Kansanliike pakotti keventämään kaavaa

Kallion alueelle Nivalan ydinkeskustaan tulossa puisto ja monta kerrostaloa

Ilkka Lappalainen

NIVALA Kallion alueelle Nivalan ydinkeskustaan on tulossa suuri puisto ja kymmenkunta kerrostaloa sekä joitakin julkisia rakennuksia, mikäli nyt nähtävillä oleva kaava hyväksytään ja toteutetaan.

Kaavaan on tehty joitakin muutoksia sitten viime kevään, jolloin edellinen kaavaluonnos oli julkisesti nähtävillä. Tuolloin ihmiset ottivat hanakasti kantaa julkisuudessa kaupungin keskeisen alueen ilmeeseen. Suurimpana ongelmana pidettiin liian tehokasta rakentamista.

Erimielisyyttä oli etenkin rakentamisen ulottamisesta aivan kirkon kupeelle saakka. Nyt puistovyöhykettä on laajennettu, parin talon tehokkuutta pudotettu ja teitä järjestelty uudelleen. Kirkolta avautuu puisto, joka jatkuu aina kirkonkylän toisella puolella olevan vanhainkodin taakse.

Kaupungin tekninen johtaja Jussi Savela pitää uutta ehdotusta hyvänä kompromissina, joka mahdollistaa houkuttelevan asuntoalueen rakentamisen keskelle kaupunkia. Paikka on rauhallinen ja kaikki palvelut ovat vajaan parinsadan metrin säteellä.

Kaikki kaupunkilaiset eivät hyväksytty kevennettyäkään kaavaluonnosta.

”En hyväksy kerrostaloja tänne”, vuodesta 1947 alueella asunut Sanelma Häkkilä tokaisee ykskantaan astellessaan lisäämään auringonkukansiemeniä pihamaallaan sijaitseville lintulaudoille. Hänen talonsa paikalle Olkkosentien varteen kaavaillaan kerrostaloa.

Sanelma Häkkilä asuu talossa, jonka ensimmäinen osa on rakennettu jo vuonna 1818. Pihamiljöö henkii vanhaa maalaisidylliä punahirsisine piharakennuksineen.

Kuvanveistäjä Risto Saalasti ihmettelee, miksi keskustaan pitää rakentaa kerrostaloja. Hänen mielestään alueesta saataisiin viehättävä, jos sinne tulisi korkeintaan kaksikerroksisia puutaloja.

Palvelut lähellä

Uudessa kaavaluonnoksessa Kallion alueelle on merkitty paikka viidelle neljäkerroksiselle ja kolmelle kolmekerroksiselle kerrostalolle sekä tiloja, joihin on mahdollista rakentaa julkisia rakennuksia sekä myös kerrostaloja.

Uudelle päiväkodille osoitetaan paikkaa alueen eteläosasta, läheltä Kyösti ja Kalervo Kallion museota.

Kaava mahdollistaa kaupungin kerrostalojen määrän kaksinkertaistamisen. Ihmettelyyn, onko Nivalassa edes tarvetta näin suurelle kerrostaloasuntojen määrälle, Jussi Savela vastaa: ”Jonkun verran on yhteydenottoja ollut.”

Hän arvioi palvelujen läheisyyden vuoksi alueen sopivan hyvin vanhuksille sekä lapsiperheille, jotka haluavat asua kerrostaloissa. Alueen kahdeksaan kerrostaloon tulee satakunta asuntoa.

”Rakentaisivat ensin kylällä vapaana olevat kerrostalotontit”, Risto Saalasti kehottaa. Hän epäilee kaupungin tavoitteena olevan vain saada mahdollisimman suuri hinta omistamastaan maasta; mitä tehokkaammin maa rakennetaan, sitä paremminhan siitä maksetaan.

Ei kiirettä

Kotiseutuyhdistys Nivala-seura otti keväällä kipakasti kantaa julki olleeseen kaavaluonnokseen. Seuran toiminnanjohtaja Hanna Järviluoma pitää nyt esillä olevaa ehdotusta selvästi aikaisempaa parempana.

”Me vaadimme puistoaluetta kirkon läheisyyteen. Jonkun verran asia on korjaantunut uudessa ehdotuksessa. Puistoalue voisi tosin olla vielä laajempi, jotta kirkkonäkymä avautuisi kauemmas.”

Järviluoma ei kavahda kerrostaloja, ellei alueesta tehdä liian tukkoista. Hän pitää muutamaa kerrostaloa jopa parempana vaihtoehtona kuin sitä, että alue rakennetaan täyteen.

Risto Saalasti huomauttaa Kallion alueen olevan niin keskeisellä paikalla ja sen rakentamisella niin pitkälliset vaikutukset koko kaupunkikuvaan, ettei kaava-asiassa kannattaisi kiirehtiä.

”Olkoot vaikka kymmenen vuotta ratkaisematta”, Risto Saalasti sanoo.

Ilkka Lappalainen

Tilaa puistolle. Nivalan kaupungin tekninen johtaja Jussi Savela sanoo ihmisten kannanottojen vaikuttaneen siihen, että Kallion alueen puistoa laajennettiin uusimpaan kaavaluonnokseen.

Ilkka Lappalainen

Ei kerrostaloja. Neljäkymmentäluvulta saakka maalaismaisessa miljöössä Nivalan ydinkeskustassa asunut Sanelma Häkkilä ei hyväksy suunnitelmaa kerrostalon rakentamisesta talonsa paikalle.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva