Jännä yhdistelmä koulua ja päiväkotia

Haapajärvelle rakennetaan maan ensimmäistä omaa koulua esikoululaisille

Ilkka Lappalainen

HAAPAJÄRVI Haapajärven sivistystoimenjohtaja Veijo Tikanmäellä on erityinen syy iloon. Paikkakunnalle rakennetaan parhaillaan koko maan ensimmäistä koulua, joka on tarkoitettu esikoululaisille.

”Siitä tulee jännä yhdistelmä koulua ja päiväkotia. Koulu kalustetaan lasten ehdoilla. Sinne ei tule pulpetteja, vaan jonkinlaisia pöytäryhmiä ja leposohvia”, Veijo Tikanmäki kuvailee tulevaa kuusivuotiaiden opinahjoa.

Haapajärven kaupungin keskustassa sijaitsevan Martinmäen ala-asteen viereiselle tontille nousevan koulun muoto alkaa jo hahmottua. Kirvesmies Kari Kalajanniska kumppaneineen pystyttää parhaillaan runkorakenteita.

Joulukuussa alkaneet rakennustyöt on määrä saada päätökseen kesään mennessä. Kari Kalajanniska sanoo töiden lähteneen käyntiin hyvin, mitä nyt pakkaset ovat hieman hidastaneet tahtia, niin kuin talven tapoihin kuuluu.

Haapajärvelle ei uudiskouluja ole noussut sitten vuoden 1969, jolloin kansalaiskoulu valmistui. Kouluremontteja on toki tehty, ja tehdään parhaillaan. Martinmäen ala-aste, jonka kuvaamataidon, luonnontiedon ja musiikin luokissa esikoululaiset työskentelevät nyt, on ollut remontin alla jo vuosia.

Kyläkoulujen pelastus

Uuteen 400 neliön suuruiseen ja noin 0,5 miljoonaa euroa (3 mk) maksavaan esikouluun tulee kolme ryhmää, kuutisenkymmentä lasta, eli Martinmäen koulussa esikoulua käyvät kuusivuotiaat. Sinne eivät tule suinkaan kaikki Haapajärven esikoululaiset.

”Meillä on käytössä kaikki esikoulun järjestämisen mallit ostopalveluita lukuunottamatta”, Veijo Tikanmäki kertoo.

Yksi ryhmä työskentelee päiväkoti Satakielessä. Lisäksi sivukylien kouluilla, joita kaupungilla on kaikkiaan kymmenkunta, on eskariryhmiä. Ylipäällä oma ryhmä. Kalakankaalla ja Tiitolla yhteinen, samoin Oksavalla ja Parkkilalla. Karjalahden, Kumisevan ja Rannan kouluilla työskennellään yhdessä ykkösluokkalaisten kanssa. Kuusaalla ja Väliojalla samassa ryhmässä ovat kaikki eskareista kakkosluokkalaisiin.

”Esikoulun tulo on ollut monen kylänkoulun pelastus Pohjois-Suomessa”, Veijo Tikanmäki arvioi. Näin myös Haapajärvellä.

Miten opetus sivukylillä järjestetään jatkossa riippuu Tikanmäen mukaan siitä, kuinka paljon esikoululaisia on tulossa. Tarpeen vaatiessa ryhmiä yhdistetään, niin kuin on jo tehty.

Haapajärvellä kuusivuotiaita on 145. Heistä yli 90 prosenttia on kaupungin järjestämän esiopetuksen piirissä.

Laki etelän silmin

Esiopetuksen järjestäminen tuli kunnille pakolliseksi viime vuonna. Opetukseen saadaan valtiota rahaa, joka on suuruusluokkaa 85 prosenttia peruskoululaisen valtionosuudesta; Haapajärvellä noin 3 500 euroa esikoululaista kohti vuodessa.

Vaikka kunnilla on velvollisuus järjestää esiopetus, koulukuljetuspakkoa ei ole. Niinpä käytäntö eri puolilla maata on kirjava. Ylitarkastaja Tiina Kavilo opetusministeriöstä kertoo joidenkin kuntien kustantavan matkat, toisten ei.

Haapajärvellä kunta maksaa yli viiden kilometrin matkat. Kolmen ja viiden kilometrin matkalaiset joutuvat maksamaan kuljetuksesta 1,68 euroa päivässä. Kumisevassa vanhemmat ovat järjestäneet kimppakyytejä lapsille.

Veijo Tikanmäki pitää esiopetuksen järjestämispakkoa siinä mielessä ristiriitaisena, ettei samalla ole turvattu koulukuljetusta.

”Lainsäädäntö on tältä osin eteläpainotteinen. Siellähän esikoulu toimii pääsääntöisesti päiväkotien yhteydessä”, Tikanmäki huomauttaa.

Oma koulu eskareille. Kirvesmies Kari Kalajanniska on rakentamassa Suomen ensimmäistä esikoululaisille tarkoitettua koulutaloa Haapajärven keskustassa sijaitsevan Martinmäen koulun lähelle.

Ilkka Lappalainen

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva