Kalevaa koskevaa aineistoa maakunta-arkistoon

Kaleva

OULU Kalevan pitkäaikaisten johtohenkilöiden, toimitusjohtaja Aaro Korkeakiven (1924-2001) ja päätoimittaja Teuvo Mällisen (1940-2001) arkistot siirrettiin perjantaina Oulun maakunta-arkistoon. Luovutussopimuksen allekirjoittivat Korkeakiven ja Mällisen perikuntien edustajat.

”Se, että yhden lehtitalon osalta saadaan aineistoa sekä päätoimittajan että toimitusjohtajan samanaikaisesta toiminnasta, tekee luovutuksesta merkittävän”, toteaa maakunta-arkiston johtaja Samuli Onnela. ”Nämä ovat juuri sitä aineistoa, joka yleensä kaikkein helpoimmin tuhoutuu.”

Koska arkistot ovat vielä järjestämättä, Onnela ei ryhdy tarkemmin arvioimaan niiden sisältöä tai laajuutta. ”Aineisto on yksityisluonteista, eli mukana on kirjeitä, kirjoituksia, muistiinpanoja. Kyllä siitä useita hyllymetrejä tulee.”

Nykyisen käytännön mukaisesti Korkeakiven ja Mällisen arkistoista julkaistaan perustiedot internetissä. Arkistot tulevat tutkijoiden käyttöön normaalein rajoituksin, eli niitä ei luovuteta maakunta-arkistosta muualle kuin muihin maakunta-arkistoihin, Kansallisarkistoon sekä Lapin ja Tampereen yliopistojen kirjastoihin.

Viime kesänä maakunta-arkistoon saatiin myös vuosina 1966-76 Kalevan päätoimittajana työskennelleen Esko Saarisen arkisto.

Aaro Korkeakivi toimi Kalevan toimitusjohtajana vuosina 1953-89, Teuvo Mällinen Kalevan päätoimittajana vuodesta 1977 kuolemaansa asti.

Arkistojen luovutuksen yhteydessä avattiin myös päätoimittaja Mällisen mitalikokoelmasta koottu näyttely. Näyttelyn esitteli Mällisen leski, FK Riitta Mäke.

Esittelypuheessaan Mäkelä kertoi Teuvo Mällisen keskittyneen mitalien keräilyssä itselleen läheisiin teemoihin: lehdistöön, urheiluun, Pohjois-Suomeen ja kulttuuriin. Ensikipinän mitalitaiteeseen Mällinen sai tultuaan Kalevan palvelukseen vuonna 1974 ja tutustuttuaan talon mitalikokoelmaan.

Lähes 300 mitalin kokoelmasta näyttelyssä on 80 mitalia noin 40 eri taiteilijalta. Näyttely on esillä maakunta-arkiston aulassa maaliskuun 8. päivään asti.

Pekka Ala-aho

Mitalitaidetta. Arkistojen luovutuksen yhteydessä avattiin Teuvo Mällisen mitalikokoelmasta koottu näyttely.

Pekka Ala-aho

Mitalinäyttely avattiin. Teuvo Mällisen mitalikokoelmasta kootun näyttelyn esitteli FK Riitta Mäkelä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva