Mikään ei voita hyvää bändiä

Arto Kiuru
Helsinki Pekka Gröhn astelee Helsingin Etelärannassa vanhassa jugend-talossa sijaitsevaan kahvilaan intoa puhkuen. Oulussa varttunut lahjakas multi-instrumentalisti on juuri viemässä korjattavaksi yhtä Tikkurilassa sijaitsevaan treenikämppäänsä hautautuneista vanhoista sähköuruista.
"Treenikämppä on minulle työhuone, mutta samalla eräänlainen henkireikä", Gröhn sanoo.
Sähköurut ovat tarpeeseen huhtikuussa alkavalla J. Karjalaisen kiertueella. "Otan kiertueelle mukaan viidet kosketinsoittimet."
Gröhn on neljännesvuosisadan ajan soittanut koskettimia, bassoja, rumpuja ja kitaraa liki sadassa studiosessiossa. "Rockpuolella on hyvät oltavat."
Gröhn on yksi Karjalaisen luottomuusikoista.
"Soundit ja sointukäännökset suunnittelen demojen pohjalta itse. Pyrimme bändinä soittamaan niin, ettemme astu instrumenteillamme toistemme tonteille", hän kertoo.
Soololevystä Gröhn ei ole haaveillut, vaikka Karjalaisen yhtyeessä rumpuja soittanut Janne Haavisto on hänelle sitä useasti ehdottanut. "Minulle riittää, että saan soittaa hyvässä bändissä."
Yksi Oulussa varttuneen muusikon suurista esikuvista on viime vuonna edesmennyt The Band -yhtyeen rumpali Levon Helm. "Helm hallitsi amerikkalaisen musiikin kirjon ja myös tunsi merkittävät muusikot Muddy Watersista lähtien."
Gröhn tapasi idolinsa kahdesti. Vuonna 2007 hän matkasi Woodstockissa sijaitseville Helmin studioille Eero Raittisen The Noisy Kinda Men -yhtyeen riveissä. Toinen visiitti oli Wentus Blues Bandin kanssa vuonna 2010.
Viime vuonna Gröhniä työllisti Kauko Röyhkä & Nartun paluukiertue. Hän ehti myös työstää musiikkia Karjalaisen levylle sekä Popedan Costello Hautamäen ja Jätkäjätkät-yhtyeen solisti Asan soololevyille.
Vuosien tauon jälkeen Gröhn on alkanut treenata myös rumpujen soittoa.
"Rumpujen mäiskiminen yksin treenikämpillä on hauska vastapaino ammattimuusikkoudelle."
Muusikon urasta Gröhn haaveili jo lapsena. The Beatlesia hän kuuli ensi kerran vanhasta Philipsin putkiradiosta.
"Kappale oli Michelle, ja aluksi luulin, että The Beatles oli yleisnimitys kaikista rokkareista."
Ensimmäiset pianotuntinsa Gröhn otti Oulun Puolivälinkankaalla yksityisopettajalta. Myöhemmin häntä veivät syvemmälle musiikin maailmaan pianotunteja antanut Tuiran ala-asteen musiikkiluokan opettaja Kaisu Merenheimo, entinen Madetojan musiikkilukion kuoron johtaja Markku Jounela sekä Oulun musiikkiopistossa rumpujen soittoa opettanut entinen sotilassoittaja Vilho Nord.
"Merenheimo piti minulle tiukkaa kuria", Gröhn muistaa.
Myöhemmin Gröhnin ovat pistäneet koville musiikkituottajat Esa Kaartamo ja Okko Laru, mistä muusikko kertoo olevansa yhä kiitollinen.
Gröhn on ehtinyt soittaa myös suomalaisten viihteen jättiläisten kanssa. Hän on soittanut koskettimia muiden muassa Vesa-Matti Loirin Hyvää puuta -levyllä ja tämän kiertueyhtyeessä. Vuonna 2009 hän soitti Kari Tapion kantripainotteisella Viimeiseen pisaraan -levyllä.
Gröhnin mukaan monet viihdeartistit eivät vieläkään nauti Suomessa arvostusta. "Jopa Kari Tapion kaltaiset pitkän linjan artistit joutuivat taistelemaan tanssipaikoilla voileivästä ja kahvikupista", hän kertoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva