Vinkki keskustan terveysasemalle

Huumeruiskujen vaihdon ohella halutaan myös luoda kontakteja

Anna Mikkonen

OULU Keskustan terveysasema Saaristonkadulla on varmistunut huumeruiskujen vaihtopiste Vinkin sijoituspaikaksi ainakin toistaiseksi. Vinkki aloittaa toimintansa helmi-maaliskuun vaihteessa.

Neuvontapiste sijoitetaan terveysaseman ensimmäiseen kerrokseen laboratoriotilojen yhteyteen. Ovet ovat auki kahtena arkipäivänä viikossa varsinaisen toiminta-ajan jälkeen, pari tuntia kerrallaan.

Tilat ovat kaupungin, mutta ne on vuokrattu edelleen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille. Rinnakkaiselo laboratorion kanssa osittain samoissa tiloissa vaatiikin vielä järjestelyjä muun muassa turvallisuuden suhteen.

”Tämä on vaatinut laajoja keskusteluja muun muassa työsuojeluvaltuutetun kanssa”, toteaa laboratorion hallinnollinen apulaisylilääkäri Timo Kouri Oysista. Kouriharmittelee sitä, että sosiaali- ja terveystoimen tilanahtaus pakottaa samoihin tiloihin kaksi eri toimijaa.

Mielenterveys- ja vammaistyön johtaja Mikko Naarala toteaa, että vaikka Vinkkiä on tehty tunnetuksi lähinnä paikkana, jossa on mahdollisuus vaihtaa käytetyt huumeruiskut ja neulat uusiin, on ensisijaisena tavoitteena kontaktien luominen.

”Oulun seudulla uskotaan olevan satoja, lähemmäs tuhat suonensisäisten huumeiden käyttäjää, mutta vain pari sataa heistä on käyttänyt esimerkiksi A-klinikan palveluja”, sanoo Naarala.

Vinkin toiminnan tavoitteena on ruiskuhuumeiden käyttöön liittyvien haittojen vähentäminen, kuten tartuntatautien leviämisen ehkäisy ja käyttäjille suunnattu neuvonta. Asiakkaille annetaan myös B-hepatiittirokotuksia, osa toimintaa tulee olemaan myös pienten haavojen puhdistus ja kondomien jakaminen.

Maksuttomat palvelut ovat toistaiseksi kaikkien, eivät vain oululaisten, käytössä.

Vinkissä tulee työskentelemään osan työajastaan kaksi päihdetyöntekijää, lisäksi mukaan rekrytoidaan kymmenkunta työntekijää, jotka tulevat vuorottelemaan. Paikalla nähdään iltapäivisin myös vahtimestari.

Paremmat tilat hakusalla

Tilat terveysasemalla ovat väliaikaiset ja muita mahdollisuuksia kartoitetaan koko ajan. Mikko Naaralan mukaan omat tilat olisivat toiminnan kannalta paremmat, sillä terveysasemalla ollaan ikään kuin toisen toiminnan kylkiäisenä.

”Tilat ovat etsinnässä, mutta se voi kestää kauankin”, hän muotoilee.

Naarala harmittelee yhä sitä, että Vinkin sijoittuminen Uusikatu 8:aan kaatui ympäristön vastustukseen.

”Ne tilat olisivat olleet tarkoitukseen paremmat ja niihin olisi voinut lähteä kytkemään muutakin”, hän sanoo, mutta jatkaa, että nyt, kun ratkaisu on saatu tehtyä, tuntuu kuitenkin hyvältä.

Huumeiden vaihtopisteen tarve otettiin Oulussa ensimmäisen kerran esille pari vuotta sitten ja sopivaa paikkaa on etsitty siitä lähtien. Alkuperäisestä aikataulusta ollaan jäljessä vuoden verran.

Jukka Leinonen

Neliöt löytyivät. Huumeruiskujen vaihtopiste Oulun Vinkki sijoitetaan ainakin aluksi keskustan terveysaseman tiloihin, aulasta heti vasemmalle.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva