Lounas loppui Hietalinnassa

Jaana Kangas Kaleva
Oulu "Kiitos Herra ruoasta ja että ollaan Ytyällä saatu kulkea", lausuu Timo Karvonen ennen kuin hän käy viimeisen Hietalinnan lounaansa kimppuun. Lautasella on savulohta, perunamuusia ja kananmunakastiketta sekä punajuurta.
Yhteistyötä työttömät eli Ytyä ry:n pitkäaikainen ruokala-kahvila Hietasaaressa lopetti toimintansa perjantaina. Hietalinnan toiminnot siirtyvät muihin toimipisteisiin helmikuun aikana. Yhdistys etsii rakennukselle ostajaa.
Syynä toiminnan loppumiseen on Hietalinnan ruokailijamäärän väheneminen. Parhaimpina vuosina ruokailijoita oli päivittäin reilu sata, kun niitä viime aikoina oli vain muutama kymmenen.
Viimeisenäkään päivänä tupa ei ole täynnä. Ruokailijoita käy ensimmäisen puolen tunnin aikana vajaa kaksikymmentä. Savukalapäivänä ruokailijoita käy aina enemmän. Lohi on itse savustettua.
Kymmenen vuoden ajan päivittäin ruokailemassa käynyt Kari Elsilä ihmettelee Karvosen kanssa, miksi ruokailijoita ei ole käynyt enemmän.
"Täältä saa ammattilaisten valmistamaa, hinta-laatu-suhteeltaan erinomaista ruokaa. Kotona jos alkaa tehdä, niin ei sillä rahalla (2,70 euroa) saa tällaista ruokaa. Riittääkö kymppikään savukalaan."
Karvosesta tuntuu siltä kuin lapselta vietäisiin toinen koti. Niin rakkaaksi Hietalinna on hänelle ja monelle muulle vakiokävijälle muodostunut vuosien aikana. Myös kokkina toiminut Maritta Haapalainen ehti kiintyä paikkaan vajaassa vuodessa.
"Surullista, meinaa tulla itku silmään. Asiakkaat ovat tulleet tutuksi, olemme yhtä suurta perhettä."
"Tympäisee suuresti", kommentoi Ytyän toiminnanjohtaja Monika Bulldra Hietalinnan toiminnan loppumista ja rakennuksen myymistä.
"Mutta meillä ei ole resursseja. Jos ei saada avustuksia eikä ruokala tuota, niin taikurihan tässä saisi olla."
Eniten Bulldraa harmittaa se, että toimitilan myyntiin ajauduttiin juuri nyt, kun työttömyyttä on paljon. Pienillä asiakasmäärillä toimintaa on kuitenkin mahdoton jatkaa. Bulldra ei osaa sanoa, mistä kävijäkato johtuu.
"Onko tarjontaa sitten niin paljon? Asukastuvat ja seurakunnatkin tarjoavat edullista ruokaa."
Bulldra on kuullut paljon valitusta Hietalinnan syrjäisestä sijainnista. Se on kuitenkin huono syy: eihän se ennen ollut liian kaukana. Myös vakiokävijät ovat Bulldran kanssa samoilla linjoilla. Jos on rahat tiukalla ja nälkä kurnii vatsassa, ei matkan pitäisi haitata.
"Sanovat että tämä on kaukana, mutta kyllä sitten leipäjonoon riittää porukkaa", miehet ihmettelevät.
Hietalinnan myynnistä huolimatta Ytyä ei katoa minnekään. Ruokala-kahvilan toiminta siirtyy entiseen satamaruokalaan Toppilaan helmikuussa. Ravintolassa tarjotaan buffet-lounas ja se on avoinna kaikille. Työttömät saavat jatkossakin ravintolasta edullisen keittolounaan.
"Siitä tulee upea paikka. Pyrimme tekemään siitä samanlaisen kuin satamaruokala oli aikoinaan", Bulldra kertoo.
Elintarvikkeiden jako jatkuu Hietalinnassa siihen saakka, että rakennus saadaan myytyä. Sen jälkeen toiminta siirtyy Hietasaaressa Ytyän toisiin toimitiloihin Nu-Va-talolle. Ruokakasseja jaetaan edelleen keskiviikkoisin.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva