Ammatillinen opettaja työssään paljon vartijana

Ammatillinen sivistys on sivistyksen lajeista ensisijainen. Ammatillisen osaamisen ja siitä kumpuavan tuottavan työn avulla yhteiskunnan jatkuvuus mahdollistuu ja ihmisten hyvinvointi turvataan. Ammatillinen osaaminen on henkilökohtaisen identiteetin rakennuskivi ja varmin vakuutus elämän taipaleella. Ammatillisen osaamisen turvaa laadukas ammatillinen perusopetus ja ammatillinen aikuiskoulutus. Laadukkaan ammatillisen opetuksen varmistaa osaava ja opiskelijoistaan välittävä opettaja. Osaavat opettajat kouluttaa huolellisesti toteutettu ammatillinen opettajankoulutus.
Suomessa on tällä hetkellä viisi ammattikorkeakoulujen osana toimivaa ammatillista opettajakorkeakoulua, joilla on oikeus antaa ammatilliseen koulutukseen valmentavat pedagogiset opinnot. Oulun ammattikorkeakoulu on yksi näistä onnekkaista
Muut ammatilliset opettajakorkeakoulut sijaitsevat Hämeenlinnassa, Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.
Ruotsinkielisen ammatillisen opettajankoulutuksen hoitaa Åbo Akademi. Ennen nykyistä järjestelmää ammatillista opettajankoulutusta järjestettiin ammatillisissa oppilaitoksissa alakohtaisena. Vain Hämeenlinnan ja Jyväskylän ammatilliset opettajakorkeakoulut olivat monialaisia.
Oulussa koulutusalakohtainen opettajankoulutus alkoi Oulun sairaanhoito-oppilaitoksessa syksyllä 1974. Monialainen ammatillinen opettajakorkeakoulu aloitti toimintansa Oulun seudun ammattikorkeakoulun yhteydessä vuonna 1996.
Ammatillinen opettajakorkeakoulu toteuttaa pedagogisten opintojen lisäksi myös ammatillista opinto-ohjaajankoulutusta, erityisopettajankoulutusta, näyttötutkintomestarikoulutusta ja monipuolista ammatillisen opetushenkilöstön täydennyskoulutusta. Vuosittain valmistuu keskimäärin 250 opettajaa ja opetushenkilökunnan täydennyskoulutukseen osallistuu yli 2 000 ammatillisen opetusosaamisen päivittäjää. Koulutus on innovatiivista ja käytännönläheistä aikuisten opettamista.
Koulutukseen pääsy edellyttää ammattipätevyyttä, joten opiskelijoiden keski-ikä pedagogisissa opinnoissa on 42 vuotta. Koulutusteknologinen toimintamalli on omaksuttu jo varhain toiminnan yhdeksi tukijalaksi. E-oppimisvaihtoehto mahdollistaa täyden etäopiskelun ja videoteknologiaa hyödynnetään laajasti.
Opetusjärjestelyt ovat joustavia ja opiskelija etenee opinnoissa henkilökohtaisen opintosuunnitelman ja osaamistarpeidensa mukaisesti.
Oulun ammatillinen opettajakorkeakoulu on osaamisperusteisen toimintamallin merkittävä valtakunnallinen kehittäjä ammatillisten opettajien koulutuksessa.
Englanninkielisessä opintoryhmässä ammatilliseksi opettajaksi voi opiskella ilman suomen kielen hallintaa. Pohjois-Suomen ammatillisen koulutuksen erityistarpeet otetaan huomioon ja koulutusta järjestetään tällä hetkellä alueellisissa opintoryhmissä Kajaanissa, Torniossa ja Rovaniemellä. Saamenmaalla tärkeä yhteistyökumppani on Saamelaisalueen koulutuskeskus.
Syyskuussa 2014 tulee täyteen 40 vuotta Pohjois-Suomen ammatilliseen opetusosaamiseen kohdennettua opettajankoulutusta ja opetuksen kehittämistä.
Syytä juhlaan on, sillä ammatillisen opettajankoulutuksen saaminen pohjoiseen ei ole ollut itsestään selvää. Keskusteluissa oli mukana sellainenkin vaihtoehto, että Jyväskylän ja Hämeenlinnan ammatilliset opettajakorkeakoulut olisivat saaneet hoitaakseen koko maan ammatillisen opettajankoulutuksen. Pitkien etäisyyksien Pohjois-Suomessa paikallisen toiminnan merkitys on ammatillisen opettajankoulutuksen laadun ja saatavuuden kannalta ratkaisevan tärkeää.
Nykyisessä yhteiskunnassa ammattiin kouluttautuminen on välttämätöntä. Liian moni nuori syrjäytyy jääden ilman ammatillista koulutusta tai saamatta mitään peruskoulun jälkeistä koulutusta. Osaava ammatinopettaja näkee yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset ja oivaltaa opiskelijan kehittymisen haasteet.
Pelkän teknisen kyvykkyyden lisäksi opiskelijat tarvitsevat yhteiskunnallista osaamista ja uskoa oman työn sekä omien ideoiden voimaan. Yrittäjyyskasvatus on tästä syystä tärkeä osa Oulussa toteutettavaa ammatillista opettajankoulutusta. Suomi tarvitsee vireitä ammatillisia osaajia, joilla on unelmia ja sinnikkyyttä itsensä ja toisten työllistämiseen.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva