Technopolis aloittamassa Vantaalla rakennustyöt

Osakepääomaa korotetaan enintään 7 miljoonalla eurolla

Heino Ylisipola

HELSINKI Technopolis Oyj korottaa osakepääomaansa uusmerkinnällä, jossa uutta rahaa kerätään enintään seitsemän miljoonaa euroa (41,6 miljoonaa markkaa).

Uusmerkinnästä päättää ylimääräinen yhtiökokous, joka pidetään 20. helmikuuta Medipoliksessa. Anti suunnataan vanhoille omistajille. Uudet omistajat pääsevät mukaan ostamalla pörssistä Technopoliksen merkintäoikeuksia.

Technopoliksen toimitusjohtaja Pertti Huuskonen kertoo, että osakepääoman korottamisella yhtiö haluaa varmistaa seuraavan puolentoista vuoden investointiohjelman omarahoituksen.

Investointeja on tulossa sekä Ouluun että pääkaupunkiseudulle Vantaalle.

”Meidän piti korottaa osakepääomaamme jo viime syksynä, mutta sitten tulivat syyskuun 11. päivän tapahtumat ja kaikki muuttui. Nyt vuoden 2002 alussa arviomme tilanteen hyväksi”, perusteli Huuskonen uusmerkintää tiistaina Helsingissä.

Technopolis laajentaa toimintaansa pääkaupunkiseudulle, josta se on hankkimassa 40 miljoonalla markalla tontin Helsinki-Vantaan lentoaseman välittömästä läheisyydestä. Johtaja Mervi Käki Technopoliksen Helsinki-Vantaan toimistosta kertoo, että tonttikauppa allekirjoitetaan 1. maaliskuuta.

Pääkaupunkiseudun Technopoliksen rakentamispäätös tehdään maaliskuussa 2002 ja ensimmäisen vaiheen pitäisi olla valmiina 2003.

”Mielenkiinto uutta kohdettamme kohtaan on ollut suurta. Suunnittelutyö on menossa ja yrityksiä on ykkösvaiheeseen tulossa mukaan 15-20 kappaletta”, kertoo Käki.

Technopoliksen Helsinki-Vantaan ensimmäisen runkovaiheen pituudeksi tulee 450 metriä. Myöhemmin voidaan rakentaa lisäsiipiä vanhojen ja uusien asiakasyritysten tarpeiden mukaan. Ykkösvaiheen investointi maksaa 8 - 10 miljoonaa euroa (enimmillään vajaa 60 miljoonaa markkaa).

Huuskosen mukaan Helsinki-Vantaan Technopolis koostuu seitsemästä eri vaiheesta. Jos kysyntää riittää, investointi voi koostua jopa kymmenestä eri rakennusvaiheesta.

”Jos onnistumme hyvin, kaikki vaiheet rakennetaan 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.”

Oulussa Technopolis rakentaa Mediaania Kontinkankaalle. Tilojen suurin vuokraaja on TietoEnator. Huuskosen mukaan Mediaanin kakkosvaihetta valmistellaan. Oulun yliopistoalueella on myös pari hanketta.

”Meillä pitää olla koko ajan valmiuksia rakentaa lisää tiloja asiakkaillemme. Oulussa me saamme 6 000 neliön kohteen pystyyn kuudessa kuukaudessa; samaan taitaa Helsingissä mennä 16 kuukautta”, vitsailee Huuskonen.

Hän uskoo, että Technopolis on oikeaan aikaan liikkeellä. ”Uusia hankkeita ei ole keväällä 2002 paljon käynnistymässä. Vuonna 2001 yritykset siirsivät päätöksiään ja se heijastui myös Technopoliksen toimintaan. Viime vuonna joitakin hankkeita piti pysäyttää piirustuslaudalle ja hyvä niin.”

Technopoliksen vuokrattavien tilojen määrä oli viime vuoden lopussa noin 150 000 neliötä. Vuokrausaste oli 99,2 prosenttia, kun se vuoden 2000 lopussa oli 99,9 prosenttia.

Paras tulos kautta aikain

Technopoliksen liikevaihto kohosi viime vuonna 20,1 miljoonaan euroon (vajaaseen 120 miljoonaa markkaan), jossa on kasvua edellisvuodesta lähes viidennes.

Tulos rahoituserien jälkeen kipusi 5,8 miljoonaan euroon (34,5 miljoonaan markkaan).

”Me tahkosimme viime vuonna tähänastisen historiamme parhaan tuloksen”, luonnehti Huuskonen viime vuotta.

Technopolis täyttää tänä keväänä 20 vuotta.

Yhtiö jakaa hyvästä tuloksestaan kunnon osingot omistajilleen. Hallituksen esitys on 0,25 euroa (1,49 markkaa) osakkeelta eli 70 prosenttia tilivuoden tuloksesta.

Technopoliksen osinkopolitiikka on Suomen oloissa ruhtinaallinen. Tänä vuonna voidaan varmaan laskea yhden käden sormilla ne yhtiöt, jotka jakavat tuloksestaan ulos noin paljon. Moni yritys tyytyy jakamaan osinkoina vain kolmanneksen tuloksestaan. Kaikki yhtiöt eivät pysty jakamaan osinkoa lainkaan.

”Osinkopolitiikkaamme voi kustua anteliaaksi. Pitkällä aikavälillä pyrimme jakamaan osinkoina kaksi kolmannesta nettotuloksestamme”, myöntää Huuskonen.

Hän arvioi, että vuonna 2002 Technopoliksen liikevaihto on vähintään 5 - 10 prosenttia suurempi kuin 2001. Liikevoiton hän arvioi olevan ”vähintään edellisvuoden (2001) hyvää tasoa”.

PERTTI HUUSKONEN:

”Aamupäivällä signaalit tulevasta kehityksestä voivat olla ylöspäin ja iltapäivällä alaspäin. Nyt positiivisten signaalien summa on kuitenkin suurempi kuin negatiivisten.”

Hyvää: Technopolis on jakamassa 70 prosenttia tilivuoden tuloksestaan omistajilleen.

Huonoa: Epävarmuus talouden suunnasta vuonna 2002.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva