Eleganttia tasapainoilua

Kanta-esitys
Milla Virtanen & Koski Dance Company: 5th Floor. Ohjaus Milla Virtanen. Koreografia Milla Virtanen ja tanssijat. Tanssijat Miina-Anniina Heiskanen, Milla Keskitalo, Heli Pippingsköld, Liisa Heikkinen ja Minttu Pietilä. Äänisuunnittelu Anssi Laiho. Valosuunnittelu Jari Haavikko. Valvesali, Oulu, 16.1. Seuraavat esitykset 18.1 ja 31.1 kello 19 sekä 1.2 ja 15.2 kello 16.

Oululaisen koreografin Milla Virtasen tanssiteos 5th Floor on tasapainoinen kuvaus balanssin menettämisestä. Teos nostaa nuoren naisen sisäisen maailman jalustalle.
Elämä on selviytymistä kapean tiiliskiven päällä - korkokengissä.
Tyylikkäästi laskeutuva leninki, huoliteltu kampaus ja korkeat korot. Kauniin, nuoren naisen sielunmaailma ei suinkaan ole yhtä hillitty kuin ulkokuorensa.
Vinoumat, pelko ja neuroosit saavat kehon värisemään ja asennot vääristymään.
Keho suojautuu, kohtaa ja pakenee. Ulkoiset, ja ehkä sisäisetkin, vaatimukset horjuttavat askelta eikä välillä voi kuin kontata eteenpäin. Nauru, arvokkuus ja oikut sekoittuvat pyörteeksi. Selviytymismantran supina täyttää tilan.
Tältäkö naisesta tuntuu? Vastauksen tietää jokainen sulokas otus.
Oululaisen Koski Dance Companyn tanssijat Miina-Anniina Heiskanen, Milla Keskitalo ja Heli Pippingsköld sekä vierailevat tanssijat Liisa Heikkinen ja Minttu Pietilä muodostavat tasavahvan, mutta persoonallisen viisikon.
Liikekokeilujen lisäksi katsojaa hellitään pitkillä liikejatkumoilla. Tanssijat pääsevät näyttämään horjumatonta perusosaamistaan. Siirtymät kohtausten välillä ovat teräviä ja humoristiset elementitkin sulautuvat teokseen harmonisesti.
Erityisen mieleenpainuvaa on se vangitseva rauha, joka tilassa vallitsee. Rauha, jonka ytimessä totuus kikattaa.
Naisen olemukseen kuuluu kontrastisuus ja kerroksellisuus. Hän on hauras ja vahva. Hillitty ja hurvitteleva. Yhtä aikaa vaiennettu ja äänekäs. Auttava ja manipuloiva. Ripustautuva, mutta itsenäinen.
5th Floor on todellista naistanssia. Metaforia ja tasoja kuoriutuu niin liikekielestä, äänimaailmasta, valosuunnittelusta kuin yksittäisestä ihmiskehostakin.
Elena PenttiläCreative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva