Puokkarilla käydään grillillä

Elina Ursin Kaleva
Oulu Puolivälikankaan raitilla Järvitiellä on tiistaiaamupäivällä autiota ja hiljaista. Lapset ovat hoidossa tai koulussa ja aikuiset töissä.
Menninkäisentien ostari vaimeni tammikuun alussa. S-market on purettu maan tasalle ja uusi kauppa avataan vasta syksyllä.
Asukastupakin lopetti joulukuun puolivälissä Metsolankartanon tiloissa Mielikintiellä. Tupatoiminta aloitetaan Yritetään yhdessä -yhdistyksen uusissa toimitiloissa Välivainion Sorvarintiellä ilmeisesti maaliskuussa.
Ihan kuollut ei Puokkarikaan ole. Trafiikki kulkee kuitenkin yhteen suuntaan. Autoja toisensa perään kaartaa Järvikioskin parkkipaikalle.
On päivän kiireisin aika, lounastunti.
Järvigrilli on legenda. Jo vuodesta 1973 samassa paikassa toiminut punainen grillikioski. Järvigrillille ajetaan autolla varta vasten syömään, vaikka ikinä ei olisi mitään muuta asiaa Puokkarille toimitettavana.
Rakkaalla lapsella on myös monta nimeä: Puokkarin GB, Jussin koppi, Järkkäri, Järväri ja Järsy.
Grillikioskin ulkoluukun viereen liimattu ruokalista on pitkä ja valinnan ongelma on aina yhtä vaikea. Omistajat ovat vuosien varrella vaihtuneet, mutta perinteitä pidetään yllä. Sen näkee listalta.
On perinteisiä makkararuokia, erilaisia viritelmiä porilaisista, ranskalaisia, spesiaaliannoksia ja -hampurilaisia.
Vuosikausia grillin listalla ja yhä siellä olevia suosikkiannoksia on Puokkarin spesiaali sekä Jussi erikoinen, entisen omistajan mukaan nimetty, balkan-siivulla höystetty hampurilainen, kertoo vuodesta 2009 lähtien grilliä pyörittänyt Tarja Ainassaari.
"Tuhtia ja raskasta työtä tekevän miehen syötävää."
Tiistaina aamupäivällä Järvigrillin jonossa on enimmäkseen miehiä, lounastuntia viettäviä, nälkäisiä autoilevia kulkijoita pidemmänkin matkan takaa.
"Asiakkaat ovat hyvin tarkkoja perinteistä. Tietävät tullessaan, mitä haluavat. Pitsaa ei tältä grilliltä saa, mutta kebab tuli jo ennen meitä", kertoo Ainassaari.
Omaa vuoroaan grillijonossa odottaa myös Elina Tirri. Iltavuoroon on aikaa sen verran, että Tirri päätti pyörähtää Järvikioskilla hakemassa evästä.
Tirri ei asu Puokkarilla, mutta käy silloin tällöin syömässä tai hakemassa ruokaa tutulta grilliltä työpaikan läheltä. Tirri muistelee käyneensä ensimmäisen kerran Järvitien grillillä viitisentoista vuotta sitten.
"Jos grillillä käyn, käyn Järvigrillillä."
Tirrin mielestä Järvigrilli on lähiseudun grilleistä paras. Laatu on kylläkin vuosien varrella Tirrin mielestä heitellyt ja Järvigrilli oli jonkin aikaa pannassa, mutta nyt grilliruoka on sitä, mitä pitääkin.
Tällä kertaa Tirrin tuhtiin grillinannokseen kuuluvat ranskalaiset, kokolihapihvi ja aurajuustoviritys.
"Ei ole liian kevyttä. Tällä jaksaa illan tehdä töitä."
Kauaa ei Tirrin tarvitse jonottaa, kun grillissä työskentelevä Riikka Palokangas ojentaa Tirrille tilatun annoksen
"Ja sitten seuraava", kuuluu lasiluukun takaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva