Tekivät historiaa saamalla enemmän kuin hakivat

OULU Sanataidekasvattaja Tuutikki Tolonen ja työryhmä Oulusta sai lasten kirjallisuusseminaarin järjestämiseen, sanataidekerhoihin ja kouluyhteistyöhön Oulussa sekä toiminnan laajentamiseen muualle Pohjois-Pohjanmaalle 17 000 euroa (101 000 markkaa).

Apurahalla tehtiin historiaa, sillä summa oli suurempi kuin alunperin haettiinkaan.

Tuutikki Tolosen työryhmään kuuluu oleellisena osana Tiiti eli Outi-Maria Takkinen. Tämä työpari sai viime vuonna lastenkulttuurin valtionpalkinnon. Nyt sanataidekouluttaja-kaksikko on jo järjestämässä sunnuntaina alkavia viikon mittaisia valtakunnallisia sanataidepäiviä Ouluun.

”Ei, tämä raha ei tule nyt alkaville valtakunnallisille sanataidepäiville!” selittää työparin Tiiti. Hän sanoo apurahan saaneeseen työryhmään kuuluvan heidän kahden lisäksi peräti 17 muuta jäsentä.

Lasten kirjallisuusseminaari, johon iso osa apurahasta menee, tapahtuu Kirjan ja ruusun päivänä huhtikuussa. Koko se summa, joka on enemmän kuin he hakivat, on korvamerkitty Pohjois-Pohjanmaalle.

Työryhmä haki 6 800 euroa. Ruhtinaalliset ylimääräiset 10 200 euroa ovat mahdollistaneet mm. Eppu Nuotion saamisen mukaan. Hänkin on yksi 17-henkisestä työryhmästä ja on mukana miltei kaikissa Kirjan ja ruusun päivän tapahtumissa.

”Nyt on mahdollisuus kustantaa myös turkulaisia sanataideopettajia Tyrnävälle kouluvierailulle”, Tiiti selittää.

Apurahalla perustetaan kolmelle koululle sanataidekerho. Kysymyksessä ovat Oulujoen, Kuivasjärven ja Pöllönkankaan ala-asteet. Näitä kerhoja vetää tulevaisuudessa kaksihenkinen työryhmä.

Apuraha ei kuitenkaan lainkaan auta Nukun sanataidekoulun toimintaa, Tiiti vakuuttaa.

Yhteisölliseen sanataideprojektiin Nuku sai kuitenkin hiljattain taiteen keskustoimikunnalta 4 000 euroa (24 000 markkaa). Pelkät isot apurahat eivät Tiitin mielestä kuitenkaan muuta - ehkä hän aikoi sanoa pelasta - Nukun sanataidekoulun toimintaa.

”Täkäläisiä kirjailijoita me ei Tuutikin kanssa oikein tunneta. Onko se ikäpolvikysymys, ettei me tunneta, kun ollaan tultu vain opiskelemaan tänne. Eppuunkin me ollaan törmätty matkoillamme, eikä oululaisten kirjailijoiden lapsiakaan ole mukana tässä toiminnassa. Niina Hakalahden kanssa me kyllä ollaan tekemisissä. Hän on nykyään tamperelainen mutta suunnittelee takaisin Ouluun muuttoa.”(KM)

Jarmo Kontiainen

Tiiti ja Tuutikki talkoolaisineen. Tuutikki Tolonen ja Outi-Maria Takkinen valmistelevat täyttä höyryä huomenna Oulussa alkavia valtakunnallisia sanataidepäiviä apunaan innokas talkoolaisten joukko. Mukana on yliopiston opiskelijoita sekä lukiolaisia ja peruskoulun ala- ja yläasteen oppilaita.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva