Hailuoto esitetään yleisölle 3D:nä

Niina Koskela Kaleva
Oulu Oulun seudun ammattikorkeakoulu (OAMK) hallinnoi pilottihanketta, jossa toteutetaan 3D-virtuaalimaailma Hailuodosta.
Tuotannossa mallinnetaan valmiista kuva-aineistosta muun muassa lauttamatka Hailuotoon sekä Marjaniemen matkailualue.
Pilottihankkeen valmiissa mallissa voidaan liikkua virtuaalisesti paikasta toiseen retkeilypolulla tai vanhassa kalastajakylässä. Myös Hailuodon vanhaan majakkaan pääsee tutustumaan.
Kuvien lisäksi virtuaalimaailma tarjoaa informaatiota tekstin muodossa.
"Kävimme kuvaamassa Hailuotoa viime kesänä. Aikaa meni reilu pari päivää, ja kuvia otettiin varmaan miljoona kappaletta. Syksyn aikana teimme käsikirjoitusta, ja nyt on aloitettu varsinainen tuotanto", projektipäällikkö Jussi Kangasoja OAMK:sta kertoo projektin vaiheista.
Hankkeessa ei ole mukana opiskelijoita, vaan tekniikan yksikössä opettajana toimiva Kangasoja vetää hanketta kahdestaan Oulun seudun ammattikorkeakoulun viestintäpalveluiden Anna Timosen kanssa.
Hankkeen kuvaamisen ja mallintamisen toteuttaa alihankintana oululainen Stormbit Oy.
"Tällaisissa isommissa hankkeissa, jotka ovat pilotteja, mennään henkilökunnan osaamisen kautta. Siitä voidaan sitten myöhemmin lähteä laventamaan opetuksen puolelle", Kangasoja perustelee.
OAMK:n viime syksynä käyttöön otetussa Cave 3D -virtuaalilaboratoriossa on aikaisemmin tehty paljon rakennusten ja teknisten laitteiden visualisointia. Laitteisto mahdollistaa muun muassa liikkumisen virtuaalisessa tilassa. Toden tuntua lisäävät 1:1-mittakaava, tarkka visuaalinen mallinnus ja tarvittaessa tilaääni.
Laboratorion hankinnalle asetettiin ammattikorkeakoulussa yhdeksi tavoitteeksi se, että Cavesta tulisi visuaalisen sisällöntuotannon koekenttä.
"Olimme miettineet, mitä muuta laboratoriossa voitaisiin tehdä. Virtuaalimatkailu matkailun edistämiskeinona oli elänyt meillä mielessä. Lähdimme kartoittamaan, mikä on meitä lähellä oleva kohde. Soitin Hailuodon kuntaan, ja siellä innostuttiin asiasta", Kangasoja muistelee.
Hanke sai Pohjois-Pohjanmaan liiton kautta Euroopan aluekehitysrahastosta tukea, ja myös Hailuodon kunta osallistuu rahoitukseen pienellä panostuksella.
Hailuodon kunnanjohtaja Ari Nurkkala näkee, että hankkeelle on tilausta.
"Marjaniemen alue on suojeltu ympäristö. Tällaisten alueiden dokumentointi on hyvin tärkeää. Virtuaalimallin avulla saadaan houkuteltua ihmisiä paikalle. Matkailussa menestyminen on monen tekijän summa. Nykymatkailija on valveutunut, perehtyy paikkaan etukäteen ja tekee suunnitelmia."
Valmis malli toteutetaan kolmeen eri jakelukanavaan: Oamkin omaan virtuaalilaboratorioon, internetiin ja iPadiin, johon applikaation voi ladata veloituksetta App Storesta.
Hanke on tarkoitus julkaista huhtikuun loppuun mennessä.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva