Säihkettä ja sähinää uuden Oulun illassa

Niina Koskela Kaleva
Oulu "Uuden Oulun pinssi, ole hyvä", nainen sanoo ja ojentaa sinistä Oulu 2013 -merkkiä. Jätkänkynttilät roihuavat ja näyttävät tietä värivaloin valaistulle pesäpallostadionille. Sirkustaitelijat luovat ihmisjoukossa tunnelmaa. Kaikesta huomaa, että juhliin on panostettu.
Harvoin on Raksilan pesäpallostadion koonnut yhteen niin paljon väkeä kuin uudenvuodenaattona. Pääkatsomossa on tiivis tunnelma, kun ihmiset tungeksivat nähdäkseen kentän tapahtumia. Paikalle on pystytetty myös lisäkatsomot, ja vaikka nekin täytetään, osan täytyy tyytyä seisomaan maan tasalla.
Vaikuttaa siltä, ettei kovin moni ole jäänyt kotiin seuraamaan kaupungin tarjoamaa suoraa nettilähetystä tapahtumasta.
Stella-niminen pelle hauskuuttaa juontajana perheen pienimpiä. Kun kello lyö kahdeksan, jäälle liukuu Oulun Luistinkerhon nuorukaisia, ja taitoluisteluesitys avaa illan ohjelman. Esityksen jälkeen Oulun suurkuoro kajauttaa mahtipontisen Finlandia-hymnin. Kuorossa on laulajia uuden Oulun jokaisesta kunnasta.
Uuden Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie toivoo juhlapuheessaan yhteistyötä.
"Olkoon Oulu yhteisöllinen ja ihmisenkokoinen kaupunkiympäristö, ja nuorekas - oululaisen keski-ikä on alle 35 vuotta. Oulu riippuu sinusta, minusta ja vierustoverista. Teistä ja meistä. Siitä, miten kohtaamme ja kuuntelemme, miten toimimme yhdessä."
Esteetön ry esittää tanssiesityksen, suurkuoro kajauttaa Laulu uuden Oulun ja yhteislauluna kajahtaa vielä maakuntalaulu. Illan suurimmat aplodit saa hurmaava Talent-voittaja Daniel Helaakorpi runoesityksillään. Tulishow’n jälkeen on kaikkien odottaman, näyttävän ilotulituksen vuoro.
Musiikin tahdissa räiskyvät raketit saavat väkijoukon huokailemaan ihastuksesta.
Uuden vuoden viettoon alkaa valua vaikuttuneita ihmisiä.
"Tuliesitys oli tosi hieno ja Daniel oli huippu", Soili Kujala huikkaa.
"Ihan kiva, emme vain tulleet tarpeeksi aikaisin, että olisimme nähneet kunnolla", Kai Nevala sanoo.
Ruuhka tapahtuman jälkeen on pahempi kuin Kärppien otteluissa on koskaan ollut. Lapsilla on hyvin aikaa laskea liukumäkeä ja pyöritellä lumipalloja. Viimeiset pääsevät parkkipaikoilta matkaan yli puolen tunnin odottelun jälkeen.
Maltti säilyy, koska tapahtuma jätti hyvän muiston.
"Pariisin jälkeen toiseksi paras ilotulitus. Todella upea", oululainen Anna Niskanen arvioi.
Uuden Oulun juhlavuoden projektipäällikkö Heli Metsäpelto iloitsee juhlavuoden onnistuneesta avauksesta.
"Sää suosi, väki saapui paikalle ja esiintyjät loistivat", Metsäpelto hehkuttaa.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva