Kuumaa tangon huumaa

Carita Forsman Kaleva
Oulu Tänään alkaa Oulu Tango Festival eli perinteinen Tangon juhlaviikko.
Tapahtuma kestää 13. tammikuuta asti ja uuden Oulun kunniaksi se levittäytyy myös Haukiputaalle ja Kiiminkiin.
Takana on jo kymmenen vuotta argentiinalaista tangoa Oulussa.
"Aloitimme aika pienimuotoisesti kymmenen vuotta sitten. Nyt ohjelma on laajempi kuin koskaan ja muuttunut entistäkin kansainvälisemmäksi", kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Erita Wennström.
"Myös oululaiset ovat pikkuhiljaa löytämässä tapahtuman. Muistan kyllä silloin alkuvuosina, kun argentiinalainen tango tuntui oululaisista oudolta ja he kovin arastelivat sitä, mutta nyt se on tullut jo tutummaksi", hän iloitsee.
Wennström oli mukana alusta lähtien ja tapahtumaa varten perustettiin varsinainen Oulu Tango ry.
"Järjestelyissä on joka vuosi ollut mukana parisenkymmentä vapaaehtoista aktiivia ja olemme yhdessä pystyneet vuosi vuodelta petraamaan ja menemään eteenpäin", Wennström lisää.
Suomalaisittain eksoottinen argentiinalainen tango tuli oululaiseksi juhlaviikoksi osin sattumalta.
"Silloin runsas kymmenen vuotta sitten teimme Jari Aaltosen tanssikoulun merkkipäivän tiimoilla matkan Buenos Airesiin, jossa oli meneillään tangomaraton. Siitä saimme sitten idean nostaa argentiinalaista tangoa esille myös täällä Oulussa", kertoo Erita Wennström.
"Ja pitää muistaa, että suomalainen tango on näissä festivaaleissa ihan yhtä tärkeässä osassa."
Jo alusta lähtein oli selvää, että argentiinalaista tangoa halutaan tuoda esille monin eri tavoin; tanssien, kouluttaen, laulaen ja soittaen.
"Kurssit ovat alusta lähtien olleet tärkeä osa tapahtumaa. Ihan matti meikäläisetkin voivat tulla alkeiskurssille tai pelkästään seuraamaan sivusta ja fiilistelemään", sanoo Erita Wennström.
Osana juhlaviikkoa on mukana myös argentiinalaisen tanssin SM-kisat sekä avoin kansainvälinen kilpailu.
"Saimme kisat Helsingistä vihdoin tänne Ouluun ja se on kuin piste iin päälle koko viikolle. Argentiinalaiseen tangoon ei sinällään liity kilpaileminen, mutta mukava lisuke se on tähän harrastukseen", sanoo Wennström.
Kotkalaiset Karoliina ja Kari Kiiski saapuvat Ouluun
nyt toistami-
seen puolustamaan viime vuonna hankittua Suomen mestaruutta.
Pari on harrastanut argentiinalaista tangoa noin kymmenen
vuotta.
"Alusta asti jotenkin vaistosimme, että tämä on meille sopiva tanssilaji. Vuonna 2004 osallistuimme Amigos del Tangon järjestämään kesäleiriin ja siellä ihastelimme suomalaisten ja ulkomaalaisten opettajien esityksiä. Pääsimme mukaan elämämme ensimmäisiin oikeisiin milongoihin eli tangotanssiaisiin. Tuntui heti siltä, että tätä me haluamme lisää!" kertoo Karoliina Kiiski.
Pari on käynyt Nina ja John Krookien tangokoulua vuodesta 2006 ja samalla huomannut, että alan harrastajien määrä on pikkuhiljaa lisääntynyt.
"Tuntuu siltä, että olemme raivanneet tietä tässä samalla. Esimerkiksi Kotkassa ei ole ollut muita tangon harrastajia kuin me kaksi, joten olemmekin joutuneet etsimään opetusta muualta Suomesta sekä ulkomailta", kertoo Karoliina Kiiski.
"Ja Oulussa voitettu mestaruus oli meille osoitus siitä, että olemme kulkeneet oikealla tiellä, ja onnistuneet löytämään juuri ne itsellemme sopivat valmentajat", hän jatkaa.
Menestyminen on poikinut
parille myös työtä.

"Olemme perustaneet tangoryhmiä ja ryhtyneet opettamaan kotipaikkakunnallamme sekä lähialueilla. Viime vuonna järjestimme jopa kahdet, nimenomaan argentiinalaisen tangon tanssit", Karoliina Kiiski iloitsee.
Vaikka mielikuva argentiinalaisesta tangosta on monimutkainen, sen taitaminen ei ole niin kaukana suomalaisesta tangosta kuin voisi kuvitella.
"Argentiinalaisessa tangossa ei ole taivutuksia, mutta sille on tyypillistä jaloilla tehtävät kikkailut ja koristelut. Samoin musiikin soittamisessa ei käytetä rumpuja ollenkaan. Lisäksi tanssiasento on hieman erilainen, argentiinalaisessa ollaan enemmän vastakkain. Se on yllättäen jopa helpompi kuin lavatansseissa, ja sallii tanssiotteen vaihtelemista tanssin aikana", Karoliina Kiiski kertoo.
Missä sitten piilee argentiinalaisen tangon salaisuus; viehkeys ja vetovoima?
"Oli sitten kyseessä suomalainen tai argentiinalainen tango, niin parasta on mielestäni tanssin intensiivisyys, herkkyys ja maagisuus", sanoo Erita Wennström.
Karoliina ja Kari Kiiski ovat samoilla linjoilla.
"Hienointa on, kun tanssiparin välille syntyy tunnelma,
joka huipentuu liikkeiden
avulla musiikin voiman
yhteiseen tulkintaan",
he muotoilevat.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva