Opiskelijat löysivät toimiston

Tiina Juujärvi Kaleva
Oulu Yliopiston kielikeskuksen entisiä huoneita kiertää keltainen johtolista, seinissä on punaista ja keittiö on oranssi.
Oulun yliopiston ylioppilaskunta OYY muutti vuosikymmenten pähkäilyn jälkeen keskustan Mannenkadulta Linnanmaan kampukselle. Lokakuun jälkeen opiskelijoiden käyntien määrä toimistolla on kaksinkertaistunut.
Aamukymmeneltä tiloissa on vielä hiljaista.
500 neliön tilan laidoilla on käytävä, jonka varrella on 12 työhuonetta. Niiden keskellä on akvaariomainen tila, jota ympäröivät lasiseinät. Siihen tehdään keväällä arkkitehtiopiskelijan suunnittelema kokoustila ja design-puisto.
Keskitilaan tulee myös kaupunginhallitukselta saatu vanha kokouspöytä, johon opiskelijat ovat kiintyneitä. Suuren puupöydän ympärille mahtuu 15 tuolia. Pöydän runko on tehty yhdestä puusta, joten se jouduttiin poistamaan entisestä toimistosta ikkunan kautta.
"Pöytä tuli tutuksi jokaiselle, joka oli töissä tai luottamustoimessa OYY:ssä. Sen ääressä on pidetty lukemattomia kokouksia", kertoo OYY:n pääsihteeri Ilari Nisula.
Luottamushenkilöt vitsailevat, että myös pöydän alla ja päällä on tapahtunut vapun aikaan kaikenlaista.
2000-luvulla pääsihteerinä työskennellyt Mikko Nissinen kertoo, että pöydän äärellä on neuvoteltu, juotu ja laulettu.
"Siinä on nähty ihmiselämän suurimmat ilot ja surut. Muistan, kun siinä istuivat 11.9.2001 rehtoraatti ja kutsuvieraat, kunnes muutamat meistä saivat tekstiviestejä WTC-tornien sortumisesta."
Joukko lähti katsomaan satelliittikanavia. Kun toinen torni sortui, vararehtori Jouni Koiso-Kanttila sanoi, että "eihän noin voi tapahtua".
Kampukselle muuttoa selviteltiin 2000-luvulla niin pitkälle, että ylioppilastalosta tehtiin hahmotelma ja tonttien paikkoja kartoitettiin.
"Sekin päättyi niin, että ei me nyt sittenkään. Se oli ikuista juupas-eipäs-keskustelua", kertoo Nissinen.
Erään kerran hallitukselle tarjottiin tonttia, mikä päättyi hallituksen kaatamiseen.
Kun toimisto vihdoin muutti lokakuussa, piti käydä läpi 20 vuoden aikana kertyneet tavarat.
"Tavaraa oli uskomaton määrä, lahjakirjallisuutta, viirejä ja vanhoja vuosijuhlalahjoja. Esimerkiksi kymmenen vuotta sitten OYY sai Oulun teekkareilta 20-30 kiloa painavan vasaran, jonka he olivat tehneet itse pajalla", kertoo Nisula.
Asiakaskäynnit ovat lisääntyneet uusissa tiloissa, kertoo OYY:n kanslisti Riitta Kaleva.
Opiskelijat hakevat kanslistilta sporttipasseja ja maksavat jäsenmaksuja. Muilta sihteereiltä kysytään toimeentulosta, "tukiviidakon" toiminnasta ja opinto-ongelmista.
OYY:ssä nuorilla aikuisilla on vastuu yhteisöstä, jonka budjetti on 600 000-700 000 euroa vuodessa. Suurin osa tuloista saadaan 12 500 opiskelijan jäsenmaksuista, ja rahat menevät pääosin palkkoihin.
Joillain ylioppilaskunnilla on omaa liiketoimintaa. OYY:llä ei ole Mannenkatua lukuun ottamatta kiinteistöjä tai asunnonvälitystä. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan yhtymän liikevaihto oli toissa vuonna lähes 33 miljoonaa euroa. Se omistaa muun muassa kiinteistöjä Helsingissä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva