Lumen hämärä ehti mukaan

Anne Helaakoski Kaleva
Oulu Lumipalloefekti - Pohjois-Suomen biennaali alkaa olla loppusuoralla. Oulun taidemuseoon, Pohjois-Pohjanmaan museoon, SalonkiArtiin ja Oulun yliopiston arkkitehtuuriosastolle levittäytynyt, suurin Pohjois-Suomessa koskaan järjestetty näyttely päättyy ensi viikon sunnuntaina 20.1.
Vaan eipä vielä heitetä hyvästejä. Luvassa on pari yllätystä.
Perjantaina 18.1. taidemuseolla avautuu osana Lumipalloefektiä Ilona Kivijärven performanssi Paketti. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Jo nyt kannattaa suunnata taidemuseolle ja kurkistaa nurkan taakse. Hupisaarille vievän sillan kupeeseen on kuin varkain rakentunut lumesta luotu ympäristötaideteos.
Kyseessä on ympäristötaiteilijan, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan professorin Timo Jokelan työryhmineen tekemä Lumen hämärä -lumiveistos.
Alun perin lumiveistoksen piti tulla osaksi Lumipalloefektiä jo pari kuukautta sitten, loka-marraskuun vaihteessa. Tähtäimessä oli teos, joka ilmestyisi ympäristöön, kun talvi alkaa tulla, kertoo Jokela.
"Sen piti olla yllätys katsojille, kun muuten vähäisen lumen keskellä olisikin yhdessä paikassa lunta paljon enemmän. Nimikin kuvastaa sitä, kuinka lumi tuo valoa."
Teoksen tekemiseksi suunniteltiin kokeilua, jossa kemiläisellä osaamisella tehtäisiin valmiit lumielementit, jotka siirrettäisiin Ouluun.
Luontoäiti ei suunnitelmista piitannut, vaan antoi sataa kolme viikkoa putkeen. Mitään ei voitu tehdä.
Laadittiin uudet suunnitelmat. Ne kaatuivat siihen, että huomattiin koko tekijäporukan olevan kipeänä. Tällä viikolla vihdoinkin teosta päästiin rakentamaan, ihka oululaisesta lumesta, "Tuiran puolelta, luistelukentän reunalta".
Rakentamisessa ovat olleet mukana Timo Jokelan lisäksi Antti Styckell ja Antti-Jussi Yliharju Lapin yliopistosta sekä taideseppä ja kuvanveistäjä Risto Immonen.
Timo Jokelan mukaan nyt luodun teoksen ajatus on sama kuin alun perin. Sen muotokieli ei ole muuttunut. Aaltoilevalla teoksella on korkeutta noin 2,4 metriä ja pituutta noin 13 metriä. Illalla teos valaistaan.
Lumipalloefekti-näyttelyn päätyttyäkin ympäristötaideteos jää paikoilleen.
"Se on helppo taidemuseon väelle. Se ei tarvitse huoltoa eikä konservointia. Lisäksi kun teos on viettävässä rinteessä, sulamisvedet virtaavat puroon", Jokela kertoo.
Lähes sata taiteilijaa ja kaikkiaan noin 300 teosta käsittävä Lumipalloefekti-biennaali onnistui aluetaidemuseotutkija Janne Kauppisen mukaan suorastaan hämmästyttävän hyvin. Palaute on ollut ainoastaan positiivista.
"Ihmiset pitivät siitä, että teoksia oli esillä runsaasti, nähtävää oli paljon, ja tekijät olivat pohjoisesta", kertoo Janne Kauppinen.
Lumipalloefektin kävijämäärä on tällä hetkellä noin 8 500, joten kävijätavoitteet ylittyvät hienosti. Myös tavoitteena ollut valtakunnallinen näkyvyys toteutui.
Valtakunnallinen media huomioi näyttelyn, ja vieraita kävi myös muista museoista ja gallerioista.
"Jopa valtion taideteostoimikunta kävi täällä. On erittäin harvinaista, että he tulevat näin pohjoiseen."
Myös taidekasvatuksen Lumipalloefektiin tuottamat työpajat museolla ja oppimismateriaalit netissä ovat saaneet kiitosta opettajilta.
Taidekasvatuspuoleen onkin panostettu Lumipalloefektin myötä normaalia enemmän. Sama suunta jatkuu taidemuseolla myös tästä eteenpäin.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva