Lumi-kokoelma piilossa

Esko Aho Kaleva
Oulu Oulun kansainvälisin kuvataiteen näyttelytila ei yllättäen sijaitsekaan Hupisaarten tuntumassa, vaan proosallisemmin Stora Enson hallintorakennuksessa Oritkarissa.
Stora Enson Lumi Collection -valokuvagalleria on alan innokkaimpien harrastajien ja ammattilaisten tiedossa, mutta harva on silti päässyt ihailemaan kuvia paikan päällä.
Paraikaa Stora Enson kokoelmia hoitava säätiö miettii Lumi-kokoelman kohtaloa siitä näkökulmasta, että valokuville pitää saada enemmän näkyvyyttä.
"Valokuvista emme luovu, niitä ei missään nimessä myydä, mutta Lumi-kokoelma on herättänyt kiinnostusta pääkonttoriamme myöten. Nyt olemme selvittelemässä mahdollisuuksia, miten entistä useammat ihmiset voisivat tutustua siihen. Mitään ratkaisuja ei ole vielä tehty", kertoo kokoelmaa Oulussa hoitava johdon sihteeri ja tiedottaja Satu Ojaniemi.
Monet suuret pörssiyhtiöt, Nordea etunenässä, ovat viime vuosina luopuneet taidekokoelmistaan tai siirtäneet ne säätiöiden omistukseen.
Vuonna 2006 perustettu Stora Enso Suomen taidesäätiö vaalii entisen Enson perinteitä ja teollista historiaa. Säätiö hallinnoi Stora Enson suomalaisissa toimipaikoissa olevia useita satoja taideteoksia. Laajimmat kokoelmat sijaitsevat Imatralla, Helsingissä ja Oulussa.
Enso rakensi valokuvakokoelmalleen gallerian Oulun-tehtaansa hallintorakennuksen yhteyteen 1997 yhtiön 125-juhlien merkeissä. Tilat suunnitteli arkkitehtuuritoimisto Valvomo Oy.
Avajaissanat lausui vuorineuvos Jukka Härmälä. Valokuvataiteilijoiden puheenvuoron käytti mies joukon nuorimmasta päästä, skotlantilainen Calum Colvin.
Tällä hetkellä Lumi Collection -galleriassa ja pienessä Lumi Caféssa on esillä yhteensä 43 valokuvaa 18 kansainväliseltä taiteilijalta alkuperäisinä, signeerattuina vedoksina. Työt hankittiin 1990-luvun lopulla huutokaupoista.
Vaikka valokuvia ei ostettu sijoitusmielessä ja kyse oli samalla Lumi-taidepainopaperien markkinoinnista, kokoelma on arviolta kolminkertaistanut rahallisen arvonsa 15 vuodessa.
Valokuvataiteen klassikoista ja 1900-luvun viimeisten vuosikymmenien suurista nimistä ovat mukana Manuel Alvarez Bravo, Richard Avedon, David Bailey, Bill Brandt, Henri Cartier-Bresson, David Hockney, Jacques-Henri Lartigue, Annie Leibovitz, Robert Mapplethorpe, Irving Penn ja Man Ray.
Nuoremman polven taiteilijoita edustavat David LaChapelle, Calum Colvin, Sally Mann, Olivia Parker, Sandy Skoglund ja joukon ainoina suomalaisina Pentti Sammallahti ja Ismo Kajander.
Kokoelmasta on julkaistu myös valokuvateos.
Tehdasalueelle pääsystä ja Lumi-kokoelman esittelystä pitää sopia erikseen.
Valokuvataiteesta kiinnostuneille ryhmille pyritään järjestämään vierailumahdollisuus tilanteen mukaan.
Vuosittain galleriassa vierailee viitisenkymmentä eri ryhmää. Niistä 5-10 on muita kuin Stora Enson asiakkaita ja yhteistyökumppaneita.
"Meillä on käynyt muun muassa arkkitehtiopiskelijoita, Limingan taidekoulun valokuvauslinjalaisia ja kuvaamataidon opettajia. Sana on kiirinyt, viidakkorumpu on kertonut kokoelmastamme", sanoo Satu Ojaniemi.
"Oulun päiviin liittyneiden avointen ovien yhteydessä kaupunkilaiset ovat päässeet katsomaan kokoelmaa, mutta näitä ei ole ollut muutamaan vuoteen. Lisäksi kuvia on esitelty Oulun kaupunginteatterissa. Yhtiön sisällä kokoelman valokuvat liikkuvat jonkin verran."
Ojaniemen mukaan jossakin vaiheessa on keskusteltu myös kokoelman vierailusta Oulun taidemuseossa, mutta se on jäänyt puheen asteelle.
Suurimmat Lumi Collection -näyttelyt yhtiön ulkopuolella on pidetty Suomen valokuvataiteen museossa Helsingissä ja Punkaharjun Retretissä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva