OuluZone valmistuu kesäksi

Anne Talvensaari Kaleva
Oulu Moottoriurheilukeskus OuluZonea on talven aikana rakennettu niin, että valmiina on jo 70 prosenttia. Tavoitteena on, että ajamaan päästäisiin ensi kesänä. Se on kuitenkin kiinni vielä ympäristöluvasta.
Kaupungin rahoittaman hankkeen kustannukset ovat noin 2,5 miljoonaa euroa. Sillä tehdään tieliittymät, kilparadat, varikkoalueet, rakennukset ja kunnallistekniikka.
Keskuksen valmistelutyöt Ylikiimingin Kokkokankaalla aloitettiin viime kesänä. Keskukseen tulee tässä vaiheessa motocross- ja rallicross-radat.
Myöhemmässä vaiheessa on tarkoitus rakentaa myös karting-rata. Sen aikataulusta ei vs. kaupungininsinööri Tapio Siikaluoman mukaan ole vielä tietoa.
Hankkeen ympäristöluvasta on valitettu. Valitus palautui Vaasan hallinto-oikeudesta uudelleen päätettäväksi Oulun seudun ympäristötoimeen.
Valitus koskee melua ja alueellista kuivatusta. Kummankin osalta tarkistetaan suunnitelmia.
Melua aiotaan torjua suojarakenteilla ja rajoittamalla käyttöaikoja.
"Kun käymme asiat läpi ympäristöviranomaisten kanssa, voimme jättää lupahakemuksen. Toivomme sellaista lupakäsittelyä, että keskus voidaan ottaa käyttöön kesällä", Siikaluoma sanoo.
Myös OuluZone kiinteistöyhtiö Oy:n puheenjohtaja Johanna Koskelainen toivoo virkamiehiltä ripeää toimintaa, jotta toiminta alkaisi heti kesäkuun alussa.
Hänen mukaansa valituksessa ei ole kyse enää suurista asioista, mutta yhtiön täytyy nyt antaa niistä lisäselvitys.
Siikaluoman mukaan keskusta ollaan rakentamassa paikkaan, jossa ympäristöhaitat asukkaille ovat vähäiset toisin kuin vanhassa moottoriurheilukeskuksessa Iinatissa.
Keskus on suunniteltu parhaimman tällä hetkellä saatavissa olevan tiedon mukaan.
OuluZonesta halutaan luoda vetovoimainen paikka, joka tulee palvelemaan hyvin laajaa aluetta. Muita vastaavia keskuksia ei Pohjois-Suomessa ole. Lähin on Vetelissä Keski-Pohjanmaalla.
Keskuksen toiminnasta tulee vastamaan operointiyhtiö. OuluZone mahdollistaa paikallisen ja SM-tason harjoittelun ja kilpailutoiminnan.
Käytöstä peritään ylläpitokulut kattavaa käyttäjämaksua ja kilpailutoiminnasta peritään kilpailumaksua.
Keskuksen suunnittelun aikana on keskusteltu moottoriurheilun harrastajien kanssa.
Oulun Moottoriurheilijoiden puheenjohtaja Hannu Häkämies kertoo Oulun alueella olevan useita tuhansia harrastajia. Seurojakin on useita.
Harrastajat tarvitsevat Häkämiehen mukaan oman paikan. Hän uskoo, että radat saadaan käyttöön kesällä.
"Seurallamme on 60-vuotisjuhla elokuussa. Olisihan se tylsää, jos ei olisi rataa, missä toimintaa ylläpitää."
OuluZonen suunnitelma sisältää myös ampumaurheilukeskuksen ja pienlentokentän, joille on maavaraus. Niiden toteutuksesta ei ole vielä päätöksiä.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva