Elektroniikka-alalle oma työvaatepesula

Maria Aitamurto

OULU Informaatioteknologian kehitys on tuonut Ouluun myös uuden pesulan, kun Lindström Oy on avannut vuoden alussa Ruskon teollisuusalueen lähistöllä elektroniikkateollisuuden työvaatepesulan. Pesula erikoistuu elektroniikkateollisuuden puolijohtaviin työvaatteisiin.

Pesulapalveluista ja investoinneista vastaava johtaja Pekka Niemi Lindström Oy:stä kertoo, että erikoistuneessa pesulassa on tehty erikoisratkaisuja.

”Elektroniikkateollisuuden työvaatteet on suunniteltu ympäristöihin, joissa siisteys ja materiaalien sähkönjohtavuus ovat tärkeitä ominaisuuksia”, Niemi korostaa.

Uuden pesulan erikoisuus on mittaustila, jossa seurataan, että puolijohtavien vaatteiden sähkönjohtavuus on kunnossa. Oulun pesulan tuotepäällikkö Mari Lehtonen kertoo, että työtakeilla mittausväli on neljä viikkoa, housuilla ja liiveillä kolme kuukautta.

”Elektroniikkateollisuuden valmistamat tuotteet ovat arkoja staattiselle sähkölle. Sitähän syntyy esimerkiksi aina kun liikutaan ja vaatteet hankautuvat. Puolijohtavalla vaatetuksella työntekijät maadoitetaan, joten sähkövaraukset purkautuvat turvallisesti. Ei synny kipinöitä, jotka olisivat haitallisia herkille komponenteille”, Lehtonen selvittää.

Lehtosen mukaan pesuohjelmassa sinänsä ei ainakaan vielä ole suuria eroja tavallisiin työvaatteisiin. ”Mutta, jos nämä työvaatteet pestäisiin tavalliseen tapaan muiden työvaatteiden joukossa, voisi syntyä staattista sähköä, joka sitten purkautuisi työntekijän koskettaessa herkkiä laitteita tai komponentteja”, Lehtonen jatkaa.

Niemen mukaan työvaatteilla on yleensä noin viikon mittainen pesukierto. Puolijohtavissa vaatteissa hän arvelee pesuvälin olevan pitempi, sillä vaatteet eivät varsinaisesti likaannu.

Puolenkymmentä työpaikkaa

Lindström investoi Oulun uuteen pesulaan noin 370 000 euroa eli noin 2,2 miljoonaa markkaa. Tähän asti Lindström on kuljettanut Oulusta likaisia elektroniikkateollisuuden työvaatteita pestäväksi lähinnä Raumalle.

Lehtonen kertoo, että uuden pesulan tavoitteena on työllistää 5-10 ihmistä. Kevään kuluessa palkataan kaksi vakituista työntekijää ja kesän jälkeen lisää. Päivässä uuteen työvaatepesulaan kertyy pestäviä työvaatteita enimmillään 2 000-3 000 kappaletta. Suurin asiakas on Nokia.

Lindström on keskittämässä elektroniikkateollisuuden työvaatteiden pesua Ouluun. Pestävää kuljetetaan Salosta asti. Niemi arvioi, että noin puolet Oulun pesulan huoltamista tekstiileistä tulee Pohjois-Suomesta, toinen puoli Etelä-Suomesta.

Nainen oikealla, edessä pöniköitä:

jukka leinonen

Puhtaaksi. Pesuainepisteen äärellä tuotepäällikkö Mari Lehtonen esittelee uutta pesulaa, joka on erikoistunut elektroniikkateollisuuden puolijohtavien työvaatteiden pesuun ja huoltoon.

Nainen, käsissä nokian työtakki:

jukka leinonen

Puhdas ja puolijohtava. Tuotepäällikkö Mari Lehtonen Lindström Oy:stä esittelee puolijohtavia työvaatteita, joita varten on avattu oma pesulansa Ouluun.

Nainen viikkaa:

jukka leinonen

Puhdas ja puolijohtava. Elektroniikkateollisuuden puolijohtavia työvaatteita varten on avattu oma pesula Ouluun. Tuotepäällikkö Mari Lehtonen toteaa, että viikattuna vaatteet vievät vähemmän tilaa kuin henkarissa.

Kaksi naista nokatusten:

jukka leinonen

Mittauspiste. Puolijohtavien työvaatteiden pesun yhteydessä mitataan säännöllisin väliajoin vaatteiden sähkönjohtavuus, kertovat Mari Lehtonen (vas.) ja Anna-Leena Hyytiäinen Lindström Oy:stä.

kaksi naista, vaalea etualalla:

jukka leinonen

Vaate johtaa sähköä. Puolijohtavien työvaatteiden pesun yhteydessä mitataan säännöllisin väliajoin vaatteiden sähkönjohtavuus, kertovat Anna-Leena Hyytiäinen (oik.) ja Mari Lehtonen Lindström Oy:stä.

oranssipaitainen nainen ja housut:

jukka leinonen

Työvaate johtaa sähköä. Puolijohtavien työvaatteiden pesun yhteydessä mitataan säännöllisin väliajoin vaatteiden sähkönjohtavuus, kertoo tuotepäällikkö Mari Lehtonen Lindström Oy:stä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva