Ensimmäiset kosketuksensa leipomoalaan Katri Pyhtilä sai mentyään leipuri Anna Antellin piiaksi Raaheen vuonna 1869. Anna Antellin luona Katri oppi leipomisen saloja ja löysi tulevan aviomiehensä Anna Antellin pojan, Johan Petterin.
Vanhan rouvan kuoleman jälkeen Katri ja Johan Petter ryhtyivät maalaiskauppiaiksi Siikajoelle. Onni ei ollut kuitenkaan myötä ja konkurssi selätti yrittäjäpariskunnan jo muutaman vuoden jälkeen. Johan Petterin jäädessä setvimään konkurssipesää, Katri pakkasi tavaransa ja lapsensa ja muutti Ouluun vuonna 1880.
Jo samana vuonna hän sai Oulun maistraatilta luvan leipomon perustamiseen. Katri Antell aloitti uransa tyhjin käsin. Kerrotaan, että ensimmäisen jauhosäkkinsä hän osti velaksi, leipoi siitä leipiä ja möi ne koristaan Oulun torilla. "Mitään muuta hänellä ei ollut kuin anopilta peritty jauhopeukalo, velaksi ostettu nisujauhosäkki ja suunnattoman topakka luonne", luonnehti Antell Oy:n juhlakirjan kirjoittanut
Antellin leipomobisnes kasvoi nopeasti pienestä paakarinpuodista isoksi yritykseksi. Voiskorput ja omenahyve, nötteröt ja örfiilat maistuivat oululaisille niin hyvin, että liiketoimintaa oli syytä laajentaa. Vuosisadan vaihteeseen tultaessa Heinäpäässä sijainnut pieni paakarinpuoti oli vaihtunut ajanmukaiseksi leipomoksi Kirkkokadulle. Varsinaisen leipomon lisäksi Katri Antellin liiketoimintaan kuuluivat erillinen myymälä ja kuuluisa kahvihuone. Myös henkilökunnan määrä kasvoi.
Katri Antell tunnettiin tomerana, päättäväisenä ja oikeudenmukaisena matroonana, joka piti omistaan huolta. Työntekijöihinsä hän suhtautui kuin omaan perheeseensä. Useimmat palkollisista asuivat Antellin talossa, ja iltaisin kaikki kokoontuivat yhteiseen ruokapöytään. Katri Antell oli luonteeltaan jämpti ja tarkka. Siisteys, kauneus ja laatu olivat hänelle tärkeitä periaatteita, joista ei lipsuttu töissä eikä kotona.
Vuonna 1911 Katri Antell siirsi yrityksensä vanhimmille tyttärilleen Loviisalle ja Annalle. Sivuun hän ei malttanut siirtyä vaan seurasi valppaasti luomaansa bisnestä. Sairasvuoteellaankin hän vaati päivittäistä raporttia leipomon tapahtumista. Vielä viimeisinä elinvuosinaan hänen kerrotaan unissaan vaivanneen taikinaa oikealla kädellään. Katri Antell kuoli 74-vuotiaana 13.5.1924, ja hänet on haudattu Oulun hautasmaalle Intiöön.
Oulun historiaan perehtynyt historioitsija
Katri Antellin perintö elää edelleen. Yhden hengen paakarinpuodista on 120 vuodessa kasvanut yritys, johon kuuluu kymmeniä henkilöstöravintoloita, neljä leipomoa, useita kahvila-konditorioita ja yli 400 työntekijää.
Sarjassa esitellään Sanomalehti Kalevan toteuttaman Kaikkien aikojen oululainen -äänestyksessä menestyneitä edellisten sukupolvien oululaisia. Katri Antell sijoittui kisassa toiseksi heti Sara Wacklinin jälkeen. Kilpailun tulokset julkaistiin Viikko-Kalevassa 2.1.2005, ja se avasi Kalevan osuuden Oulun 400-vuotisjuhlavuoteen.
Artikkelin lähde Kaleva <http://www.kaleva.fi/tilaa>
Creative Commons "by-nc-nd" lisenssillä <http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.fi>