Mies jolle kuuluu kaikki

Esko Aho Kaleva
Oulu "Tämä on ihan uskomattoman laaja-alainen lautakunta", sanoo tänään keskiviikkona ensimmäisen kokouksensa pitävän Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunnan 28-vuotias puheenjohtaja Matias Ojalehto (kesk.).
"Meille kuuluu opetuspuolelta lähes kaikki. Varhaiskasvatus on perusopetuksen ohella euromääräisesti suurimpia alueitamme. Sitten tulevat nuoriso-, liikunta- ja kulttuuritoimi vähän pienempinä."
Hallintokuntia kokonaisuus pitää sisällään viisi. Ojalehdon mukaan monikuntaliitos tuo vielä haasteensa siihen päälle.
"Varsinkin kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoimen alueilla Oulun uusissa ja vanhoissa osissa lähdetään todella erilaisista tilanteista. Strategiset kuntaliitokset ja muut olivat vain kauniita puheita. Pienempien kuntien osalta kyseessä on täysin mekaaninen liittyminen Ouluun."
"Toivottavasti emme onnistu tuhoamaan liittyneiden kuntien hyviä käytänteitä. Esimerkiksi Oulunsalo on panostanut kulttuuriin asukaslukuun suhteutettuna lähes yhtä paljon kuin Oulu. Yli-Ii vieläkin enemmän."
Ojalehto on tätä ennen istunut neljä vuotta Oulun opetuslautakunnassa. Liikuntalautakunnassa hän oli vähän aikaa varajäsenenä.
"Eniten opiskeltavaa minulla on kulttuuripuolella. Puheenjohtajan velvollisuus on tietää ja tuntea jokainen ala tasapuolisen hyvin - ja mahdollisimman pian", Ojalehto sanoo.
Metsokankaalle parhaillaan taloa rakennuttava viisihenkisen perheen isä työskentelee prosessin hoitajana Stora Enson Nuottasaaren tehtaalla ja viimeistelee tuotantotalousinsinöörin tutkintoa Oulun seudun ammattikorkeakoulussa.
Vapaa-ajan harrastuksia ovat muun muassa moottoriurheilu, jääkiekko, salibandy, kuorolaulu mieskuoro Weljissä sekä klassisen yksinlaulun opiskelu ammattikorkeakoulussa.
Vanhoillislestadiolaista elämänkatsomustaan Ojalehto ei näe esteenä.
"Se ei vaikuta siihen, miten tulen tehtävääni lautakunnassa hoitamaan. Puheenjohtajan vakaumus ei määritä kaupungin kulttuuritarjontaa, vaikka henkilökohtaisiin arvovalintoihin uskonto tietysti vaikuttaa."
Vuoden alussa voimaan tulleessa sivistys- ja kulttuuripalvelujen johtosäännössä virkamiehille ei jää yhtä paljon päätäntävaltaa kuin Oulun kulttuuritoimen vanhassa johtosäännössä.
Siksi lautakunta käsittelee tänään myös sivistys- ja kulttuuripalveluiden päätöksenteon jatkodelegointia virkamieskunnalle, mikä tarkoittaa suurin piirtein entistä systeemiä.
"Operatiivista valtaa siirretään pitkälti viranhaltijoille. Lautakunta on strateginen pidemmän linjan ohjaaja, joka valitsee vain isoimmat johtajat."
Koetinkivi vanhalle kulttuurilautakunnalle oli tulevan Museo- ja tiedekeskuksen johtajan rekrytointi.
Sopivimmaksi katsottu hakija, diplomi-insinööri Jonna-Marleena Härö, ehdittiin jo valita johtajaksi sisäisesti, mutta päätös pyörrettiin moninaisten vaiheiden jälkeen.
Tällä hetkellä on menossa ulkoinen haku, jossa otetaan huomioon myös aikaisemmin sisäisesti jätetyt hakemukset.
Matias Ojalehto on yhä sisäisen haun kannalla, vaikka hyväksyy tehdyt päätökset.
"Pikkupalkalla emme pysty houkuttelemaan tänne mitään staroja. Hyviä hakijoita saattaa tulla muualtakin, mutta en usko heidän olevan niin paljon Jonna-Marleenaa parempia, että meidän olisi kannattanut lähteä heitä haikailemaan."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva