Traverson ja mandoran lumo

Esko Aho Kaleva
Oulu Oulun tuomiokirkossa ja Kiimingin seurakuntatalossa voi kuluvana viikonvaihteena siirtyä barokin ja renessanssin aikojen musiikkimaailmoihin Oulun vanhan musiikin festivaalilla.
Helsinkiläinen barokkiin erikoistunut sopraano Tuuli Lindeberg on valinnut sunnuntaina kello 15 alkavan In darkness let me dwell (Pimeydessä haluan asua) -matinean teemaksi ensimmäisen rivin John Dowlandin (1563-1626) laulusta.
Dowland oli aikansa englantilaisen luuttu- ja laulumusiikin uudistaja. Lindebergin mukaan tämänkertaiset tekstit "kuvaavat rakkaudessa pettynyttä, elämäänsä väsynyttä ja kuolemaa odottavaa roolihahmoa".
"Dowlandin laulut vievät pimeyden valtakuntaan sulosoinnuin", sanoo laulaja sekä renessanssiluutun- ja mandoransoittaja Pentti Hildén.
Mandora on pienikokoinen diskanttiluuttu ja mandoliinin esi-isä, jota käytettiin basso continuo -soittimena saksalaisessa 1700-luvun musiikissa.
Basso continuo on barokin ajan käytäntö, jossa moniääninen soitin ja jokin bassosoitin täydentävät sävelkudosta nuottiin kirjoitetun bassoäänen ja numeromerkintöjen perusteella.
Lindebergin ja Hildénin kanssa tuomiokirkossa musisoivat Pauliina Fred nokkahuilu ja Markus Pelli barokkisello.
Nokkahuilu vaihtuu barokin traverso-huiluun ja luuttu mandoraan Johan Helmich Romanin (1714-1788) sonaatissa traversolle ja basso continuolle.
Matinean valoisinta ja optimistisinta tarjontaa edustaa Telemannin kantaatti Lauter Wonne, lauter Freude hengellisten kantaattien kokoelmasta Der harmonische Gottesdienst.
Kantaatti on sävelletty sopraanolle, nokkahuilulle sekä basso continuolle, johon kuuluu sellon lisäksi mandora.
Vanhan musiikin festivaali alkaa tuomiokirkossa tänään lauantaina kello 19 Georg Philipp Telemannin (1681-1767) ja Johann Sebastian Bachin (1685-1750) musiikilla.
Telemannilta kuullaan Fantasia nro 7 traversolle. Bachin tuotantoa edustavat kuorokantaatit Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (Actus tragicus) ja Christ lag in Todesbanden sekä Kaksoisviulukonsertto d-molli.
Avajaiskonsertin esiintyjät ovat Pekka Elsilä, traverso, Ida Tunkkari ja Sinikka Ala-Leppilampi, viulu, Dóra Pétery, cembalo ja urut, Sofia Magdalena -yhtye ja Oulunsalo Ensemble. Konsertin johtaa Raimo Paaso.
Sunnuntain tarjontaan kuuluu myös Kuorot renessanssi- ja barokkimaisemissa -konsertti kello 19 Kiimingin seurakuntatalossa.
Englantilaista ja saksalaista renessanssi- ja barokkimusiikkia tulkitsevat Kari Kaarnan johtama Oulun kamarikuoro ja Kiimingin seurakunnan poikakuoro Pohjantähdet Ulla Metsänheimon johdolla.
Festivaali jatkuu 1.2. saakka. Ohjelma netissä http://osvm.webs.com/festivaali2013.htm.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva