Butaani-Pasi ja Muonion revontulet

Taidenäyttelyt

Valo Verrosen maalauksia ja Jari Vaaran sarjakuvia Oulaisten Väinölässä 10.2. saakka.

Kauneus ja kauhu ovat läsnä Oulaisten kahdessa näyttelyssä. Kauneus ylevöityy idylliksi, ja kauhu banalisoituu oman aikamme arkirutiiniksi.

Alavieskalainen kuvantekijäkonkari Valo Verronen (s. 1938) maalaa Lapin erämaita ja pohjalaisia maisemia, tuntureita ja metsiä, revontulia ja rantatyrskyjä, kesäyön aurinkoa ja kaamoskuutamoa.

Verronen on pysynyt aiheilleen ikiuskollisena. Tekniikka on vuosikymmenten kuluessa harjaantunut, ja maalauksista voi aistia aitoa tunnetta. Näkemys on edelleen ihannoiva; maalausten kohteet ylenevät ”pyhiksi” paikoiksi, joista tallentuu turistiystävällisiä näköiskuvia.

Oululainen Jari Vaara on parikymppinen sarjakuvantekijä, joka on opiskellut Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla. Hänen luomansa tarinat ovat arkipäivämme ilmiöiden julmaa parodiaa.

Keskeisin hahmo on tohtori Protoni, holhousyhteiskuntamme lempeä guru, joka opastaa kansalaisia kierrättämään jätteitään, hoitamaan hygieniaansa ja keventämään päänsisäisiä paineitaan. Kissanraadosta saa esimerkiksi oivan kukkamaljakon ja omista aivoista gourmet-aterian.

Tohtori Protoni kumppaneineen on saanut ulkoiset piirteensä lasten tuottamista ja median lastenohjelmissa seikkailevilta sankareilta. Hellyttävät pallopäät hymyilevät, vaikka veri roiskuu, ja moottorisaha laulaa päätä halki. Väkivallasta on tullut osa arkipäivää; Putte Possukin pamauttaa syntymäpäivävieraansa iloisesti hengiltä. Näennäisesti absurdit visiot eivät voisi olla todempia.

Verrosen ja Vaaran näyttelyt aiheuttavat vertaansa vailla olevan dualistisen elämyksen: Butaani-pasi Muonion revontulilla? Entä Kaunispäällä kesäyön auringossa?

Anja Vähäaho

NÄYTTELYN VALOKUVA (kuvannut A. Vähäaho)

BUTAANI-PASI JA MUONION REVONTULET 1

Anja Vähäaho

Gourmet-ateria. Jari Vaara on esikoisnäyttelyssään työstänyt sarjakuvistaan myös maalauksia.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva