Hantro pyrkii lisärahoituksella markkinajohtajaksi

Pasi Kalliokoski

OULU Videoratkaisuja kännyköihin, kämmenmikroihin ja muihin langattomiin päätelaitteisiin kehittävä oululainen Hantro Products on saanut toisella rahoituskierroksella lisärahoitusta 8,5 miljoonaa euroa. Yhtiö oli saanut jo aiemmin kehitystyöhön rahoitusta noin 7 miljoonaa euroa, mutta it-taantuman vuoksi rahoituksen löytäminen on vaikeutunut.

"Meidän täytyy olla enemmän kuin onnellisia, sillä rahoituksen saaminen on nyt huomattavan vaikeaa. Se, että uusimpaan rahoituskierrokseen saimme vanhojen CapManin hallinnoimien Menire- ja Nexit-rahastojen lisäksi Startupfactory- ja 2M Invest -rahastot kertoo, että olemme oikealla tiellä. Tärkeää oli se, että Hantrolla on jo maailmanlaajuisten asiakkaiden myötä muun muassa liikevaihtoa", kertoo Hantron toimitusjohtaja Eero Kaikkonen.

Hantro toimii kapealla sektorilla, sillä yritys on suunnitellut piirisarjaan, kuten matkapuhelimen prosessoriin, kiinteästi integroitavan kiihdytyslohkon, joka huolehtii videokuvan pakkauksesta ja purusta.

ARM on uusi yhteistyökumppani

Hantron liiketoiminta perustuu tuotteista saataviin lisenssi- ja tekijänoikeusmaksuihin, ei itse valmistukseen. Yhtiö on jo lisensoinut videotekniikkaansa muun muassa japanilaiselle Sanyolle ja yhdysvaltalaiselle Motorolalle.

"Kunnianhimoinen tavoitteemme on olla maailmanlaajuisesti johtava toimija alallamme. Valitsemamme toimintamalli ja pelikenttä vaativat kuitenkin hurjia panostuksia myyntiin ja markkinointiin, joita molempia voimme uuden rahoituksen myötä vahvistaa. Nyt pystymme esimerkiksi hakemaan lisämarkkinoita Japanista, jotka ovat mobiiliviestinnän avainmarkkinat", hahmottelee Kaikkonen.

"Tämä on se rahoitus, joka vie meidän ensi vuoden aikana voitolliseksi. Samalla se turvaa kuitenkin tulevaisuuden tuotekehityksen", jatkaa Kaikkonen.

Hantron esikuvana ja nyt myös yhteistyökumppanina on englantilainen ARM-yhtiö, jonka suoritinteknologiaa käyttää muun muassa pieniin kämmenlaitteisiin tarkoitetuissa StrongARM-prosessoreissa maailman suurin suoritinvalmistaja Intel. Noin 80 prosentissa matkapuhelimista on myös suoritin, josta ARM saa lisenssimaksuja.

"Olemme reilun kolmen viikon päästä 3GSM World Congress -näyttelyssä ARM:n osastolla yksi yrityksen viidestä partnerista. Voimme olla ylpeitä siitä, että he ottavat meidät sinne ikään kuin luottopakiksi", sanoo Kaikkonen.

Ohjelmistot uusi osaamisalue

Videokuva sisältää niin paljon tietoa, että sen välittäminen vaatii sellaisenaan laajakaistaisen kiinteän tietoliikenneyhteyden. Hantro ratkaisulla videotiedosto voidaan kuitenkin pakata eli tiivistää niin pieneen kokoon, että se voidaan lähettää esimerkiksi gprs-matkapuhelinverkon yli kännykästä kämmenmikroon. Tulevaisuudessa nopeat kolmannen sukupolven kännykkäverkot mahdollistavat jopa päätelaitteiden välisen reaaliaikaisen videolähetyksen.

Parin viime vuoden aikana Hantron asiakkaiden vaatimukset ovat muuttuneet niin, että yritys on muuttunut myös ohjelmistoja valmistavaksi multimediaratkaisujen kokonaistoimittajaksi.

"Tuotekehitys on muuttunut niin, että nyt yritykset ostavat ulkopuolelta laajempia kokonaisuuksia. Ne haluavat muun muassa sovelluksia, jotka piirisarjan rinnalla huolehtivat videokuvan tallennuksesta, toistamisesta, lähettämisestä ja videopuheluista ja -viestinnästä", sanoo Kaikkonen.

Hantro on perustettu vuonna 1992 Oulussa, ja yrityksellä on lisäksi toimipisteet Espoossa ja Saratogassa, Kaliforniassa. Tällä hetkellä yritys työllistää lähes 60 henkilöä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva