeilyhalli. Vaikka Oulusta löytyikin kaksi aktiivista kiipeilyseuraa - tai ehkä pikemminkin juuri siksi, oli lajin harjoituspaikoista kova pula.
Seitamo alkoi etsiä yhdessä harrastajakaverinsa Sakari Tiuraniemen kanssa sopivaa tilaa suurelle hallille. Lopulta sellainen löytyi Toppilan entisen sellutehtaan 20 metriä korkeasta voimalarakennuksesta, jonne kaverukset alkoivat viime keväänä rakentaa Oulun Kiipeilykeskusta.

Tuhansien työtuntien jälkeen Toppilassa komeilee nyt Suomen toiseksi suurin kiipeilyhalli, jossa on tilaa usealle kymmenelle kiipeilijälle kerrallaan.
Löytyykö isolle tilalle tarpeeksi käyttäjiä?
"Oulussa ei ole valmiina suurta harrastajakuntaa, vaan sitä tehdään tässä ja nyt. Ainakin muilla suurilla paikkakunnilla kiipeilyhallien tulo on räjäyttänyt harrastajamäärät valtavaan kasvuun", Seitamo pohtii.
Joulukuussa lopullisesti valmistunut halli on vetänyt Seitamon ja Tiuraniemen mukaan lajin pariin paljon uusia kokeilijoita, mistä kaksikko on erityisen ylpeä.
"Kiipeilyyn ja sen turvallisuuteen liittyy paljon harhaluuloja", Tiuraniemi kertoo.
"Moni esimerkiksi ajattelee kiipeilyn olevan vain tietyn ikäisiä varten, vaikka lajia voi harrastaa turvallisesti lähes vauvasta vaariin. Tällä hetkellä vanhin täällä katon rajaan noussut oli 72-vuotias. Jos tikapuita pitkin pääsee tyhjentämään rännit, niin aivan varmasti onnistuu myös kiipeily", Seitamo jatkaa.

Vaikka kiipeilykeskuksessa on huomioitu erityisesti aloittelijat, entisessä voimalarakennuksessa on haastetta myös kokeneille kiipeilijöille. Yli kymmenen vuotta lajia harrastaneet Seitamo ja Tiuraniemi vakuuttavat, että Toppilan halli tarjoaa erinomaisen paikan kehittää myös luonnossa kiipeilyyn tarvittavia taitoja.
"Vaikka kiipeilymatkat vuorilla ovat tämän harrastuksen kohokohtia, kyllä minä yhä saan kiksejä myös hallikiipeilystä. Haastavien reittien läpäiseminen täällä avaa varmasti uusia mahdollisuuksia myös luonnossa kiipeilyyn", muun muassa Norjan ja Espanjan vuoristoissa kiipeillyt Seitamo vannoo.

Kiipeilyn maailmanlaajuisen suosion kasvun ansiosta myös kilpailuista on tullut yhä merkittävämpi osa lajia. Esimerkiksi kaupallisten kiipeilykeskuksien perustama Suomen Urheilukiipeily Ry panostaa nykyisin paljon juuri kilpatason toiminnan kehittämiseen.
Oulun Kiipeilykeskuksessa nähdään myös kilpakiipeilyä muun muassa ensi talvena pidettävissä köysikiipeilyn SM-kisoissa.
Vaikka Ville Seitamo iloitsee suomalaisen kilpakiipeilyn kehittymisestä, löytää hän lajin suolan tuloslistojen ulkopuolelta.
"Ensisijaisesti kiipeilyssä on kyse aina itsensä voittamisesta. Kun jonkin uuden reitin pääsee ylös viikkojen harjoittelun jälkeen, on se tunne jotain aivan mahtavaa."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva