Hiukkavaara nousee jo

Liisa Laine Kaleva
Oulu Hiukkavaaraan nousee parhaillaan Pohjois-Suomen suurin ja valtakunnallisestikin yksi suurimmista lähivuosikymmenien asuinalueista.
Vanhan kasarmialueen ympärille tulee seitsemän eri asuinaluetta.
Koko kaavarunko on noin 1 500 hehtaaria. Jos sen toinen pää laitettaisiin Oulun keskustaan, ulottuisi toinen pitkälle Kaakkuriin ja ylikin.
Jo ensi vuonna siellä asuu 3 400 oululaista eli puolet enemmän kuin nyt. Vuonna 2018 asukkaita on liki 6 000.
Parinkymmenen vuoden päästä Hiukkavaarassa on asuntoja 20 000 asukkaalle. Sen lisäksi 40 000 lähiseudun oululaisen on määrä saada palvelunsa Hiukkavaaran keskuksesta.
Juuri palveluista Hiukkavaarassa on suurin huoli. Muuten hanke etenee suunnitellusti: tontit käyvät kaupaksi ja kehittämishankkeet kiinnostavat ympäri Suomea, kertoo kaavoitusarkkitehti Leena Kallioniemi.
Koulu- ja päivähoitopalvelut nojaavat pitkälti monitoimitaloon, jonka oli määrä olla valmis jo vuonna 2016. Suunnitteluraha on kuitenkin siirtynyt vuosi vuodelta. Nyt rahaa on luvassa ensi vuonna. Parhaassakin tapauksessa rakennus on valmis vasta 2018 syksyllä.
Monitoimitalon kaava on parhaillaan nähtävillä yhdessä Hiukkavaaran keskuksen eteläisen osan asemakaavan kanssa.
Se on lähes selvää, ettei alueen olemassa olevalla kouluverkolla pärjätä Hiukkavaaran valmistumiseen saakka ilman väliaikaisia järjestelyjä.
Tarkempi suunnitelma tehdään tänä keväänä, kertoo Oulun perusopetus- ja nuorisojohtaja Marjut Nurmivuori.
Ennusteen mukaan alueella on vuonna 2018 noin tuhat 7-15 -vuotiasta lasta ja nuorta.
Ennen monitoimitalon valmistumista koulua käydään erityisesti Oulujoen koulussa ja sen Saarelaan avattavassa sivupisteessä, mutta myös Myllyojan ja Hintan kouluissa.
"Koulurajoja ei määritellä tiukasti, vaan tarkastellaan vuosittain oppilaiden sijoittuminen alueen kouluihin."
Hiukkavaaran alueelle muuttavien onkin syytä varautua siihen, että koulua voi joutua kesken kaiken vaihtamaan.
"Tämä on kerrottu rakentuvan alueen palveluista tiedusteleville huoltajille."
Lapset ovat aluksi Ritaharjun ja Metsokankaan tapaan enimmäkseen pieniä, päiväkoti- ja alkuopetusikäisiä. Kivikkokankaalta saattaa tulla oppilaita jo ensi lukuvuonna.
Saarelan päivähoidon käyttöön välillä luovutettu yksikkö otetaan alustavan suunnittelun mukaan uudelleen koulukäyttöön jo ensi syksynä.
Kivikkokankaan päiväkodille on talousarviossa varattu rahat vuosille 2016-2017, jolloin se valmistuisi elokuussa 2017. Yksityinen päiväkoti rakentaa Kivikkokankaan päiväkotia vastaavan määrän päiväkodin hoitopaikkoja vuoteen 2015 mennessä.
Toinen kriittinen kysymys on joen ylittävä Poikkimaantien silta. Nykyiset Oulujoen sillat ovat ylikuormitettuja jo nyt.
Silta on pyörinyt suunnitelmissa jo 2000-luvun alkuvuosista saakka. Vuonna 2005 taloussuunnitelmassa sillalle oli määrärahavaraus, josta ensimmäiset eurot oli määrä myöntää vuonna 2007. Arvioitiin, että silta olisi käytössä vuonna 2009.
Ei ollut. Määrärahoja on jouduttu lykkäämään vuodesta toiseen. Nyt ollaan kuitenkin luottavaisia, että vuonna 2017 silta vihdoin olisi valmis.
Määrärahavaraus on kaupungin talousarvio- ja toimintasuunnitelmassa vuosille 2014 - 2016.
Hanke on tarkoitus aloittaa voimalinjojen muutostöillä.
Voimalinjoja koskevasta lunastusluvasta on kuitenkin vielä valitus vireillä korkeimmassa hallinto-oikeudessa.
Päätöstä odotetaan tänä keväänä. Sen jälkeen voidaan määritellä tarkemmin rakennusurakoiden sisältö ja aikataulu.
"Lähtökohtana on, että rakennustyöt alkaisivat siltapaikalla vuonna 2015. Rakentamiseen varataan aikaa noin kolme vuotta. Katuyhteys voisi siten olla liikennöitävissä vuonna 2017", kertoo liikenneinsinööri Erkki Martikainen.
Liikenteen lisäksi silta on tärkeä vesihuollolle, sillä siihen tulee runkolinja Maikkulan vesitornilta Hiukkavaaraan.Pelkästään tämän runkolinjan varassa Hiukkavaara ei ole, sillä nykyistä verkostoa voidaan hyödyntää vielä toistaiseksi laajenevan asutuksen tarpeisiin.
Siltaan tulee myös kaukolämmön runkolinja.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva