Puhtaasta vedestä bisnestä

Kemiralla Oulussa vedenkäsittelyn osaamiskeskus

Pasi Klemettilä

OULU Vedessä on paljon mahdollisuuksia bisneksentekoon, näin uskotaan Kemirassa.

Kemiran uuden strategian mukaan yhtiön kolme päällimmäistä aluetta ovat vedenkäsittely, paperi- ja selluteollisuuden ratkaisut ja maalibisnes.

Kemira on Euroopan suurin saostus- eli vedenpuhdistuskemikaalien valmistaja. Se tekee vuodessa yli miljoona tonnia veden saostuskemikaaleja. Tuotantoa on yli 30 maassa. Bisneksen pääpaikka on Helsingborgissa Ruotsissa.

Kemiran kemikaaliliiketoiminnan liikevaihto vuonna 2001 oli noin 900 miljoonaa euroa ja tästä Kemwaterin vedenpuhdistuskemikaalien osuus oli noin 18 prosenttia.

Kemiran Oulun tutkimuskeskuksen johtaja ja vedenkäsittelyn osaamiskeskuksen vetäjä Timo Kenakkala sanoo, että Kemirassa uskotaan vesikemikaalien olevan tulevaisuuden ala. Se on bisnestä jo nyt. Kemira on viime vuosina ostanut alaan liittyviä yrityksiä ja on myös panostanut tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

”Me sijoitamme tutkimukseen ja tuotekehitykseen eniten kemiallisen vedenkäsittelyn yrityksistä”, Kenakkala arvioi.

Kemira on myös lahjoittanut Oulu yliopistoon kemiallisen vesitekniikan professuurin.

Kemiran vedenkäsittelyn osaamiskeskuksen tehtävänä Oulussa on luoda uutta tietoa tulevaisuuden teknologioista.

Lisäksi Oulun tutkimuskeskuksessa on vedenkäsittelyyn liittyvä ryhmä, joka tukee jokapäiväistä bisnestä, ratkoo asiakkaiden päivänpolttavia ongelmia ja tekee keskipitkän tähtäimen tutkimusta.

Innovaatioita tarvitaan jatkossakin

Koko tutkimuskeskuksessa on noin 90 henkilöä, jotka toimivat Kenakkalan sanoin ”vihreään kemiaan” liittyvien asioiden parissa. Heistä ehkä 20-30 toimii vesitutkimuksen liepeillä.

Tutkimuskeskuksessa kehitellään myös vetyperoksidiprosessia, muurahaishappopohjaisia tuotteita ja tuetaan ympäristöystävällistä sellun valkaisuprosessia.

Teollisuudessa veden käyttöä on vähennetty merkittävästi viime 10 vuoden aikana.

Kenakkalan mukaan uusia innovaatioita tarvitaan edelleen. Perinteiset vedenpuhdistusprosessit osataan, mutta niitäkin voi tietysti viilailla.. ”On kuitenkin kehitteillä, myös uusia ratkaisuja. Kyllä vedenpuhdistuksen alueella kuhisee paljon pinnan alla.” Uusille innovaatioille on Kenakkalan mukaan vielä tarvetta hyvinkin paljon, ja niitä kehitellään maailmalla.

”On ranskalaisvetoisia suuryrityksiä, jotka jopa omistavat vesilaitoksia. Niillä on isoja tutkimuslaitoksia Keski-Euroopassa”, Kenakkala toteaa.

Puhdas juomavesi uhkaa loppua

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa vedenpuhdistusbisneksessä ei ainakaan tällä hetkellä ole suuria kasvun mahdollisuuksia; vesi on jo valmiiksi suhteellisen puhdasta.

”Oulun juomavesi on erittäin hyvää. Oulun Vesi on tehnyt hyvää työtä, puhdistusprosessi on hyvin nykyaikainen”, Kenakkala kehuu oululaisten olotilaa.

Kauempana tilanne sen sijaan on toinen. Puhtaasta juomavedestä voi tulla maailmassa pulaa. Vedenpuhdistukselle uskotaan syntyvän yhä suuremmat markkinat.

Vastikään Kemira osti Venäjältä vesikemikaaliyrityksen, johon se aikoo heti investoida Pietarissa. Kaupan ja investoinnin arvo oli yhteensä noin 10 miljoonaa euroa eli vajaat 60 miljoonaa markkaa.

”On hyvin potentiaalinen uhka, että lähivuosikymmeninä puhdas juomavesi loppuu. Sekä juomaveden että jäteveden puhdistaminen pitäisi saada kuntoon”, Kenakkala sanoo.

Pekka ala-aho

Tietoa vedestä. Kemiran Oulun tutkimuskeskuksessa haetaan uutta tietoa tulevaisuuden teknologioista muun muassa vedenkäsittelyssä. Laborantit Kaisu Jukuri (vas.) ja Sari Karlbom tutkivat vesinäytteitä laboratorio-olosuhteissa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva