Palkkien potkiminen sai riittää

50-vuotias

Aarne Pehkonen Oulussa

"Suomalainen insinööri on tunnontarkka ja rehellinen. Henki on sitä, että vaikka henki menisi niin homma hoidetaan", Aarne Pehkonen luonnehtii.

Hän tietää, mistä puhuu. Mies on selvästi ylpeä energia-alan konsultointiyrityksestään. A-Power Systemsin toimialana on energia-alan pääsuunnittelu. Pehkonen on liikkunut läpi koko suomalaisen energia-alan ketjun tehden töitä niin suunnittelu- kuin valmistuspuolella, kunnallisella sektorilla ja kansainvälisissä organisaatioissakin.

Kuva alasta on siis laaja ja vahva, siksi Pehkonen päättikin siirtyä itsenäiseksi yrittäjäksi suunnittelupuolelle. Ajatus tavanomaisesta yleissuunnitteluun keskittyvästä insinööritoimistosta ei houkutellut. Ennen asiantuntijatoimiston perustamista hän ehti toimia konepajayrittäjänä lähes vuosikymmenen, Tämän jälkeen paiskittiin vielä Jaakko Pöyry-yhtiöihin kuuluvan insinööritoimiston vetäjänä.

"En halunnut missään tapauksessa lähteä omassa yrityksessä massasuunnittelun alueelle. Kymmenen vuotta sitä potkittiin kovalla pakkasella teräspalkkeja irti maasta yrittäjänä. Se sai riittää", Pehkonen toteaa.

Pehkonen toteaakin, että nuorena insinöörinä hankitut kannukset eri puolilta alaa johtivat lopulta siihen, että hän päätyi valinnassaan suppeamman, mutta vaativan pääsuunnittelun puolelle nimenomaan energia-alueelle.

"Tietokoneet toivat suunnitteluun uuden piirteen. Laskentatehoa on niin paljon, että suunnitelmista voidaan tehdä lukuisia eri vaihtoehtoja. Se antaa tilaa luovuudelle ja innovaatioille."

A-Power Systems on tunnettu alalla ja nyt jo 80 prosenttia yrityksen toiminnasta suuntautuu ulkomaille.

"Tulevaisuudessa jätteiden hyödyntäminen tulee olemaan yhä tärkeämpi osaenergiataloutta. Lisäydinvoimala kattaa teollisuuden akuutin tarpeen, mutta sen lisäksi tarvitaan pienempiä yksiköitä, jotka tuottavat sähköä ja lämpöä", Pehkonen arvioi ja jatkaa, että EU on julkaissut hyvin kattavat direktiivit jätteidenpoltosta ja sen päästömääristä. Jätteiden hyötykäyttö energiantuotannossa on tulevaisuuden haaste.

Viimeisin merkkipaalu Pehkosen uralla oli kookkaan voimalaitoksen konsultointitehtävä Laem Chapangiin, Thaimaaseen. Projekti oli merkittävä, yli 2 vuotta kestävä ja koko perhe seurasi mukana.

"Kyllä se on mahtava tunne, kun huomaa, että oma työpanos näkyy lopputuloksessa onnistumisena. Yksi tuollainen vastaava toimeksianto sopisi vielä tulevaisuuden suunnitelmiin", Pehkonen miettii.

Reissulta jäi käteen myös sukellusharrastus. Kirkkaissa vesissä Pehkonen porhalsi itselleen PADI Rescue Diver -pätevyyden. Pohjoisessa ei kauheasti ehdi sukeltaa, vaikka Norjan rannikko ja lähellä sijaitsevat kaivokset miestä houkuttelevatkin.

"Ensi kesänä pitää kyllä päästä sukeltamaan, kun tulee sulat vedet. Näin pakkaskaudella sitä tulee kuljettua kuntosalilla enemmän."

Toinen merkittävä harrastus onkin sitten hiihto. Pehkosella on hyvin lyhyt luikaus kotoaan Kastellista Iinatin lenkille. Kymmenen kilometriä tempaistaan yleensä vaimon kanssa.

Nyt pihalla juoksee myös neljä ja puolikuinen parsonrussellinterrieri.

"Tyttärelle tuli luvattua Thaimaassa, että sellainen hankitaan. Se on koko perheelle katastrofi, kun saamme huolehtia, että eläin oppii sisäsiistiksi", mies hersyttelee.

Palattuaan matkoiltaan Pehkonen tapasi Antti Väänäsen, Tervatoppilasta tunnetun oululaisen lääkärin. Väänänen esitteli Pehkoselle Toppilansalmen rannalla sijaitsevaa Vaasan vanhaa höyrymyllyä.

Mies innostui heti, tästähän saisi loistavan asuinkerrostalon. Nyt isot pyörät jo pyörivät ja kaupunkikin on ilmaissut kiinnostuksensa hanketta kohtaan. Pehkosen unelmissa siintää upea Punainen mylly, joka olisi kokoToppilan ja sitä ympäröivän alueen keulakuva.

”Tätä hanketta on tutkittu perinpohjin ja taustamateriaalia on runsaasti. Rakentaminen voitaisiin aloitta jo ensi vuonna”, Pehkonen lupaa.

Todellisuudessa kaupunki ei kuitenkaan ole vielä kaavoittanut satama-aluetta, ja rakentaminen jouduttaneen tekemään poikkeusluvalla.

”Ei tässä silti kauhea kiire ole. Mylly on kuitenkin erittäin arvokas kohde koko kaupungille”; Pehkonen summaa.

Pekka Peura

Ulkomaille. Aarne Pehkosen asiantuntemus on haluttua tavaraa kotimaan rajojen ulkopuolella.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva