Flextronics tekee lähtöä Sievistä

Ohutlevytehtaan tuotanto Kannukseen, suodatintehdas odottaa yhä ostajaa

Ilkka Lappalainen

SIEVI Singaporelainen Flextronics on lopettamassa elektroniikkateollisuudelle osia valmistavan tehtaansa Sievissä ja siirtämässä tuotannon Kannuksen tehtaalle. Sievin tehtaan työntekijöille tarjotaan mahdollisuutta siirtyä Kannukseen.

Yhtiön omistama suodatintehdas jatkaa toimintaansa Sievissä ainakin toistaiseksi Flextronicsin siipien suojissa. Yritykselle tosin etsitään ostajaa koko ajan. Yhtään kuumaa ostajaehdokasta ei tieten ole kiikarissa tällä hetkellä.

”Onhan tämä melkoinen pommi”, kommentoi pääluottamusmies Mika Heikkilä tietoa ohutlevytehtaan sulkemisesta. Asiasta kerrottiin työntekijöille tiedotustilaisuudessa, jossa oli läsnä Flextronicsin johtaja Claes Hall Ruotsista.

Mika Heikkilä myöntää olon olleen hieman levoton sen jälkeen, kun Ojalan veljekset myivät tehtaansa monikansalliselle elektroniikkateollisuuden alihankkijalle Flextronicsille. Epävarmuutta lisäsi osaltaan Flextronicsin Oulun tehtaan sulkeminen hiljattain.

Väkeä jo vähennetty

”Jotain osasimme odottaa. Tosin ennemminkin tietoa suodatintehtaan myymisestä kuin ohutlevytehtaan sulkemisesta”, Mika Heikkilä kertoo.

Suodatintehtaan myymisestä on käyty kauppaa entisen omistajan eli Ojalan veljesten kanssa. Claes Hall antoi ymmärtää, ettei tämä kauppa ole kuitenkaan toteutumassa.

Ohutlevytehtaalla on työssä noin 150 työntekijää ja toimihenkilöä. Heille on alustavasti luvattu töitä Kannuksen tehtaalta, minne tuotantoa ollaan siirtämässä. Suodatintehtaassa työskentelee viitisenkymmentä ihmistä.

Vielä ei ole tietoa, saavatko kaikki Sievin ohutlevytehtaan työntekijät työtä Kannuksesta. ”Kyllä se tuntuu inhottavalta, jos joutuu lähtemään työhön kauemmas. Etenkin osa sieviläisistä koe asian näin”, Mika Heikkilä kuvailee väen tuntoja.

Mika Heikkilä asuu Ylivieskassa eikä koe työmatkansa pidentymistä henkilökohtaisesti mitenkään käänteentekevänä.

Elektroniikkateollisuuden hiljaiselo on tuntunut ja näkynyt Flextronicsin Sievin tehtaalla, joskaan lomautuksiin ei ole jouduttu. Väkeä on vähennetty uudistamatta määräaikaisten työntekijöiden työsopimuksia.

Kolaus Sieville. Flextronics on lopettamassa toimintansa Sievissä: ohutlevytehtaan työt ja työntekijät siirretään Kannukseen ja suodatintehdas yritetään myydä.

Ilkka Lappalainen

Epävarmuutta Flextronicsin ympärillä

Flextronics-konserni valmistaa tuotteita elektroniikkateollisuudelle. Se on kirjoilla Singaporessa. Pääkonttori on Kaliforniassa Yhdysvalloissa. Omistajat ovat pääosin amerikkalaisia.

Flextronicsin työntekijämäärä on noin 75 000, heistä 1 600 Suomessa. Konserniin kuuluu sata tehdasta 23 eri maassa. Suomessa toimipaikkoja on Hämeenkyrössä, Tampereella, Helsingissä, Oulaisissa, Sievissä, Kannuksessa ja Haapajärvellä.

Flextronics osti Ojala-yhtymän sieviläiseltä Ojalan perheeltä viime vuonna. Ojala-yhtymään kuuluvista tuotantolaitoksista Flextronics on lakkauttanut Oulussa ja Piippolassa toimineet tehtaat. Haapajärvelle viime vuonna valmistuneen tehtaan tulevaisuus on vielä avoinna.

IL

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva