Ookko nää Arkalasta kotoisin?


Antti Ervasti Kaleva
Jarmo Kontiainen kuvat
Oulu Arkala, 40 kilometriä Oulusta Koillismaan suuntaan, on yksi uuden Oulun erikoisennimisistä paikoista. Kyläläisiltä tietysti kysytään ensimmäiseksi onko hän Arkalasta kotoisin. Tai epäillään, olisiko mies mahdollisesti Arkalan poikia.
"Aloitan usein tärkeät puhelut näin: ’Anteeksi, että olen Arkalasta kotoisin, mutta joudun esittämään tämmöisen asian...’ Asia lähtee heti etenemään huumorilla, vaikka Helsinkiin asti soittaisi", naureskelee Reino Lämsä.
Huulenheitto omasta kylästä on tullut hyvin tutuksi pitkän linjan yrittäjäpariskunnalle, jonka toinen osapuoli on Soili Lämsä. He ovat pitäneet Arkalan vanhalla liikepaikalla kauppaa, huoltoasemaa, baaria, taksiyritystä ja rekka-autofirmaa.
"Oli myös pyöräkuormaajia ja kaivinkoneita. Meitä oli kolme veljestä mukana, ja toiminta kesti kaikkiaan viitisenkymmentä vuotta. Nyt olemme eläkkeellä", Reino Lämsä kertoo.
Monelle Kuusamon suuntaan matkaajalle huoltoasema-kauppa-kokonaisuus eli Arkalan TB on varmasti tuttu. Pihapiirissä on pidetty kauppaa sata vuotta, todennäköisesti ylikin, Lämsät arvioivat.
Nimi Arkala tulee paikkaan aikojen alussa asettuneesta pariskunnasta.
"He rakensivat talon tuohon ja alkoivat viljellä maata suon laidassa. Paikka oli heidän mielestään niin hallalle arka, että he päättivät laittaa nimeksi Arkala", kertoo Arkalan poika Jorma Lapinlampi, 70.
Hän muistaa olleensa pikkupoika, kun kaupan pihapiirissä vierekkäin asuneet Arka-Jussi ja kauppaa pitänyt Pökkelö-Jussi olivat vielä elossa. Edellinen otti nimensä kylästä ja jälkimmäinen keksi sen ammatistaan.
"Hän keräsi kantoja ja juuria metsistä ja myi niitä. Lyhyt ja paksu mies keksi ottaa siitä itselleen nimeksi Pökkelön."
Tarinan mukaan Pökkelö-Jussi piti nauloja kahdessa paikassa myymälässään, lattialla ja uunin päällä kuivamassa.
"Ne kuivatut naulat olivat tietysti kalliimpia", Lapinlampi hekottaa.
Arkalan postinumero kattaa ison alueen, muun muassa reilun kymmenen kilometrin päässä olevan Somerovaaran asutusalueen. Itse Arkalaksi käsitetään kuitenkin Kuusamontien varressa nauhana juokseva parinkymmenen talon kylä.
Alun perin Somerovaaran suunnassa sijainnut koulukin oli nimeltään Arkalan koulu, mutta nimi muutettiin nykyvuosina Pohjoiskulman kouluksi ennen kuin lakkautettiin muutama vuosi sitten. Rakennus on nyt asuintalona.
Oma posti Arkalassa oli pitkään. Se lakkautettiin ja palvelut siirrettiin Lämsien kauppaan, joka sittemmin lopetettiin.
Kaikki Arkalassa ei ole kuitenkaan kuihtuvaa. Toivoa valaa viereen paraikaa rakennettavan Oulu Zone -monitoimikeskus.
Kuusamontiellä voi äimistellä kirkkaalla säällä ihmeellisiä mastoja Oulusta päin tultaessa oikealla puolella vähän ennen hirvisuota.
Kyse on radioamatöörien yhteysasemasta viiden kilometrin päässä kylältä. Kahdeksan jättimäistä mastoa vetävät hiljaiseksi talvisessa metsässä.
Mastoille johtavan metsätien varressa näkyy komea ukkoteeri istumassa puun latvassa ja syömässä koivun urpuja. Arkalassa sitä näkee kaikkea.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva