Perämeren tila kaikkien tietoon

Perämeri Life -projekti luo välineitä ympäristönsuojelulle

Jarno Mällinen

OULU Perämeren tilan seuraamiseen ja turvaamiseen tähtäävä Perämeri Life -projekti käynnistyy tänä keväänä toden teolla. Lähtölaukauksen Ruotsin ja Suomen ympäristöviranomaisten jo vuodesta 1999 virittelemälle projektille antoi EU:n viime syksynä myöntämä 520 000 euron (3,1 miljoonan markan) rahoitus.

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen koordinoiman projektin tuottama tieto saatetaan internetiin, jossa se on niin tavallisten kansalaisten, päättäjien kuin teollisuudenkin hyödynnettävissä. Kolmivuotinen projekti on kokonaisuudessaan valmis kesällä 2004.

Perämeri Life koostuu neljästä osiosta, kertoo projektipäällikkö Anne Laine Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta. Ensimmäinen näistä on ympäristötietokanta, johon kootaan tietoa Perämeren alueen tilasta.

Ajatuksena on saada Ruotsin ja Suomen puolella kerätty tieto yhteiskäyttöön. Tietokannassa seurattaisiin myös eri kuormittajien, esimerkiksi teollisuuden, jokien ja jätevedenpuhdistamojen, vaikutusta Perämereen.

Toinen osio on niin sanottu BAT (best available technology) -tiedonvaihtojärjestelmä. Sen taustalla on EU:n IPPC-direktiivi, joka vaatii teollisuudelta ympäristönsuojelullisesti parhaiden mahdollisten tekniikoiden käyttöä ja niitä koskevaa tiedonvaihtoa.

BAT-osiossa luodaan toimintamalli, jonka avulla tällaista tiedonvaihtoa teollisuuden ja viranomaisten kesken voidaan lisätä. Malli luodaan metalliteollisuudelle, mutta sitä tulisi voida soveltaa myös muille teollisuudenaloille. Lisäksi osio tulee sisältämään vertailevan selvityksen Perämeren alueen metalliteollisuuden laitoksista.

Kolmantena osiona on vedenlaatu- ja rehevöitymismalli, jolla pyritään arvioimaan, simuloimaan ja havainnollistamaan erilaisten päästöjen vaikutusta Perämereen.

Kolme ensimmäistä osiota ovat pohjana neljännelle, Perämeren toimintamallille, jossa selvitetään Perämeren kokonaistila sekä sen arviointiin, seurantaan ja parantamiseen tarvittavat toimenpiteet. Tämänkin taustalla ovat EU:n vaatimukset, tässä tapauksessa vesipuitedirektiivin velvoitteet.

Verkkosivut avautuvat pian

Perämeri Life -projektin verkkosivuja ei ole vielä tehty eikä nettiosoitetta olemassa, mutta Laine lupailee ensimmäisen version ilmestyvän internetiin kohtapuoliin. Aluksi sivut sisältävät lähinnä Perämeri Life -projektin kuvailua.

Osaprojekteista julkistetaan aluksi ympäristötietokanta, jonka ensimmäinen versio ilmestyy internetiin vuoden loppuun mennessä. Jo ensi kesänä käynnistyy hanke, jossa todennäköisesti merivartioston laivaan asennettu näytteenottolaitteisto tuottaa nettiin reaaliaikaista tietoa Perämeren tilasta.

Muiden osaprojektien tuotoksia tulee mukaan myöhemmin. BAT-mallista sekä vedenlaatu- ja rehevöitymismallista on valmiina vasta työsuunnitelma. Nämä osiot teetetään ulkopuolisilla konsulteilla avoimen tarjouskilpailun perusteella, ja ne aloitetaan käytännössä vasta myöhään keväällä.

Perämeren toimintamalli -osio on käynnistynyt taustatietojen keräämisellä. Sen tulosten julkistaminen on vuorossa viimeisenä. Projektin loppuvaiheessa toteutetaan myös Perämeren tilasta kertova näyttely, joka kiertää alueen kaikissa kunnissa.

Perämeri Life -projektin kokonaisbudjetti on noin miljoona euroa (noin kuusi miljoonaa markkaa). Rahoituksesta puolet tulee EU:lta, puolet noin 30 suomalaiselta ja ruotsalaiselta taholta. Mukana on Perämeren rannikkokuntia, Pohjois-Pohjanmaan, Länsi-Suomen ja Lapin ympäristökeskukset, Norrbottenin ja Västerbottenin lääninhallitukset, rajajokikomissio, Pohjois-Pohjanmaan liitto sekä joukko rannikkoalueen teollisuuslaitoksia.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva