Hiljaisista äänistä meteli

Aiheuttiko Poussun reliefi Tuiran papille ahdistusta

Kaisu Mikkola

OULU Oululaiselle kuvataiteilijalle Jyrki Poussulle kerrottiin muutama päivä sitten taidemuseosta jymyuutinen. Hänen neljä vuotta Tuirankartanon palvelukeskuksen vainajien huoneen seinällä riippunut spiraaliaiheinen korkokuvansa Hiljaisia ääniä ei tilan käyttäjien mielestä olekaan paikkaan sovelias.

Teos, jossa ei ole varsinaisia kristinuskon symboleita, on aiheuttanut vainajien omaisille ja Tuiran seurakunnan pastorille ahdistusta. Näin kerrotaan Tuirankartanosta.

Meteli on Tuirankartanon henkilökunnan mukaan noussut jo vuosia sitten, vaikka toimeen onkin tartuttu melkoisella viiveellä. Taiteilija itse kuuli koko asiasta vasta, kun taidemuseosta ehdotettiin, että teoksen sijoituspaikasta tai vähintäänkin teokseen liittyvistä taustatiedoista pitäisi käydä parin viikon päästä neuvottelu. Siihen osallistuisi taiteilijan lisäksi ainakin museon ja Tuirankartanon henkilökuntaa.

Tuohtunut Poussu ei ole varma, haluaako hän osallistua koko neuvotteluun. Tuirankartanossakin oltiin jo maanantaina katumapäällä ja toivottiin selvästikin koko keskusteluhankkeen kuivumista kokoon.

Sovinnonhalun eräänä syynä voitaneen pitää sitä, että taidemuseo toimitti Tuirankartanoon Poussun itsensä teoksestaan tekemän selonteon, jota voidaan näyttää huoneessakävijöille.

”Spiraali kuvaa aina matkaa, tässä tapauksessa taivaan korkeuksiin, se kuvaa lähdössä oloa”, Poussu sanoo närkästyneenä ilmeisistä sensurointihaluista.

Jyrki Poussu kertoo, että kun vuonna 1998 valmistunut teos häneltä tilattiin Tuirankartanon palvelukeskuksen uudisrakennukseen, rakennuttajan eli kaupungin taholta korostettiin, että vainajien säilytystilan kautta kulkee muitakin kuin kristillisen kirkon jäseniä.

Siksi risti ei tullut taiteilijalle mieleen, vaikka hän tilan piirustuksia katsoessaan kyllä huomasi, että arkkitehti oli piirtänyt ristin sille paikalle, johon hänen spiraalinsa tilattiin.

Ruokalassa soveliaampi

Ylihoitaja Raija Asikainen huokailee, että Tuirankartanon palvelukeskuksen ruokasalissa oleva Poussun työ kyllä on sellainen, josta saa ristin esiin. Sellainen vaihtoehto olisi hänen mielestään ollut hyvä myös vainajien huoneeseen.

Asikainen, joka on tullut taloon vuonna 2000, muistelee, että negatiivista palautetta Poussun teoksesta tuli osastonhoitajien välittämänä alusta saakka.

”Keskustelimme osastonhoitajien kanssa, etteivät omaiset ole valittaneet teoksesta puoleen vuoteen. Olenkin ehdottamassa, että meidän puolesta antaa olla. Olisin perumassa palaverin”, ylihoitaja Asikainen sovittelee.

Eilisiin tunnelmiin lienee vaikuttanut, että taidemuseon amanuenssi Tarja Kekäläinen, joka hoitaa museon kannalta kiusallista asiaa, lähetti juuri maanantaina taiteilijan selonteon teoksesta Tuirankartanon palvelukeskukseen.

Jo kalliopiirroksissa

Teoksen lähtökohtana olevaa spiraalisymbolia Poussu selvittelee näin:

”Makrokosmisena symbolina spiraali joko etääntyy ylöspäin ihmissilmälle näkymättömiin tai häviää syvyyteen. Kummassakin merkityksessä siihen usein liittyy mielikuva tuonpuoleisesta maailmasta. Spiraalikuvioita tavataan jo esihistoriallisten hautojen kalliopiirroksissa, missä ne saattavat kuvata kuolleiden vajoamista tuonelaan, mutta myös tähtien liikettä öisellä taivaalla.”

Poussu luonnehtii teostaan vielä muistuttamalla, että kuten aurinko vajoaa iltaisin läntiseen mereen ja jälleen ilmaantuu aamuisin itäiselle taivaalle, samoin on spiraali voinut kuvata kuolemaa ja ylösnousemusta.

Lähes kansanäänestys

Vastaavantyyppinen kiista taideteoksesta vietiin äskettäin Uudessakaupungissa paljon pitemmälle.

Siellä tehtiin heti tämän vuoden alkajaisiksi päätös, että taiteilija Aimo Lautalan Näin on kirjoitettu -teossarja, jossa on ristiinnaulittu ja 12 apostolia, poistetaan siunauskappelista.

Lautalan teokset olivat alunperin esillä Ars Sacra -näyttelyssä Uudessakaupungissa, josta seurakuntaneuvosto osti ne siunauskappeliin syyskuussa. Teossarjasta nousi kuitenkin kiista, jonka aikana taideteosten kohtalosta suunniteltiin peräti kansanäänestystä.

Kansanäänestyksestä kuitenkin luovuttiin, kun teokset ostanut neuvosto päätti poistaa ne siunauskappelista ja siirtää seurakuntaneuvoston kokoushuoneeseen.

Jukka Leinonen

Spiraali huonompi kuin risti? Jyrki Poussu sai kuulla kummia teoksestaan Hiljaisia ääniä nyt, kun se on ehtinyt olla paikallaan jo neljä vuotta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva